Посланици ЕП оптужују „Тројку“ за „социјални цунами“


„Тројка“ је, по речима Европског парламента, изазвала социјална разарања присиљавањем земаља Eвро-зоне које су у кризи да игноришу социјалну заштиту и социјалне стандарде.

Алехандро Серкас: „Арогантно придржавање економских фиксација произвело је политичке управе које су заборавиле да постоје конвенције којих се морају придржавати…. чак ни у кризи не смете смањити пензије испод егзистенцијалног минимума “,

Посланици који су чланови Комитета за запошљавање Европског парламента, подржали су 17. фебруара са 27 гласова Извештај шпанског члана клуба посланика левог центра Алехандра Серкаса (Alejandro Cercas). Извештај оптужује власти за игнорисање Европске социјалне повеље и конвенција о запошљавању које је утврдила Међународна организација рада (ILO) ОУН.

У разговору са новинарима након гласања, Серкас је оптужио „Тројку“ (познату као сервис који управља бејлаутом да би у име ЕУ управљала наплатом финансијских потраживања иностраним кредиторима), као и министре финансија Евро-зоне да безобзирно крше европске уговоре изазивајући „социјални цунами“.

„Арогантно придржавање економских фиксација произвело је политичке управе које су заборавиле да постоје конвенције којих се морају придржавати…. чак ни у кризи не смете смањити пензије испод егзистенцијалног минимума “, рекао је он.

„Време запошљавања и социјалних помоћи које су уништене структурним реформама мора да се врати“, истакао је, додајући да су „буџети сада балансирани и треба се вратити ономе што смо били запоставили“.

Његов извештај је истакнут као окончање парламентарне истраге о „Тројци“ која је током протекле четири године диктирала економске реформе у четири земље „бејлаута“: Грчкој, Ирској, Португалији и Кипру.

Серкасов извештај је додатак Студији Комитета за економске послове ЕП.

Коизвестиоци Комитета за економске послове ЕП, аустријски посланик групе десног центра Отмар Карас (Othmar Karas) и француски социјалиста Лим Онг Нгок (Liem Hoang Ngoc), позвали су на распуштање „Тројке“ због недостатка надзора над њеним радом у име система директне одговорности пред Европским парламентом.

Андреаса Фишер-Лескано, професор европског права и политике на Универзитету у Бремену је такође објавио свој извештај говорећи како су неке мере штедње, које су биле неопходне ради спровођења „бејлаута“, биле у супротности са Повељом ЕУ о основним правима које се сва законодавства овог блока морају придржавати.

Скупштина ЕУ ће гласати за обједињени текст током заседања у марту, али исход гласања неће бити правно обавезујући.

Серкасов извештај позива и на доношење Европског плана опоравка ради помоћи земљама у кризи – да би се помогло њиховом пословању у условима незапослености и оживео пословни сектор малих предузећа које је криза десетковала.

Ово је подржано прошломесечном студијом Андреаса Фишер-Лескана (Andreas Fischer-Lescano), професора европског права и политике на Универзитету у Бремену који је такође објавио свој извештај говорећи како су неке мере штедње, које су биле неопходне ради спровођења „бејлаута“, биле у супротности са Повељом ЕУ о основним правима које се сва законодавства овог блока морају придржавати.

Члан Управног одбора Европске централне банке Беноа Кур (Benoit Coeure), упркос свему, бранио је „Тројку“ на завршној расправи у ЕП.

„Не кривите ватрогасце за штету коју је изазвао пожар“, рекао је он.

„Незапосленост је, наравно, много порасла од 2010. до 2013. године… али то је неумитан део процеса кризе којим се крећете прилагођавајући се.“

Група чланова левог центра у ЕП (S&D group) жели распуштање „Тројке“ пре окончања грчког председавања ЕУ у јуну – то би био веома симболичан потез.

Међутим, Карасова група десног центра у ЕП хоће да се сачека догод европски фонд за „бејлаут“ (Европски стабилизациони механизам) не постане у потпуности одговоран Европском парламенту, а то је развојно питање које није ограничено фиксним временским оквиром.

Изворник текста: EUobserver

Превод са Енглеског: Душан Ковачев

У разговору са новинарима након гласања, Серкас је оптужио „Тројку“ (познату као сервис који управља бејлаутом да би у име ЕУ управљала наплатом финансијских потраживања иностраним кредиторима), као и министре финансија Евро-зоне да безобзирно крше европске уговоре изазивајући „социјални цунами“. На слици: „Тројка“, злогласни чекистички преки суд комунистичких револуционара. Сцена из филма „Чекист“ Александра Рогожкина 1991. г.


О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: