Јанис Варуфакис: Грчка криза настала због грешке приликом прављења ЕУ


Изворник превода: Стање ствари, 16. 2. 2017. г.

Изворник текста: Sunday Еxpres, 16. 2. 2017. г.

Аутор: Крис Сембел

Бивши грчки министар финансија распалио по Европској унији рекавши да његова земља трпи градитељске грешке европског блока.

Јанис Варуфакис

Јанис Варуфакис

Јанис Варуфакис оптужује да је Грчка „симптом“ кризе евро-зоне.

Дужничка криза, која се враћа на југ европских држава, потпалила је ужас да је евро близу пропасти. Шест милијарди фунти грчког дуга треба да се плати зајмодавцима.

Нације с југа Европске уније – пре свега Грчка, Шпанија и Италија – тренутно бију бој против високе стопе незапослености младих.

Гостујући на Ал-џазири, Варуфакис је рекао: „Разлог због којег још увек говоримо о Грчкој је тај што је она обележје грађевинске грешке архитектуре и кризе евро-зоне. На ово морамо обратити пажњу.“

Бивши грчки министар, који је био изразити критичар Европске уније, окривио је шефове ЕУ због њихове улоге у кризи његове земље.

На четвртом програму BBC уживо, педесетпетогодишњи економиста је објавио како је „трагедија“ Грчке да је сахране заједно са „огромним“ губицима водећих банака ЕУ.

Рекао је: „Морате услове да сведете на стварност. Трагедија се догодила 2010. године када је банкротираној земљи, цинично, даван огроман зајам да га не сачува, већ да с презадужених француско-немачких банака натовари рачуноводствене губитке на грбачу најслабијих пореских обвезника ЕУ.“

„То је као да банкротираноме дате кредитну картицу како би наставио да њоме плаћа дугове, па му после дате још једну, па још једну… Докле год се тако ради са Грчком, не може се ништа реформисати, али, морам рећи да је оптуживање једино што у Европској унији још функционише.“

Међународни монетарни фонд  (ММФ) наваљује на Европску унију да обезбеди „значајно олакшање дуга“ Грчкој, у инат кредиторима из Европске уније који одбијају ма какву нову помоћ пре истека садашњег програма 2018. године

Функционери ММФ-а нису наклоњени да финансирају бескрајне „бејлауте“ земаља еврозоне које су у највећој невољи, што би након отписа дугова Грчке постао „минирани пут“.

У међувремену, Тед Малок[1], економиста за којег се сматра да ће бити изасланик Доналда Трампа у Бриселу, изјавио је да Грчка треба да се примири како би понизила Брисел закопавши евро, уместо којег треба да се одлучи за амерички долар.

Открио је да најважнији грчки економисти већ испитују могућности позајмљивања „зелембаћа“ ако им се заманта од јединствене европске валуте.

Превод са енглеског: Душан Ковачев

На слици: Фригијска тетрадрахма из 133. г. пне. са представом "ковчега тајни".

На слици: Фригијска тетрадрахма из 133. г. пне. са представом „ковчега тајни“.

__________________________________

[1] Прим. Д.К.: Тед Малок (Тed Malloch) је професор стратешког руковођења и управљања на Хенли бисниз школи Универзитета у Редингу. Подржавао је Брегзит и спекулације о томе да ће постати амбасадор САД при ЕУ изазвале су оштре реакције у Европском паарламенту.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

One Response to Јанис Варуфакис: Грчка криза настала због грешке приликом прављења ЕУ

  1. dulebg says:

    Да ли грешком, или намерном грешком?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: