Мирослав Јовановић: Куда Европска унија води Европу?


Објављено: НСПМ, 9. 5. 2016. г.

Проф. др Мирослав Н. Јовановић је у Београду 21. априла 2016. године у Одељењу друштвених наука САНУ (Београд) одржао предавање на тему: Куда Европска унија води Европу.

Мирослав Јовановић

Мирослав Јовановић

Др Јовановић је најпре упозорио на погрешно поистовећивања Европе са Европском унијом које се упорно одржава у јавности и навео да је основни циљ Европске уније био очување европског мира. „Тај циљ је у потпуности остварен“. Међутим, у ЕУ су се развили процеси који немају везе са њеним основницм циљем. Пре свега, политички лобији произвођача из ЕУ су изразито утицали на ширење регулативе унутар ЕУ како би елиминисали конкуренцију у привреди.

Посебан проблем је био увођење валуте евро. „Евро је провучен мимо референдума“. Еврозона је требала да омогући непрекидни раст и напредак. Међутим, од свих циљева који су требали да буду остварени увођењем евра, „остала је само стабилност курса“. У вези ове појаве, др Јовановић је изричито подсетио: „Снага новца није у његовој стабилности, већ у томе колико подстиче развој привреде“.

Ефекте стапања монетерних политика у евро-зони Јовановић је илустроао графиконом European Bond Yelds и навео да је уведена пракса високог задуживања чланица ЕУ под лошим условима „јер су сви хтели да преко ноћи постану као Немачка“. „Узели су капитал, стегли кајиш и терали земље да без капитала врше привредну трансформацију“, у чему је одлучујућу улогу одиграла изразито недемократска водећа појава „Тројке“.

„Мало ко зна да је 1953. године Немачкој отписана половина дуга договором са Лондонским клубом“. Тада је солидарност у Европи постојала, а данас је солидарност унутар евро-зоне мала, а и даље предност има Немачка, упозорио је Јовановић. Кретање индекса производње унутар евро-зоне од почетка кризе показује упадљив раскорак међу чланицама.

Са почетка предавања

„Оно што нас чека је убрзано увећање дужничког ропства. Јасно је већ неколико година да неће бити проширења Европске уније. Они не знају шта ће са собом, а камо ли да примају нове проблематичне земље као што је наша. Они ни о чему више не могу да се договоре“.

Јовановић је посебно критиковао „погубну каматну политику“ која инсистира на нултој каматној стопи унутар евро-зоне: „Ако је каматна стопа 0% новац је јефтин, свако га узима, одлаже се преображај, новац троше  предузећа која не остварују профит“.

Јовановић је изнео критичке примере „друштвене технологије ЕУ“ који оптерећују демократски карактер друштва. Навео је као пример тајност преговарања ЕУ са САД, али и са мега-корпорацијама. Веома су забрињавајући ставови високих функционера ЕУ. „Жан-Клод Јункер је назвао грчки референдум неразумним циркусом“, Јурки Катаинен изнео тврдњу: „Не мењамо политике јер оне не зависе од избора“, док је Цецилија Малстром изричито рекла: „Не добијам мандат од европског народа“. Овакве изјаве Јовановић је упоредио са писмом Селим-везира из Његошевог Горског Вијенца и препоручио научни рад др Никола Левра: „Да ли је европска конструкција демократска“.

„Главна политичка полуга ЕУ је била партнерство Француске и Немачке. Сада Европском унијом управља само Немачка“. Јовановић је као пример овога навео: „Меркелова је сама изазвала лавину избеглица“, који је и довео до раста деснице у Европи.

Јовановић је посебно навео да је федерализација Европске уније један од могућих начина спасавања ЕУ. „Постаће слична као Свето римско царство или Лига народа. Постојаће, али ће бити занемарена. Усахнуће због занемаривања“.

Јовановић је посебно навео да је федерализација Европске уније један од могућих начина спасавања ЕУ. „Постаће слична као Свето римско царство или Лига народа. Постојаће, али ће бити занемарена. Усахнуће због занемаривања“.

Јовановић је упозорио да „излазак из ЕУ није ни лак ни једноставан“, а подсетио је и на високу цену приступања Европској унији. „Оно што нас чека је убрзано увећање дужничког ропства. Јасно је већ неколико година да неће бити проширења Европске уније. Они не знају шта ће са собом, а камо ли да примају нове проблематичне земље као што је наша. Они ни о чему више не могу да се договоре“. Јовановић је навео да „само плаћени лобисти причају о бољитку у Европској унији“.

Да би се спасла Европска унија пре свега је потребан раст. Међутим, њега годинама нема, али годинама нема ни изгледа да се постигне раст, иако су примењени „подмукли статистички трикови да би се приказао раст, као што је укључење прихода од проституције и шверца у обрачун БДП-а“.

Јовановић је посебно навео да је федерализација Европске уније један од могућих начина спасавања ЕУ. „Постаће слична као Свето римско царство или Лига народа. Постојаће, али ће бити занемарена. Усахнуће због занемаривања“. Јовановић је судбину ЕУ упоредио са историјском судбином републике Венеције.

Илустративни пример развојног пута ЕУ је постављање жице на италијанско-аустријском граничном прелазу Бренер, једној од  најпрометнијих саобраћајница Европе и процес убрзавања задужености по диктатима из Брисела. „Изабрани представници народа буквално шене пред неизабраним представницима Европске уније. Њима је битно само да узму земљу и ништа друго, а камо ли бољитак“, упозорио је Јовановић.

Др Мирослав Јовановић је најавио да ће НСПМ издати књигу која ће садржати његове ауторске текстове у којима је током протеклих десетак година упозоравао на негативне процесе развоја ЕУ, а који су се у пракси и остварили.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: