Аминско постројење – НИС Елемир


Изворник текста: Петровград.орг, март 2017. г.

Зрењанин лидер Европе у еколошкој технологији петрохемије

Уласком руског капитала у НИС, ствари су почеле да долазе на своје место. Зрењанин поново постаје природни центар петрохемије у Војводини, а фирма растерећена политичког запошљавања и новосадског бирократског централизма је у року од неколико година постала лидер еколошких иновација у петрохемији. Данас су банатски гас и нафта истог квалитета као руски. На многаја љета!

Елемир НИС, пунионица течног гаса (фото: Јован Његовић Дрндак)

Пошто је инвестиција Гаспрома у НИС за пет година обновила комплетну инфраструктуру НИС-а, нове инвестиције су значиле нова технолошка унапређења. Међу привима од таквих инвестиција било је улагање НИС-а у Зрењанинску петрохемију. Била је то изградња Аминског постројење за пречишћавање природног гаса којим се постиже смањење емисије угљен диоксида у гасу на свега 3% и смањење штетне емисије сумпор диоксида. Тиме је постигнут високи еколошки стандард у складу с законским регулативама, а цена ове инвестиције је износила око 30 милиона евра.

ТФ Михајло Пупин, лабораторија НИС-а, свечано отварање (фото: Јован Његовић Дрндак)

Аминско постројење такође у складу с еколошким захтевима врши прилагођавање нафте за припрему и транспорт. Генерални извођач на овом пројекту било је израелско предузеће Лудан Инжињеринг ЛТД, а пројекат је реализован за свега годину дана, то јест до краја 2014. године. Аминско постројење у Елемиру је први индустријски погон за напредно складиштење угљен диоксида (High Pressure Acidgas Capture Technology) у Европи и друго у свету. Иако је примењена технологија немачког и јапанског порекла, ни у Немачкој нема сличног постројења. Ни у САД нема такве технологије. У свету нешто такво постоји само у Јапану. Кажу да се у Босанском Броду већ распитују да и код њих буде изграђено слично постројење.

Компјутери за децу, донација НИС-а, (фото: Јован Његовић Дрндак)

Најновија технологија ће показати свој нарочити значај унапређујући квалитет нафте и гаса на пољима Баната, који услед примеса нису високог квалитета. Захваљујући могућностима које пружа обрада у Аминском постројењу у Елемира, банатски гас по свом квалитету убудуће неће ни мало заостајати за гасом којег увозимо из Русије.

У новом постројењу је запослено нових двадесет радника, а већ 2016. Године је захваљујући унапређењу технологије производња гаса из елемирских бушотина порасла за 10%.

На Тринаестом међународном сајму енегетике и заштите животне средине и иновација октобра 2016. године у Београду, НИС је са поносом представио ново Аминско постројење, уз присуство студаната Техниичког факултета Михајло Пупин из Зрењанина.

Ноћно небо над бањом Русандом више неће осветљавати пламен бескорисних отвора које смо деценијама удисали због застареле технологије. Банатска нафта неће бити кисела, а банатски гас неће више никад бити непријатног мириса. Нема више „ниске бакље“ на коју су се годинама жалили Елемирци, нити отпадних вода. Још кратко време ће пар рупа на путу до Бабатова подсећати на велике напоре које су банатски друмови истрпели да би небо над Банатом поново било чисто.

Дружба на вјеки и на ползу всјех!

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: