Одбор за уставна питања АПВ узурпирао надлежност Уставнoг суда


Скупштина АПВ је на свом сајту објавила Предлог статута АПВ са образложењем. Предлог статута је усвојен 8. маја на седници Одбора за Уставно-правна питања Скупштине АПВ сагласношћу већине – девет чланова тог Одбора који броји четрнаест чланова. Седници Одбора није присуствовало троје од укупно 14 чланова, а два члана Одбора који су именовани у Радну групу за израду Нацрта Статута били су уздржани. (Срђан Сикинић именован од стране ЛСВ и Бранислав Ристивојевић из ДСС).

Иако за Предлог статута није гласала двотрећинска већина чланова Одбора, председник Скупштине АПВ и Одбора за уставно-правна питања АПВ је јавно и неистинито изјавио да је Предлог Статута усвојен „потпуним консензусом“.

„Са задовољством могу да кажем да имамо Нацрт статута око кога смо имали широк консензус или, да не урекнем, потпун консензус“, рекао је Пастор.

Посебно је чудна чињеница, да је након израде Нацрта статута у Радној групи, а пре усвајања у Одбору за уставно-правна питања вршено „усаглашавање отворених питања“ и „споразумно одлучивање о коначном тексту“ на некаквом Колегијуму Скупштине АПВ. Истог дана је председник Скупштине АПВ и председник Одбора (Иштван Пастор) обавио консултације са шефовима парламентарних група и „челницима покрајинског парламента“ не успевши да постигне сагласност са њима око „две најспорније тачке“.

„Колегијум Скупштине АПВ“ није формално тело Скупштине АПВ, па остаје нејасно ко је и по ком основу био у његовом саставу, како је „Колегијум“ формиран, и на чију иницијативу је формиран. Пошто је очигледно да се ради о неформалном телу политичког карактера, улога тог „политичког тела“ даје процесу усаглашавања текста најважније покрајинског акта веома нетранспарентан карактер.

Клаузула о територијалном јединству Србије на територији АПВ под условом неговања „европских принципа и вредности“ поново се појављује у чл. 1. ст. 2. Предлога статута АПВ.

Образложењем Предлога статута АПВ прејудицира се да је Предлог „у свему усклађен са Одлуком Уставног суда“ (Образложење, II ст. 2), чиме је Одбор за уставно-правна питања узурпирао стварну надлежност Уставног суда Републике Србије!

Извори:

Скупштина АПВ – Предлог Статута АПВ са образложењем (9. 5. 2014.)

Војводини остаје влада, добија нове симболе, РТВ (8.5.2014.)

Договор још кочи питање настанка аутономије, РТВ (7. 5. 2014.)

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

One Response to Одбор за уставна питања АПВ узурпирао надлежност Уставнoг суда

 1. Karlo Gedl says:

  Gospodine Kovačev! Danas sam pročitao izjavu gosp.Pastor juniora povodom
  usvojenog predloga Statiua Vojvodine, kako neje zadovoljan jer njime
  Vojvodina ne doboja odgovarajuću autonomiju koja joj pripada.Kod nas laloša
  se kaže:“Nelaje kera sela radi već sebe radi“.SVM-ra treba veća autonomija
  Vojvodine da bi u njoj mogli da osniju svoju kulturnu pa i teritorijalnu
  autonomiju..To je moje skromno mišljenje.Otac Pastor je dobio domaću
  popularnost zahvaljujući incidentu u Budimpešti gde bio gost parlamneta
  Mađarske. Povodom toga neki naši komentatori pišu Republika Mađarska
  zanpraviši da je Orban Viktor iz Ustava odstranijo „Republika“zašto?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: