Велика превара – Србија није почела преговоре о придруживању ЕУ!


Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе дошао је у посету Србији. Медији и политичари најавили да се ради о почетим преговорима о приступању. РТС тврди: „Преговори Србије са Европском унијом званично су почели 21. јануара ове године првом међувладином конференцијом.“ Све то је потпуна неистина. Преговори о приступању Србије ЕУ нису ни почели.

Шта је истина?

У вези преговора са Србијом, Европска унија је објавила Обавештење са прве приступне међувладине конференције 21. 1. 2014. године, када су „преговори“ о приступању отворени. Међутим, ово обавештење за штампу се садржински уопште не тиче преговора о приступању, већ „нормализације односа Србије и Косова. Тврдња да су Међувладином конференцијом 21. јануара почели преговори није истинита, то нису били преговори о придруживању већ о Косову, о чему сведочи поменуто Обавештење.

Шта је стварна садржина приступних преговора Србије са ЕУ? ЕУ је о томе јавност обавестила документом о отварању Међувладине конференције под именом Negotiation Framework од 9. јануара 2014. г, па ако сте у међувремену стекли „европску писменост“ да разумете ове „лимитиране“  куке и врљике, информишите се.

На страници о проширењу (Enlargement) Европске уније јасно се види да, ни после деценије и по, Србија још увек нема статус државе која преговара, већ чека почетак преговора (waiting to start). Србија је, као и Македонија, европски статусни „чекач“ на придружење, а не „преговарач“. Еуфемизам „кандидат“ лако се брка са оба, веома различита стауса пред ЕУ. За разлику од Србије, Црна Гора је почела преговоре. А да се подсетимо, Црна Гора је приступила „европским“ санкцијама Русији, док Србија још увек није.

Самим тим, ни једно поглавље преговора није отворено. Зашто нам онда домаћи политичари уопште причају о отварању неких поглавља преговора? Деценију и по пропасти привреде, распродаје, сиромашења и задуживања на „европском путу Србије“ – низашта. Седам влада „чврсто опредељених на путу евроинтеграцијa“ се променило, а Србија још чека почетак преговора са ЕУ.

„Зелено светло“ за преговоре са ЕУ је било обична демагошка флоскула. Изјава Штефана Филеа о почетку преговора је потпуна неистина. Сви састанци са представницима ЕУ, њихови захтеви, ултиматуми, „тешке мере“ на које су наше Владе пристале, спровеле и спроводиће их, не доводе до било каквог резултата у придруживању Србије ЕУ. А све то је веома штетно или у најмању руку бескорисно за огромну већину грађана Србије.

За четрнаест година бауљања, ЕУ са Србијом још није почела преговоре о придруживању, пошто Србија није увела санкције Русији. Уосталом, то је увијено саопштио и сам Штефан Филе уз неистину о преговорима Србије са ЕУ који се „одвијају“.

„Што се тиче политике Србије према Русији, правило је да су очекивања од државе кандидата таква да се та земља понаша у потпуности у складу с правилима ЕУ од првог дана свог чланства у ЕУ.“ (Данас / Танјуг, пр. НСПМ)

Нисмо увели санкције Русији. Нисмо на путу ка Европској унији, нити ћемо бити док те санкције не уведемо. Србији се није упалило „зелено светло“ на путу ка ЕУ, јер на том путу нема ни семафора, пошто је пут Србије ка ЕУ очигледно „пут којег нема“.

Напомена:

Одмах по објављивању овог текста, на сајту ЕУ је учињен видљивим документ: Conference on Accession to the European Union – Serbian Brussels, 9 January 2014, AD 1-14 Limite, CONF-RS 1, Accession Document: General EU Position, Ministerial Meeting Opening the Intergovermental Conference on the Accession of Serbia to the Eurоpean Union (Brussels, 21 January 2014). Тек данас је објављен званични документ којим је учињено видљивим да су преговори о придруживању Србије почели, али из документа је видљиво да ни једно поглавље није отворено.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: