Дејвид Ханан: Како би изгледао живот ван Европске уније


Дејвид Кембел Банерман, бивши члан Парламента из реда UKIP, потом конзервативаца, има исте закључке као и ми, о чему сведочи видео у прилогу. Указује на то да је циљ Британије да буде „Европска економска зона лајт“, односно, нешто између швајцарског и норвешког статуса, мада то треба да буде прилагођено британским условима. Идеју је изнео из своје књиге Time to Jump.

Увек сам се чудио што се сви тако запрепашћују око питања останка или изласка, али, упркос томе, мало интересовања исказују по питању тачних термина и услова. Банерман предлаже учествовање на јединственом тржишту, али не и у политичким аранжманима који га прате. Неколико земаља раде управо сада исто: Каналска острва, Македонија, Швајцарска, Црна Гора, Исланд и Сан Марино. Ако би се Британија одлучила за нешто слично (под претпоставком да поменуте земље сада нису чланови ЕУ, али ће једна или две то постати), чини ми се да ће и оне развити сличне аранжмане у складу са британским. Тада би стварно постало немогуће успоставити европско устројство у два концентрична круга –панконтиненталну зону слободне трговине, која би покривала 35 или 40 држава чланица и политичку унију унутар ње, која би можда бројала 20 или 25 чланова.

Кога брига како ћемо ми тај аранжман назвати? Можемо ми њега да назовемо „Поновни преговор“ или ЕФТА, можемо га звати „Брегзит“ или „Европска економска зона `лајт`“. Можемо га назвати „Сарадничким статусом“. Можемо га назвати „привилегованим партнерством“, као што Мардохеја Алија можемо назвати Ван Ален О`Шеј. Назовите то каквим год именом хоћете, зар неће сви бити срећнији­?

Изворник текста: Daily Telegraph

Превод : Душан Ковачев

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: