Политика Еда Милибанда о референдуму за ЕУ је обичан шипак


Сада Конзервативци имају једноставну и усклађену стратегију којом би дали право Британији да гласа о Европској унији.

Милибандов приступ је у сваком случају блесав: предлаже неки референдум за останак или излазак (из ЕУ) ако настане уговор који се тиче даљег преноса суверенитета. Али како људи да гласају за оно што им смета ако останак Британије у ЕУ њих усрећује? Милибанд у ствари, нуди истовремено и више Европе и не-Европу.

Готово је са чекањем на Еда Милибанда како би променио одлуку о Европској унији – међутим, резултат његових дугих састанака је обична глупост.

Лидер опозиције је јуче изјавио да у будућности лабуристичка партија неће одржати референдум за останак или излазак из чланства у Европској унији, осим ако би дошло до промена споразума који би водили ка преносу суверенитета са Вестминстера на Брисел. Иако то није било нешто што је Милибанд предвиђао, он то није могао ни да искључи. Другим речима, хтео је да на збркан начин истовремено пошаље сигнал који би задовољио оне који желе да референдум буде могућ, а оне који референдум не желе, да увери како се он неће десити

Такво лукаво пренемагање може бити добра игра у сенци великог стратега који би да избегава принципијелан став о било чему, али он тиме неће спрати (одговорност) пред бирачима. Било какве сумње у притворност његове политике распршиле су се када је лорд Менделсон иступио хвалећи Милибандово „руковођење и храброст“.

Милибандов приступ је у сваком случају блесав: предлаже неки референдум за останак или излазак (из ЕУ) ако настане уговор који се тиче даљег преноса суверенитета. Али како људи да гласају за оно што им смета ако останак Британије у ЕУ њих усрећује? Милибанд у ствари, нуди истовремено и више Европе и не-Европу.

Торијевци и лабуристи желе да одају утисак како они имају суштински различите политике. Међутим, оне су изузетно сличне. Као и Лабуристи и Камерон би да остане у Европској унији, чак иако су неки чланови Владе изјавили да би они више желели да је напусте. Тао и Торијевци, Милибанд и његове колеге хоће реформе, укључујући повраћај неких надлежности националном Парламенту, ограничење слободног кретања људи и чвршћу контролу поводом (социјалних) накнада над онима који су те накнаде захтевали. Обе стране су сагласне да ће имати користи од Европе као целине ако њене институције буду мање бирократске, конкурентније, прилагодљивије и отворенијие.

Ипак, овде наилазимо на кључну разлику. Милибандов (политички) залог је везан за будуће преносе овлашћења. Оно што земља заиста жели јесте гласање о томе како се Европска унија развијала за протеклих 40 година пошто је (Британцима) последњи пут тада било дозвољено – од стране Владе Лабуриста – да гласају о нечему таквом. Конзервативци сада Британцима нуде једноставну и сложну стратегију: преговараће догод буде могуће постизање договора са европским партнерима, а потом ће седати народу да одлучи. Укратко, Дејвид Камерон би предност дао Британији испред Брисела, а Ед Милибанд то свакако не би урадио.

Изворник текста: The Telegraph

Превод са Енглеског: Душан Ковачев

Конзервативци су једина странка чији циљ уистину јесте да бирачима дозволе да одлуче о чланству у ЕУ. Фото: Бен Стансал


О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: