Чешке новине: По анкети би мање од 20% Чеха би жалило ако пропадне ЕУ


Праг – Мање од 20% Чеха зажалило би ако се Европска унија распадне, половина има неутралан став о томе, 22% би осетило олакшање, а 6% посто би се радовало крају ЕУ, према истраживању јавног мњења које је спровео Институт за социологију.

Астрономски сат "Прашки орао" (Pražský orlој) из XV века.

Астрономски сат „Прашки орао“ (Pražský orlој) из XV века.

Због пропасти ЕУ највише жале млади људи, они који су студирали и недавно дипломирали и студенти из града, затим људи који често прате вести на интернету и они који се најбоље информишу о политици.

Према жељама бирача гледано, крај ЕУ би најтеже пао присталицама десничарске ТОП 09.

Најмање од свих крај ЕУ би жалили следбеници левичарских опозиционих комуниста (KSČM), чије присталице су углавном пензионери и људи који слабо прате интернет, показало је истраживање.

Само једна четвртина Чеха верује како је добро да буду део Европске уније, а наредна четвртина верује супротно, а половина нема јединствен став по том питању.

„Према својим ставовима о предностима чланства у ЕУ, Чеси су оштро подељени на две групе. Њих 56% се слаже да је Чешка имала користи од чланства у ЕУ још од њеног ступања у унију 2004. година, а 44% сматра да чланство у ЕУ није донело никакав бољитак“, тврди аутор публикације.

Истраживање је спроведено на узорку од 1051 испитаника, у трајању од 23. новембра до 2. децембра. Они који би жалили за ЕУ мање од свих су пензионери, људи незаинтересовани за политику или они који не прате вести на интернету, како је показало истраживање.

Изворник вести: Česke noviny

Објављено: Стање ствари

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: