Дављенички покушај спасавања илегалне „европске регије“


Председник Скупштине АПВ није ни погледао Одлуку Уставног суда Републике Србије!

Председник Скупштине АПВ, председник њеног Одбора за уставно-правна питања, стварни творац Радне групе за израду Статута АПВ, и председник СВМ се није удостојио чак ни да погледа Одлуку Уставног суда РС о „Корхецовом Статуту“. Иако увек нађе времена да слави непријатеље и окупаторе наше Војводине, јавно је изразио презир према Уставу којим је аутономија Војводине установљена а у којој је стекао највишу јавну функцију!

Душан Ковачев

Изјава председника Скупштине АПВ и председника СВМ Иштвана Пастора о Одлуци Уставног суда РС дата Радио-телевизији Војводине, 24. јануара 2014. године:

Што се тиче мог става око тог документа: ја не могу да се изјасним, јер га нисам видео. Што се тиче суштине питања – а то је како човек оцењује уставно-правну позицију Војводине данас – могу да кажем да са том позицијом нисам задовољан и да Одлука Уставног суда управо потврђује основаност тог мог става или доживљаја. Ја ћу сигурно са своје стране у политичком дискурсу изговарати реченице које ће ићи у том правцу да се измени Устава мора приступити не само због Војводине, него због низа других ствари“[1].

Figyelem!

Подсећам да је Пастор председник Скупштине АПВ која је у претходном мандату (председавао Шандор Егереши из СВМ) донела противуставни Статут, поводом којег је крајем прошле године примила Одлуку Уставног суда. Подсећам да је изјаву о игнорисању Одлуке Уставног суда дао пошто је већ постао председник Одбора за уставно-правна питања Скупштине АПВ и два дана по конституисању Радне групе за израду статута.

Међутим, Пастор је пред РТВ након изјаве о нечитању Одлуке Уставног суда дао антологијске изјаве о Уставу, о Одлуци Уставног суда Србије, и ДСС-у из којих се види да су му солидарно криви за све његове неуспехе успостављања беспоретка илегалне евроспке регије.

Иштван Пастор о Одлуци Уставног суда РС о Статуту АПВ:

Што се тиче мог става око тог документа: ја не могу да се изјасним, јер га нисам видео.

Та Одлука је потврда централистичког поимања државе и сведочи о доживљају државе који је ближи 19-ом него 21-ом веку. Делови образложења Одлуке Уставног суда деловали су ми као циничан гест.

Председник Скупштине АПВ о Уставу Србије:

„Устав је донет због преамбуле, што је био последњи, дављенички покушај да се спречи једнострано проглашење независности Косова, при чему је за то прошао воз још осамдесетих и деведесетих година прошлог века. Та преамбула је заправо била мелем на нечисту савест[2]„.

Председник Скупштине АПВ о Одлуци Уставног суда РС коју није ни погледао:

„Та Одлука је потврда централистичког поимања државе и сведочи о доживљају државе који је ближи 19-ом него 21-ом веку. Делови образложења Одлуке Уставног суда деловали су ми као циничан гест[3]„.

Председник Скупштине АПВ о Демократској странци Србије:

„То је покушај да се испразни оно што је остало од аутономије, да се дезавуише читава прича, да се докаже да смо ми малоумни и недорасли, и да ће сада поново неко да нам диктира шта треба да радимо[4]„.

Све горе наведено су изјаве човека који и даље без стида и срама врши функцију председника најодговорнијег демократског тела наше Војводине!

Ignorantio juris nocet

Председник СВМ Иштван Пастор и почасни председник СВМ Јожеф Каса 2007. године.

Председник Скупшптине АПВ, који се није удостојио ни да види Одлуку Уставног суда о противуставном Корхецовом статуту, сад хоће да Војводина добије Пасторов статут. Њему одједном не ваља „уставна позиција Војводине“, а заборавља да је за тај Устав 2006. године и сам, уз све остале посланике СВМ на чијем је челу био, гласао – ЗА. Гласао и са својим коалиционим колегама одмах заборавио на обавезу из Уставног закона да до 2008. године буду израђени неопходни закони: о надлежностима, имовини и финансијама Покрајине.

Старао се за свашта, само не за оно за шта је по Уставу и Законима био обавезан да се стара у вези наше Војводине. Исти овај човек је пре само годину и по дана изјавио: „Било би неправедно уколико би се по аутоматизму одузело право на враћање одузете имовине особама које су пре тзв. окупације имале пребивалиште на територији Србије, а касније су извршавале војну обавезу законом прописану од стране власти које су вршиле суверенитет у том периоду[5]”.

Укратко, први човек високог демократског дома наше Војводине директно се изјаснио да је Хитлеров, Хортијев и Павелићев окупациони режим био суверен и законит, а одлуку српског Уставног суда неће ни да погледа. Председник Скупштине АПВ, уз своје страначке колеге, не пропушта прилику да глорификује крваве непријатеље наше Војводине као што су Ерне Киш, Перцел Мор и Јанош Дамјанич коме је залагањем СВМ чак подигнут срамни споменик у Ади. Иштван Пастор је председник СВМ, странке чији је локални функционер Алберту Вашу – осуђеном и никад рехабилитованом ратном злочинцу Хортијевог режима, злочинцу над Румунима – открио споменик у нашој Сенти[6].

Иако је, дакле, није ни погледао, он је правну природу Одлуке Уставног суда РС неистинито представљао јавности Војводине као „пресуду“ или „налог“, о чему сам већ писао[7]. Међутим, бркање појмова произилази из елементарног непознавања права, а не збрке Уставног и Управног права, како то „изгледа“ Димитрију Боарову[8].

То све већ није питање недостојности обављања функција које заузима Иштван Пастор. Мало, сувише мало је рећи да је то тек питање политичке одговорности – то је питање законске одговорности. Ignorantiоjuris nocet.

Али, како је могуће да предводник мађарског политичког блока (мађарски политички карактер одликује стрпљивост, марљивост и рационалност) за свега пар година направи тако кардиналне, катастрофалне грешке по сопствени углед и интерес Мађара у Србији?

Осипање илегалне европске регије у Војводини

 

Мађарски академик Јанош Векаш је изјавио да је Војводина могла да опстане само у комунистичкој Југославији

Две најмоћније странке у Војовдини (ДС и СНС) у медијима као главни проблем истурају питање политичког легитимитета покрајинске власти, расправљајући о потреби покрајинских избора[9]. Због тога битно правно питање легалитета (илегалност европске регије) остаје у медијској сенци. Власт која је близу фактичке моћи код нас олако заборавља моћ права и мало ко се од политичара сећа у какве проблеме то води. А примера из блиске прошлости је безброј.

Опадање политичке подршке странкама које су у Војводини успоставиле беспоредак европске регије евидентно је, а локални избори и стално инсистирање СНС-а на њиховом легитимитету су ипак сасвим поткопале власт Пајтића и Пастора. Почасни председник СВМ, Јожеф Каса налази се усред процеса због корупције у вези Агробанке[10].

Мики Ракић се на Скупштини ГО ДС у Новом Саду директно сукобио са Гораном Јешићем због погрешне политике израде Корхецовог статута која је, по свему судећи, политичком погодбом покрајинске фракције ДС била сасвим препуштена СВМ-у[11]. Значајно је да се након састанка ГО ДС у Новом Саду ДС фактички распала, пошто су из ње иступили и Борис Тадић и Мики Ракић, а затим и велики број високих и угледних страначких функционера. Утицај покрајинске фракције у остатку ДС је релативно порастао, али су њен легитимитет, моћ и значај апсолутно у паду.

И међу ванстраначким присталицама беспоретка европске регије су се јавиле дубоке сумње у исправност идеолошких основа политике те илегалне творевине[12]. Иако се противуставна ВАНУ писмом очајнички обратила страној јавности[13], није умела чак ни да објави то писмо на сопственом сајту.

Уосталом, и мађарски академик Јанош Векаш је изјавио да је Војводина могла да опстане само у комунистичкој Југославији[14].

Најуочљивији знаци осипања илегалне „европске регије“ видљиви су у тзв. грађанском сектору који је подржавао. У име Војвођанског клуба је Бранислава Костић утврдила дијагнозу стања: „Аутономија Војводине је пред гашењем“. Веома је битно то што је чињеницу гашења аутономије Војводине пре свих утврдио управо главни think tank тзв. аутономашке политике а не страни фактор, домаћи српски националисти, или представници националних мањина.

Међутим, најуочљивији знаци осипања илегалне европске регије видљиви су у тзв. грађанском сектору који је подржавао. У име Војвођанског клуба је Бранислава Костић утврдила дијагнозу стања: „Аутономија Војводине је пред гашењем“[15]. Веома је битно то што је чињеницу гашења аутономије Војводине пре свих утврдио управо главни think tank тзв. аутономашке политике а не страни фактор, домаћи српски националисти, или представници националних мањина.

Љубитељи европске регије изгледа у јавности тешком муком самостално материјализују сопствене ставове, па им у томе помажу новинари НДНВ и чланови Центра за регионализам путем портала Аутономија.инфо. На трибини Фондације за отворено друштво, у присуству двојице челних људи НДНВ, изнета је дубока неверица у војвођанску мултикултуралност која је годинама промовисана као темељна вредност грађанског друштва у Војводини. „Новински писац Теофил Панчић оценио је да се иза непрестане употребе појма `мултикултуралност` заправо крије искључиво мултиетничност, вештачко конструисање разлика и затварање у национална гета[16].“ Заборавили су како је Ангела Меркел са позиције Канцелара Немачке још пре четири године званично изјавила: „Мултикултуралност је мртва“. Ипак, политичку летаргију изазвану идејним крахом тзв. грађанског друштва у подршци илегалној европској регији, најбоље је артикулисао увек сталожени Ласло Вегел[17].

Упркос свима јасној чињеници да Титаник илегалне европске регије тоне, није сазвана нова Војвођанска конвенција. „Војвођански фронт[18]прадедова титоистичког аутономаштва, чини се, више није у стању ни да се састане. Уместо њих, новинари НДНВ са Аутономија.инфо координисали су тугу због српског Устава тројице чланова овог „фронта“[19].

У условима губитка легитимитета и разоткривене нелегалности покрајинског поретка, у условима распада њених владајућих странака и коалиција, и потпуне немогућности постизања политичког консензуса[20] око најбитнијих питања у Војводини, Иштван Пастор је брзоплето исфорсирао рад на статуту АПВ. Формирао је Радну групу која би требала да под његовом управом и контролом стручно изврши његову замисао[21].

Чим је Радна група формирана[22], нестрпљиви Пастор је најавио „усаглашавање Статута АПВ већ до 10. марта“[23]. Међутим, и даље није решено оно питање које јеcondictio sine qua non. Наиме, није могуће донети правно ваљан статут АПВ, који је подзаконски акт, без претходног доношења закона о надлежностима АПВ кроз којег би статут био изведен. Воља законодавца, као материјални (суштински) правни услов, изостала је, и власт АПВ под управом илегалне европске регије и даље опструира рад на предлогу закона о надлежностима.Чак и да је свега несвестан, Пастору сва ова сазнања није морала да да правна струка. Он је то могао да сазна из сопствене политичке праксе наопаког утемељења европске регије, пошто се пред Уставом Србије није одржао ни Корхецов статут, а ни из тог подзаконског акта противуставно изведени Закон о надлежностима. За све ово није чак било потребно ни погледати Одлуку Уставног суда РС.

Пастор је о свему могао да се информише и из ставова СРС која је веома брижљиво указала на проблеме[24]. Др Владан Кутлешић (именован у Радну групу од стране СПС), пре свих је био јасан у погледу тога да је одлука о писању новог статута одлука политичара а не правних стручњака[25].

Било је довољно и сазнати став Војислава Коштунице[26] или прочитати упућено писмо Слободана Самарџића у име ДСС-а којим је осуђена незаконитост поступка доношења статута АПВ без претходно донетог закона о надлежностима[27]. ДСС је потом повукла свог представника из Радне групе за израду статута АПВ[28], а покрајински одбор ове странке је јасно означио два главна субјекта који су одговорни за ситуацију око Статута АПВ – Демократску странку и Иштвана Пастора[29]. Пастор се на једној трибини у Новом Саду бунио што му је Самарџићево писмо послато без заглавља.

Осипање мађарског политичког блока у Србији

Тада је већ и Мађарима било јасно да ће Пасторово брзељање одвести њихову покрајинску политику у пропаст. Пастору се најпре супротставио сам писац Корхецовог статута. Правник СВМ који је стручно спроводио успостављање беспоретка европске регије у Војводини је изјавио: „Несугласице између председавајућег Пастора и појединих чланова Одбора за питања уставноправног положаја АПВ и Радне групе највише су се тицале формулације шта је у ствари задатак тог тела.Члан Радне групе Тамаш Корхец рекао је да је, уколико Радна група треба да пише потпуно нови статут Војводине, рок до 10. марта `немогућ`, а уколико треба да уради измене постојећег Статута – могуће га је поштовати. Пар недеља касније и сам Пастор је продужио рок израде новог статута до 6. јуна[30], што значи да је Тамаш Корхец био у праву да је почетни рок био кратак. Члан Одбора Павле Будаков из Социјалистичке партије Србије заузео се за измене постојећег Статута у делу који је оспорен пред Уставним судом, а да се неспорни део Статута не мења.[31]“ При том, треба знати да Тамаш Корхец у односу на Иштвана Пастора није више тек бивши политичар СВМ, већ је данас ванстраначки председник Националног савета мађарске националне мањине у Србији – дакле, у њеном легалном српском поретку ширег значаја од једног покрајинског функционера. Корхец је, коначно, на мађарском језику и накнадно, пред РТВ, признао нашој Војводини сопствено учешће у изради Корхецовог статута[32].

Да ли се већ на првом састанку Радне групе сазнало да власти европске регије немају политичку вољу да најпре израде предлог закона о надлежностима па затим статут, не знамо. О томе нема вести. Др Славиша Орловић, (професор Уставног права на ПФ НС, именован у Радну групу на предлог ДСС и потом именован за њеног председника), покушао је да смири политички сукоб[33]. Узалуд.

Тек пошто су ове неповољне прилике наступиле, Пастор је дао РТВ-у скандалозну изјаву да није ни видео Одлуку Уставног суда о Корхецовом статуту[34]. Истог дана је Јобик, ултранационалистичка партија из суседне европске Мађарске, отворио своју канцеларију у Суботици[35] (њоме управља Иштван Саваи[36]) и јавно затражио националну аутономију Мађара у Војводии[37]. Пастору је на ово нарушавање мултиетничке концепције илегалне европске регије остало само да одбруси Јобику[38]. Арон Чонка из домаће, већ деценију маргинализоване ДЗВМ јавно је изнео захтев Пасторовом СВМ-у о заједничком наступу мађарских странака[39]. У Мађарском политичком блоку у Србији појавиле су се озбиљне пукотине и СВМ-у прети губљење репрезентативности политичке воље наших Мађара. На крају је и сам Пастор признао да је савез којег предводи само једна странка[40].

Амбасадор Р. Аустрије Петер Ајгнер и председник Скупштине АПВ Иштван Пастор јануара 2014. г.

Ипак, СВМ је одлучио: на изборе излази сам[41]. Пастор је „самосталну“ кампању СВМ почео одласком по подршку код Виктора Орбана[42], премијера суседне Мађарске која по сопственом Уставу није република али има председника. Сусрет са аустријским амбасадором и мађарским премијером мађарској мањини у Србији може да изгледа као добар потез политичког маркетинга. Међутим, мора се знати да је Орбанова политика у основи супротстављена енергетским интересима евробирократије[43]. А тај интерес је од почетка политички разлог установљења илегалне европске регије у Војводини[44].

Директно ниподаштавање српског Устава је Иштван Пастор изразио након сусрета са амбасадором Аустрије[45] – земље коју је сопствена политика ометања удаљила од Јужног тока и која је морала да од Немачке купи учешће у пропасти пројекта Набуко. Оваква поставка на први поглед чуди, пошто нам је јасно да је матица српских Мађара Мађарска, а не Аустрија.

Да ли су српски Мађари пасторчад политике Иштвана Пастора?

Растрзани између сепаратизма и војвођанског аутономаштва, легалности и нелегалности, трошећи енергију час на „развијање“ аутономије АПВ, час на бављење мањинским правима, мађарски политичари у Србији су дубоко питиснули питање легалног остварења интереса Мађара у Србији.

Проблем личног идентитета оног ко врши високу јавну функцију у демократским условима може постати озбиљан проблем оних које заступа, чак иако су преци изменили идентитет да би сачували главе пред терором Брозовог режима под војном управом Ивана Рукавине.

Растрзани између сепаратизма и војвођанског аутономаштва, легалности и нелегалности, трошећи енергију час на „развијање“ аутономије АПВ, час на бављење мањинским правима, мађарски политичари у Србији су дубоко питиснули питање легалног остварења интереса Мађара у Србији. Да би привукао веру мађарских националиста у себе, Пасторов СВМ се упустио и у ревизију историје Другог светског рата и величање мађарских непријатеља Војводине из XIX века. На таласу ометања Јужног тока, у служби евро-атлантских (дакле посебних а страних) интереса, његова СВМ је за рачун Пајтићеве фракције ДС извела тактички рад на инсталацији илегалне европске регије у нашу Војводину.

Последице су познате. У Војводини је ради развоја илегалног поретка запостављено све друго. Наступила је економска пропаст, социјална катастрофа и опште сиромашење Војводине, упропашћење њене Развојне банке и Развојног фонда, иако је (према Пајтићевим речима) АПВ привукла 87% средстава из претприступних фондова. Што је најгоре, попис становништва је показао да број Мађара у Покрајини под влашћу Пастора и Пајтића наставља стабилно да опада, иако реалност показује да је другачије могуће.

Привреда се може поново подићи, сиромашни се могу обогатити, финансијске установе се могу обновити. Будућност се може изградити. Само се историја не може променити.

Пастор се сад управо припрема да поведе у политичку офанзиву против Устава Србије мађарску мањину у Војводини. Из престонице последњег српског цара, хтео би да сви Мађари Србије бране његову немогућу, илегалну европску регију. Одлуку Уставног суда Србије Пастор ни погледао није. Дуго година трошећи политичке снаге мађарске мањине у креирање илегалне европске регије у нашој Војводини, председник СВМ би да настави борбу за политичко очување илегалног поретка. Стога у својству председника Скупштине АПВ врши правну радњу нечињења коју обавља нечитањем Одлуке Уставног суда Р. Србије.

Политичка некромантија над ратним злочинцима Другог светског рата и непријатељима наше Војводине из XIX века ником није добра донела, па неће ни Пасторовој политици, ни онима који је следе.

Пал Петрик

Душан Ковачев: „Политичка некромантија над ратним злочинцима Другог светског рата и непријатељима наше Војводине из XIX века ником није добра донела, па неће ни Пасторовој политици, ни онима који је следе.“ На слици: „Поплава“, рад Пала Петрика

Упутнице:

 


[1] Богарошки: Где је Војводина данас и како она изгледа, РТВ, 24. 1. 2014.

[2] Бета – Пастор – Устав Србије мора да се мења, РТВ, 30. 1. 2014.

[3] Бета – Пастор – Устав Србије мора да се мења, РТВ, 30. 1. 2014.

[4] Бета – Пастор – Устав Србије мора да се мења, РТВ, 30. 1. 2014.

[5] Раковић, Г. – Пастор – Вратите имовину окупаторима, Курир, 6. 9. 2012.

[6] Ковачев, Душан – Крокодилске сузе ослободилаца Шандора Кепира, ФСЈ, 5. 2. 2013.

[7] Ковачев, Душан – „Европска регија“ Припрема Војводини Пасторов статут, ФСЈ, 16. 1. 2014.

[8] Јовановић – За Војводину најважнија промена Устава, РТВ, 7- 2- 2014.

[9] Као примере значаја давању ове теме у медијима видети: Клаић, Петар – Галић: Избори, па да решавамо проблеме од главе, Дневник, 19. 1. 2014; Галић: Најбоље – покрајински избори, па онда статут, РТВ, 19. 1. 2014; Вучевић: Реални су и ванредни избори у Војводини, Телеграф, 28. 1. 2014; Савановић, А – Раскол увод у промену покрајинске власти, Дневник, 28. 1. 2014; Комненовић, Александра – Власт растерала инвеститоре, Политика, 9. 2. 2014;,Танјуг – Вучевић: Пајтић потпуно изгубио легитимитет, Дневник, 30. 1. 2014; Танјуг – Гојковић: Инсистирамо да се распишу избори у Војводини, РТВ, 10. 2. 2014, итд.

[10] Припремно рочиште за Агробанку Суботица, РТВ, 9. 1. 2013. (Видео)

[11] Видети: ГО ДС Тадић: Све сам вас држао испод пазуха, Блиц, 18. 1. 2014.

Мики Ракић, најближи Тадићев човек у настојању да смени Ђиласа поручио је члановима Главног одбора: „Не може се са Пастором писати нови статут, него са оним ко има већину у Скупштини.“ На то је одговорио Горан Јешић: „Статут ће се писати у Новом Саду, а не као када сте Ти и Борис Тадић одуговлачили две године и понижавали Војводину.“ (У вези овог видети став Микија Ракића о нужности борбе за правну државу: Танјуг – Мики Ракић: Три приоритета ДС, Блиц, 16. 1. 2014; Танјуг – Војвођански ДС није уз Ракића, Б92, 17. 1. 2014.

[12] Панчић, Теофил – Бонтон за почетнике и пипање за шлајпик, Време, 17. 1. 2014.

[13] ВАНУ писала домаћој и међународној јавности, Аутономија.инфо, 31. 1. 2014.

[14] Лакетић, М – Војводина је могла да опстане само у Титовој Југославији, Блиц, 3. 2. 2014.

[15] Костић, Бранислава – Аутономија Војводине пред гашењем, Аутономија.инфо, 30. 1. 2014.

[16] Трибина: Да ли је Војводина постала затворено друштво? Аутономија.инфо 7. 2. 2014.

[17] Ласло Вегел: „Проблеми су збиља огромни. Рачуне из деведесетих година мораћемо још дуго да плаћамо. Многи се још надају да постоји неко брзо решење, међутим, више је оних који су изгубили све наде и сад се једино труде да избаве децу, да бар њих пошаљу некуд у иностранство. Нема атмосфере ишчекивања промене власти, некаква резигнирана помиреност са судбином је основна карактеристика расположења маса. (…) Летаргична помиреност помало обузима и мене, почињем да проклињем своју неодличност, буним се против свог све снажније израженог осећања немоћи. Сусрећем познанике, покушавам дознати како се они осећају. Данас после подне разговарао сам с једним независним новинарем, с једним музеологом и с једним информатичарем – испоставило се да и њих муче исти проблеми. Нисам, дакле, једини, ако је то нека утеха. Треба издржати у овој изолованости, то је једина шанса да видим и више, и боље. И у овој ситуацији ми се чини да нам нису потребни нови избори, него нове идеје. А њих нико не помиње, о њима нема говора.“ Видети: Вегел, Ласло – Политички харем, Аутономија.инфо, 7. 2. 2014.

[18] Ковачев, Душан – „Војвођански фронт“, 8. 10. 2012.

[19] Берисављевић: Назадна власт показује право лице према Војводини, Аутономија.инфо, 3. 2. 2014.

[20] Смиљанић, Н – Не постоји консензус за решавање проблема аутономије Војводине, Данас, 21. 1. 2014

[21] Видети: Александар Савановић – Мирослав Шпановић: Статут ускладити са Уставом што пре, Дневник, 13. 1. 2014; Припреме за измене Статута Војводине, РТС, 15. 1. 2014; Танјуг – СНС спремна да са ДС разговара о Статуту, РТВ, 15. 1. 2014.; Емисија „Један на један“, Горан Јешић о измени Статута АПВ, РТВ, 15. 1. 2014; Боље писати нови статут АПВ, Б92,16. 1. 2014; Миливојевић, Д – Пајтић одлази или о(п)стаје уз нагодбу, Денвник, 17. 1. 2014; Усаглашавање Статута АПВ – струка изнад политике, РТВ, 17. 1. 2014; ДС: Статут усагласити у оквиру радне групе, РТВ, 17. 1. 2014; Емисија „Политбиро“, Иштван Пастор о измени Статута АПВ, РТВ, 17. 1. 2014; Светлана Станковић – Кутлешић: Политичари одлучују да ли пишемо нови статут, Дневник, 18. 1. 2014; Симић, Ј – НС: Велике расправе о „малом Уставу“, Вечерње новости, 19. 1. 2014.

[22] Лакетић, М – Конституисана Радна група за усклађивање Статута Војводине са Уставом Србије, Блиц, 22. 1. 2014.

[23] Пастор: Статут може да се усагласи до 10. марта, РТВ, 22. 1. 2014. (Видео)

[24] Конференција за медије посланичке групе СРС у Скупштини АПВ, СРС, 21. 1. 2014.

[25] Светлана Станковић – Кутлешић: Политичари одлучују да ли пишемо нови статут, Дневник, 18. 1. 2014.

[26] Коштуница за закон о надлежностима пре статута Војводине, ДСС, 24. 1. 2014.

[27] Писмо Слободана Самарџића Иштвану Пастору, ДСС, 30. 1. 2014.

[28] Самарџић, Слободан – Нема измене Статута без измене закона о надлежностима, ДСС, 31. 1. 2014.

[29] Јованов, Миленко – ДС и Пастор су одговорни за ситуацију око Статута, ДСС, 1. 2. 2014.

[30] Танјуг – Пастор: Нови Статут до 6. Јуна, Бе 92, 11. 2. 2014.

[31] Клаић, П – Радна група пише Нацрт статута Војводине до 10. марта, Дневник, 23. 1. 2014.

[32] Пастор: Статут може да се усагласи до 10. марта, РТВ, 22. 1. 2014. (Видео)

[33] Истакао да је та аутономија често била „средство политичког притиска, спољног и унутрашњег, као што је била и плен кратковечног политикантског намиривања“. Аутономија Војводине, „једна, у основи и по својој повести светла идеја – политичка, делом и оружана борба за равноправност првенствено Срба у Хабзбуршкој монархији, сада, зачудо, у Републици Србији поцрњена различитим ускогрудим интересима“, оценио је професор Орловић. Видети: Oрловић: За доношење статута Војводине услов политички договор, РТВ, 26. 1. 2014. и Кнежевић, Реља – Орловић: Аутномија Војводине није најтеже питање Србије, Дневник, 27. 1. 2014.

[34] Богарошки: Где је Војводина данас и како она изгледа, РТВ, 24. 1. 2014.

[35] Јобик отворио канцеларију у Суботици, РТВ, 24. 1. 2014. О оснивању Jobbik видети скуп вести на Наслови.нет: http://www.naslovi.net/tema/595195

[36] Видети званичну биографију Иштвана Саваија на сајту Јобика. Иштван Саваи је стекао славу у мађарској јавности знатно пре него што га је задесила срећа да постане први човек Јобика у Суботици: Kirk Kapitány – Jobbikos nemzetpolitikus pénisznagyobbítóval, Kepviselofunky.blog.hu, 25. 3. 2010.

[37] Танјуг – Јобик за аутономију Мађара у Војводини, РТВ, 27. 1. 2014.

[38] Пастор поручио Јобику да не вршља по Војводини, Аутономија.инфо, 25. 1. 2014.

[39] ДЗВМ за заједнички наступ мађарских странака, 29. 1. 2014.

[40] СВМ предала листу, очекује пет мандата, РТВ, 8. 2. 2014.

[41] СВМ на изборе излази самостално, РТВ, 31. 1. 2014; Иштван Пастор: СВМ самостално излази на парламентарне изборе, Суботица, 31. 1. 2014.

[42] Бета – Пастор у Будимпешти са Орбаном, РТВ, 4. 2. 2013; Танјуг – Орбан дао подршку СВМ пред парламентарне изборе у Србији, Дневник, 4. 2. 2014.

[43] Танјуг – Орбан: ЕУ да поправи односе са Русијом, због гаса, РТВ, 31. 1. 2014; Танјуг – Европска комисија: Треба ревидирати споразуме о Јужном току, 30. 1. 2014.

[44] Искендеров, Пјотр – Руски гас и круна Светог Стефана, Политика, 19. 9. 2008. (доступно на НСПМ).

[45] Бета – Јоханес Ајгнер: Аутономија Војводине је предност, а не проблем, НСПМ, 29. 1. 2014.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: