Пре ЕУ је Британија била слободна и отворена ка иностранству


Ник Клег заборавио сопствену историју

 

Либералне демократе желе да буду странка за останак, међутим јасно је да тај њихов останак може да се купи будзашто.

На пролећној конференцији Либералних демократа у Њујорку, Ник Клег се трудио да његова партија добије посебан профил уочи предстојећих избора за Европски парламент. Либерални демократи су, како је рекао, шампиони останка. Како конзервативци показују амбивалентност по питању ЕУ, бивше лабуристичко одушевљење се све више утишава, а UKIP недвосмислено хоће да нас из свега ишчупа, Клег говори у име оних који би да остану. А да ли он на томе и ради?

Поента Потпредседника Владе је било то да не можемо променити ЕУ и њене институције тако што ћемо „гурнути ногу у врата“. Али, јесу ли либералне демократе икад позивали на промене у ЕУ? Увек су користили сваком покрету за федерализацију Европске уније током протеклих тридесет година. Да су нас одржали на том путу, до сада би смо имали евро, наша монетарна политика била би предата савезној банци у Франкфурту, а наше границе демонтиране Шенгенским споразумом.

Клег тврди да је важно остати у клубу, како би се утицало на његова правила, мада он никада није показао никакву склоност да се сазове макар један годишњи састанак, на коме би се поново размотрила та правила. У свом обраћању, само је изнео сугестију да либералне демократе у потпуности цене богату историју британског отвореног и толерантног друштва окренутог ка иностранству, а данас може да задржи ове одлике тражећи реформе острвске, бирократске и склеротичне институције каква је постала Европска унија.

Клег је страсно говорио о посвећености ове земље слободи и људским правима не износивши да су ове особине прихваћене много пре него што смо се придружили Европској економској заједници, и то упркос, а не због онога што се на континенту дешавало. Да, Либерални демократи могу бити ваљана партија у борби за останак, али њихов останак може да се купи будзашто.

Превод са енглеског: Душан Ковачев

Изворник текста: The Telegraph

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: