Бенџамин Фокс: Британски парламент мора да има право вета у односу на законе ЕУ


Британски Парламент мора да има право одбацивања закона Европске уније, наводи се у писму посланика конзервативне партије упућеном Премијеру Дејвиду Камерону.

Бенџамин Фокс

У том писму, које је објављено у недељу, 12. јануара, 95 посланика конзервативаца (од укупно 225) изјављују да Парламент мора имати моћ да блокира ново законодавство ЕУ и укине њене постојеће мере које прете британским националним интересима.

Вето националног парламента би омогућио Британији да „поврати контролу над нашим границама, да уклони европска оптерећења у бизнису, да поврати контролу над енергетском политиком и да одустане од Повеље о основним правима ЕУ“.

Идеја је од стране министара брзо одбачена.

„Мислим да није реално (да)… било какав парламент може да стави вето на законе било где у Европској унији“, рекао је министар правде Крис Грејлинг (Chris Grayling) дајући интервју за BBC у недељу. Он је додао: „Морамо имати одрживи систем и нисам уверен да је такав могућ ако један систем поставља вето европском законодавству“.

Међутим, британска влада је већ наговестила да би волела да се смањи могућност покретања „жутог картона“, односно поступка који националним парламентима даје моћ према Европској комисији да им врати предлог закона.

Мајкл Добс: "Не ради се о антиевропејству или проевропејству, него о омогућењу да људи одлучују о сопственој будућности."

Према Лисабонском споразуму, ако више од једне трећине чланова националног парламента буде противна новом предлогу ЕУ, у року од осам недеља Европска комисија мора да изврши поновно разматрање свог предлога.

Тај поступак може бити употребљен два пута у складу с Лисабонским уговором који је ступио на снагу 2010. године.

Ово је најновије на дневном реду после питања законодавне гаранције референдума о чланству Британије у ЕУ у 2017. години, које је било под лупом Дома лордова 10. јануара.

Очекује се удруживање снага либералних демократа и лабуриста у борби за предлоге пословника и усвајање низа амандмана, којима би све било послато у доњи дом.

Ови посланици ће вероватно предложити измене у формулацији референдумског питања, како би оно гласило – треба ли Британија да „остане“ у ЕУ?

Иако неизборни лордови на закон не могу ставити вето, све ово може да успори напредак ствари за годину дана, приближавајући је следећим општим изборима, заказаним за мај 2015. године.

Мајкл Добс (Michael Dobbs), посланик конзервативаца који заступа предлог, рекао је како се „не ради о антиевропејству или проевропејству, него о омогућењу да људи одлучују о сопственој будућности. Онај који им буде негирао тај избор мораће бити храбар, много храбрији од неизборног посланиика“.

Изворник текста: EUobserver

Превод са Енглеског: Душан Ковачев

Видео: The ClashShould I Stay or Should I Go

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: