ММФ и еврозона поручују да треба више времена за испуњење договора о олакшању дуга Грчке


Изворник: Ројтерс

Изворник превода: Стање ствари, 20. 5. 2017. г.

ММФ-у и владама поверилачких земаља еврозоне треба још времена ради испуњења аранжмана за олакшање грчког дуга, пошто намере еврозоне још увек нису довољно јасне, рекла је шефица ММФ Кристин Лагард.

Егински статер, грчко новчарство V век пне.

Највиши званичници еврозоне су се на маргинама самита Г 7 срели са Лагардовом у италијанском граду Бари да би разговарали о олакшању дуга коју су министри Eврогрупе[1] под строгим условима обећали маја 2016. године.

„Наставићемо рад на пакету мера за олакшање дуга. Још увек нема довољно јасноћа. Наши европски партнери морају да тачније одреде  рокове отписа дуга који су нужни“, рекла је извештачима Лагардова на почетку разговора Г 7. ММФ је сачинио пакет мера олакшања дуга Грчкој који су услов његовог учешћа у последњем „бејлауту“ за Атину, трећем од 2010. године. Неколико влада еврозоне на челу с Берлином жели да ММФ веродостојније увери у све, мада се они не слажу да је потребан отпис дугова.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле, који је такође учествовао на сусрету у Барију, на питање је ли спреман на снижење услова за олакшање дуговања, рекао је: „Спремни смо ми да се придржавамо онога што смо договорили маја 2016. године. То је основа на којој радимо… Ја сам увек расположен да се постигне решење, па макар политичко решење на састанку Еврогрупе 22. маја.

ММФ жели детаље олакшања дуга

Сребрни торов чекић, северна Немачка, IX век нове ере.

ММФ би олакшање дуга, или бар јасно обећање тога одмах, јер је нужно повратити поверење улагача у Гручку, нарочито због тога што се ради о земљи чији јавни дуг износи 180% БДП-а, а треба да се врати на режим тржишног финансирања следеће године.

Међутим, Немачка и друге северне европске земље сматрају да Грчкој можда нису потребна додатна олакшања дуга ако довољно дуго одржи  високи примарни суфицит, а и постојећи кредити унутар еврозоне су толико јефтини да њеној влади тим путем већ штеде осам милијарди евра годишње, што је 4.5% БДП-а.

Стога ММФ и еврозона сада расправљају колико година је Атина у стању да задржи примарни суфицит на 3.5% БДП-а током периода од 2.3 до 10 година, па се износе аргументи да је ММФ сасвим нереалан.

Берлин се брине због избора па је опрезно иступио у проблем олакшавања дуга, бојећи се да кредиторе лиши моћи над грчком владом која је пропуштала да спроведе обећане реформе у прошлости. Суочен с изборима у септембру, Берлин верује да одлуку о дуговима може донети крајем 2018. године, задњег дана који је економски могућ.

Међутим, ММФ жели више детеаља. На пример, хоће да зна колико година је еврозона може да растеже рокове доспећа исплате зајмова, чак и ако су они само описани као могућност у временском распону.

Мера олакшања дуга не мора да се одреди баш до последње децимале пре краја програма“ каже нам званичник ММФ. Али обећање ће морати да се квантификује у томе „нешто између“ које ће морати да има тачну меру пре него што се изнесе као понуда.  „Они требају бројком да одреде могуће размере како би показали шта је `могућа мера` коју намеравају да захтевају док се `брину` играјући се дуговима“, рекао је званичник. Он нам је рекао да без обзира на жељу ишчекивања последњих бројки до 2018. године то неће утицати на неопходност олакшања дуга. „Свакако се свет мења. Уверавам вас да ММФ-ова анализа одрживости дуга ни за 12 месеци неће показати како је олакшавање дуга беспотребно. Да би дуг био сигуран, мора се олакшати“, рекао нам је. Казао је да су и ММФ и еврозона тврдо договорили да се договор постигне 22. маја и били су у свим разговорима конструктивни, а уместо понављања почетних позиција мора се учинити много већи напор ради постизања договора.

Обећане мере олакшања дуга

Златни хистаменон цара Константина IX Дуке, XI век.

Зајмодавци из еврозоне су маја 2016. г. обећали да ће продужити рокове доспећа наплате и дати грејс периоде за кредите ако Грчка спроведе све реформе које је обећала ради „бејлаута“, тако да ће бруто потребе финансирања грчке након 2018. г. средњорочно бити ниже од 15% БДП, а потом ће пасти испод 20%.

Рекли су и да ће размотрити замену скупих кредита ММФ-а Грчкој јефтинијим кредитима еврозоне у еврима и пребацити натраг у Атину остварене добити из портфолиа грчких обвезница које су покуповале централне банке земаља еврозоне. Међутим, све то би могло да се догоди тек ако Грчка буде спровела своје реформе до средине 2018. године и само ако анализа одрживости дуга Атине покаже да јој олакшање дуга треба како би дуг био одржив.

Кад и ако се све то потпуно оствари, размере олакшања дуга тек треба да доведу до општег смањења грчког дуга у односу на БДП од око 20% у периоду до 2060. године, како процењују у европском Фонду за „бејлаут“. То ће смањити и бруто потребе за финансирањем до 5% у истом временском домашају.

Аутори: Силвија Алојзи и Дејвид Лоудер

Превод са енглеског: Душан Ковачев

Антички грчки златни венац, V век пне.

Објашњење:

___________

[1] Еврогрупа је информационо тело које су формирала министарства финансија држава чланица еврозоне ради поделе одговорности у вези функционисања заједничке монете и монетарне уније. Уско сарађује са Европком комисијом и Саветом ЕУ за финансијске послове (Ecofin).

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: