Амброз Еванс Причард: Марио Драги квантитативним олакшањем покренуо блицкриг којим можда спасе јужну Европу, али изгуби Немачку


Европска централна банка нагони Немачку да пристане на коцкање са пројектом евра.

Амброз Еванс Причард

Амброз Еванс Причард

Марио Драги је постигао спектакуларну победу. Понуда квантитативног олакшања[1] у вредности 60 милијарди евра месечно (25 милијарди фунти) бачена је у лице „спрженој земљи“ оличеној у Бундесбанци и другим важним финансијерима Европске монетарне уније. Најзад нешто довољно велико за несугласице[2].

Ипак, савремени застрашујући препади[3] које примењује Европска централна банка касне три године, пошто је дозвољено да еврозона уђе у дефлацију, а веома јој се ближи троструко већа рецесија.

Проблем је у томе што Европска централна банка делује истим смером пуних шест година након опоравка „Лиман брадерса“[4], што само по себи показује да ће се та политика језиво смандрљати. Па Драги нам је пре годину дана у Давосу саопштио да су упозоравања о дефлацији незанимљива[5], а да квантитативно олакшање не долази у обзир.

Марио Драги у Давосу 2015. г.

Марио Драги у Давосу 2015. г.

Наравно, шта год је он у том тренутку мислио, руке су му биле везане. Није он могао да одмиче далеко од гравитационог тежишта које је установила Европска централна банка. Међутим, морао је да покаже како он ништа друго није успео, па је услед тога потом све пропало.

Ето шта се деси после шест година масовне незапослености која је опустошила јужну Европу, нарушавањем радне способности генерација у успону која је наружена паралишућим ожиљцима, падом стопе продуктивности и обарањем развоја ових земаља. Отуд БДП еврозоне и даље чами далеко испод врхунца пред 2008. годину, уз италијански 24-процентни пад индустријске производње, који је данас раван оном што је достигнуто још 1980. године.

Европска централна банка

Европска централна банка

Продаја обвезница неће почети пре марта. Ко год их буде купио, преузеће их под условима који се на крају могу показати као штетни, а коначно и фатални.

Адам Позен, бивши британски рејт-сетер, а данас шеф Питерсон института у Вашингтону, тврди да је блицкриг квантитативним олакшањем обиман, али не и преобиман као што неки мисле. „Биће неке разлике. Неће бити довољно да се потпуно отклоне последице дефлације, камо ли да обнови раст, али се може закључити да је Драги у извесној мери успео да изведе закључак нечим што бар добро звучи[6].

„На крају крајева, 1.100 милијарди евра у односу на БДП еврозоне расподељено на 18 месеци представља отприлике трећину онога што су Банка Енглеске или Амерички FED расподелили под сличним околностима – али то је вероватно више новца него што треба за исти ефекат у Европи“, рекао је он.

Петер Гаувајлер

Петер Гаувајлер

Границе које је условило одлагање мера су већ добро познате. Приноси од обвезница су пали на ниво XIV века. Европска централна банка те приносе не може још много обарати, а ни господин Драги није се баш веселио изјавом да ће се помоћу тих обвезница купити дугови са негативним стопама, што је навело немачке новинаре да узбуњујуће прогунђају.

Оваква пркосна одлука као да изазива већински блок у Управном савету, циља непогрешиво у корист картела задужених романских држава и њихове истомишљенице, па стога отвара сасвим ново поглавље приче о Европској монетарној унији.

Претећа романска побуна тиче се кршења „светог“ договора о Европској монетарној унији, ради кога је Немачка одустала од „дојче марке“ и завештала наследство Бундесбанке Европској централној банци под једним условом: да Немачка никада не може бити надгласана у одлучивању о питањима монетарне политике која су од кључног значаја.

Изворник текста: The Telegraph

Превео с енглеског: Душан Ковачев

Савезни суд Немачке

Савезни суд Немачке

 Напомене преводиоца:

__________________

Није само Немачка увређена. Твид Камер из холандског парламента је завапио[7], правећи сцену како би привукао оне партије које протестују.

[1] Quantitative easing (скр. QE) = Квантитативно олакшање. Сматра се неконвенционалним средством монетарне политике Централне банке које се састоји у куповини средстава осигуања на тржишту да би се обориле каматне стопе у циљу олакшања понуде новца на тржишту. Овим се постиже снабдевање финансијских институција новцем у случају мале снабдевености новцем и неликвидности капитала. Квантитативно олакшање се повезује са ниским каматама на краткорочне кредите и не подразумева штампање новчаница. Видети: Investopedia. Међутим, бројни су противници овог инструмента, који у њему виде пренос инфлаторног притиска из монетарне области у област хартија од вредности. Пошто је савремени готов новац по својој природи хартија од вредности највише ликвидности, критичари квантитативног олакшања сматрају исти еуфемизмом за одлагање инфлације или га поистовећују с инфлацијом (савр. марксисти). У сваком случају и без обзира на питање оправданости ове финансијске мере, квантитативно олакшање представља вид интервенције централне финансијске власти који ограничава принцип слободе тржишта.

[2] It is finally big enough to make an economic difference. Аутор је употребио двосмислени израз на ироничан начин, пошто израз differencе у реченици може да значи и разлику, али и несугласицу.

[3] Сhock-and-awe action. Преведено према смислу.

[4] Ауторова иронија о опоравку усмерена је на једну од првих финансијских компанија САД чији развој је обележен збрком приватних и државних интереса, кршења закона и грандиозних пропалих улагања на Далеком истоку, чији је спектакуларни банкрот упркос покушајима опоравка фирме постао парадигма почетка савремене светске финансијске кризе 2008. године.

[5] Аутор је употребио израз „jejune“.

[6] Draghi was able to make it sound open ended is a good thing. Преведено према смислу.

[7] Up in arms. Преведено према смислу.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: