„Наше новце“ потрошили, странци профитирали


Уочи избора, Бојан Пајтић се хвалио невероватним успехом привлачења страних инвестиција и још невероватнијом стопом привлачења средстава из претприступних фондова ЕУ. „Фајненшл тајмс“ је Војводину наградио за сву корист коју је „европска регија“ обезбедила Западним инвеститорима док је наша Војводина пропадала.

На слици: Бојан Пајтић прима награду „Фајненшл тајмса“ у Кану, у знак захвалности што је под руководством бирократије илегалне „европске регије“ обезбедио профите страном капиталу у Војводини у доба кад је та иста бирократија упропастила две најважније финансијске установе Војводине.

„Председник“ онога око чијег назива Радна група за израду Пасторовог статута још не може да се договори[1], али што се по обореном Корхецовом Статуту (који је орочено још увек на снази) зове „Влада АПВ“, похвалио се фенси наградом. Financial Times je наградио Војводину као најбољу од 54 регије за страна улагања. То му је веома добро дошло, пошто у овом осетљивом тренутку било која друга тема боља је уместо одговора Војводини на питање ди су наши новци?

Војводина је, дакле, стекла угледно Западно признање преко председника Владе илегалне европске регије. Он је при том изнео податак да се у илегалну европску регију слило 87% свега што је Запад наменио Србији! Човека који је ведрио и облачио Управним одбором упропашћене РБВ (настале покрајинском национализацијом новца Металс банке коју је створила металска индустрија Војводине још деведесетих година) ни најмање није било срамота да се уз све то хвали и Војвођанским метал кластером.

„Ми смо у Војводини показали да умемо да привучемо стране инвестиције (…) Пословна публикација `Фајненшл тајмса` Војводину је по ефективности страних улагања рангирала као прву међу 54 европска региона средње величине – у Србији ниједна институција никада није могла да се похвали првопласираним статусом на било каквој листи у области економије и инвестиција. У Кану је Војводина добила још два признања: признање за четврто место међу свим европским регионима по ефективности страних улагања, и четврто место у јужној Европи по стратегији за привлачење страних инвестиција где је посебна конкуренција била са италијанским, шпанским и словеначким регијама. То је одличан сигнал страним инвеститорима, а повећава се и наша конкурентност у односу на земље у региону. И то је конкретан, видљив резултат рада покрајинске администрације, нису празна обећања, нису ни шеици ни султани. (…) Ми смо, као покрајина, од свих средстава прекограничне сарадње намењених целој Србији успевали да привучемо око 87 одсто пројеката што и говори о томе да смо имали капацитет да привучемо велику количину средстава. Војводина је за Војвођански метал кластер издвојила 120.000 евра. Европска унија је инвестирала 740.000 евра, а тај пројекат омогућиће да металска индустрија у Војводини буде компетитивнија, успешнија, профитабилнија.[2]

Шта је то тако фантастично урађено на привлачењу страних инвестиција? О томе је нешто раније известила тзв. Влада илегалне европске регије:

„Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски истакао је да је ова награда резултат континуираног рада, јер је Војводина била у 2012. години четврта у Европи по ефикасности страних улагања. `Зато и није чудно што је 45 одсто свих производних страних улагања на територији Војводине, са обимом већим од 6,6 милијарди евра и више од 66.000 радних места`, рекао је Бугарски.[3]

Све ово можда неком лепо звучи. Међутим, ваља прегледати какве податке о свему даје Фонд за подршку инвестицијама у Војводини (тзв „ВИП“ Фонд), на адреси http://sr.vip.org.rs/ и схватићете да тамо нема баш никаквих података о реализованим инвестицијама, протоку новца, а камо ли извештаја о његовом финансијском стању, билансима и успеху. Наравно, нема чак ни самохвале о томе који су великани инвестиционог капитала привучени. Једино одређено што јавност може да зна о инвестиционом капиталу Запада у Војводини од њене тзв. Владе су поменуте речи Бранислава Бугарског, ако му је за веровати.

Посебно је питање: како ова нетранспарентна финансијска установа одлично послује под управом илегалне европске регије, док су Фонд за Развој АПВ и Развојна банка Војводине под истим руководством упропашћени?

Чак и да је VIP фонд проточни бојлер Западног капитала који се овде напаја јефтином радном снагом и потом односи најбоље профите из Војводине, и даље остаје питање: Qui bono? А Војводина има времена да још једном размисли о томе: да ли је награђују зато што оно најбоље из Војводине, у виду профита, одлази на Запад, док њој под влашћу европске регије остају само дугови.

Душан Ковчаев: „Војводина је, дакле, стекла угледно Западно признање преко председника Владе илегалне „европске регије“. Он је при том изнео податак да се у илегалну „европску регију“ слило 87% свега што је Запад наменио Србији! Човека који је ведрио и облачио Управним одбором упропашћене РБВ (настале покрајинском национализацијом новца Металс банке коју је створила металска индустрија Војводине још деведесетих година) ни најмање није било срамота да се уз све то хвали и Војвођанским метал кластером.“ На слици: Развојна банка Војводине, пренадувени финансијски балон „европске регије“ нешто пре него што се распао у парампарчад.

Упутнице:


[1] Марјанов, Ержебет – Дилеме о избору, овлашћењу и разрешавању Владе АПВ, Дневник, 14. 3. 2014; Четири предлога за ново име Владе Војводине, Радио 021, 14. 3. 2014. Представник СНС у радној групи Владимир Галић каже да Влада Војводине више неће имати овлашћење да се бави политиком и политичком стратегијом. Иначе, још није одређено како ће се звати извршно тело Покрајине које сада носи име „Влада Војводине“. За сада постоје четири предлога, од којих је једно да се врати старо име – „Извршно веће“.

[2] Свет је препознао да је Војводина без премца, Недељник (Специјал), 13. 3. 2014. (Интервју са Бојаном Пајтићем).

[3] Војводина у врху европских региона за стране директне инвестиције, Влада АПВ, 18. 2. 2014.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: