Заблуда о социјализму као оригинално руској идеји


Без обзира што је чињеница да је социјални проблем у русији током XIX и XX века био најважнији проблем Русије, без обзирана општу заокупљеност руског друштва и руске мисли овим проблемом, без обзира на прилагођавање руског социјализма руском начину размишљања и рада, без обзирана разочарења руских западњака западним социјализмом и потрагу за основама социјализма у отаџбинским вредностима, истина је да је политички социјализаму Русији био западног порекла.

Овај став доказује чињеница да су након више од једног века трагања социјалистичку револуцијu у Русији изизвршили управо социјалисти који су располагали идеолошком, финансијском и конспиртивном подршком запада – Лењнови комунисти.

Руси су покушавали да самородност свог социјализма доведу у везу с Нилом Сорским, који се у своје време спорио с Јосифом Волоцким око манастирске имовине и добровољног сиротовања. Ово наравно није одрживо, јер је хришћанска делатна врлина човекољубља знатно старија од било какве идеологије социјализма и погрешно је на силу уклапати дело Нила Сорског у њу једнако као што је погрешно проглашавати дело Јосифа Волоцког за извор „идеологије Московије“, што радо чине, поготово на Западу.

Обломов, главни јунак истоименог дела Гончарова, којимје осликао главне карактерне мане  припадника владајуће класе Русије током 19 века. Сцена из истоименог филма Никите Михалкова

Обломов, главни јунак истоименог дела Гончарова, који је осликао главне карактерне мане
припадника владајуће класе Русије током XIX века. Сцена из истоименог филма Никите Михалкова

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: