Хенри МакДоналд: Горак укус европског „спасења“ Ирске


Ирска – прва земља која напушта „бејлаут“ Евро зоне

Као што Влада Фин-Гела[1] и Радничке партије[2] каже да је строгост успешно обновила поверење, тако Шин Фејн[3] каже да тројка[4] мерка оно што је још преостало[5].

Хенри МакДоналд

Ирска ће постати прва земља Евро зоне која треба да напусти строги бејлаут [6] током овог викенда, испраћена са 85 милијарди евра (72 милиона фунти) кредита циљно оркестрираног од страна ММФ-а, Европске комисије и Европске централне банке.

Пошто су чланови Владе Ирске намерили објављивање почетка бејлаута у петак ујутро, потпредседник Европске уније је рекао да је грешка што та држава даје бланко гаранције банкама оптерећеним дуговима у земљи – то је гомилање које представља позив тројци да спасе Ирску од пропасти.

Оли Рен је казао пред Ирском ТВ како је био шокиран нивоом банкарског дуга који умало није одвукао ту земљу у финансијски понор пре бејлаута који је био обезбеђен током 2010. године.

Мада гаранције осигуравају банке којима су позајмљене милијарде, имовинским шпекулантима то значи да „све иде као по лоју[7]“ – казао је Рен, додајући да је било лоше дати им толико новца.

Потпредседник Европске комисије, Оли Рен рекао да је најпре био шокиран видевши ниво банкарских дугова.

Влада Фин-Гела ће се изговарати изласком из бејлаута, доказјући да је њен програм штедње био успешан по питању враћања међународног поверења у Ирску.

Међутим, портпарол за финансије Шин Фејна Пирс Доерти (Pearse Doherty) је изјавио да, иако тројка службеника ММФ-а, ЕУ и ЕЦБ-а напушта Даблин, „замисли тројке чврсто остају у Владиним зградама“.

Доерти предвиђа да ће након резања штедње трајати још дуго, иако је бејлаут програм извршен, а тројка отишла.

Рекао је да су „спасили банке и, на несрећу, ирски народ је због тога пропатио више од три године“.

У Даблину је опште расположење остало жалосно, пошто су прошле три године смањења државних програма у области социјалне политике, па није било видљивог узбуђења на улицама.

Мајкл МекМороу, самозапослени становник Даблина каже: „Показали су се неки мали знаци побољшања. Незапосленост се помало смањује, помало се покреће тржиште некретнина, забачене продавнице се помало буде, талас нових добротворних продавница у Дан Леогхеру[8] помало опада.“

„Али, све је то површно чешкање, а ми смо скамењени од могућности да у било ком тренутку све опет може да пропадне наступањем следеће фазе финансијског или банкарског хаоса. Још увек се осећа да уопште немамо контролу и да смо управо купили сопствено време од оних сила које су поново отргле нашу уштеђевину, наше приходе и нашу безбедност ван наше контроле.“

Мајкл МекМороу, самозапослени становник Даблина каже: „Показали су се неки мали знаци побољшања. Незапосленост се помало смањује, помало се покреће тржиште некретнина, забачене продавнице се помало буде, талас нових добротворних продавница у Дан Леогхеру помало опада. Али, све је то површно чешкање, а ми смо скамењени од могућности да у било ком тренутку све опет може да пропадне наступањем следеће фазе финансијског или банкарског хаоса. Још увек се осећа да уопште немамо контролу и да смо управо купили сопствено време од оних сила које су поново отргле нашу уштеђевину, наше приходе и нашу безбедност ван наше контроле. Волео бих да поверујем како је напуштање бејлаута заиста искорак у светлост – можда он то и јесте, али сам за сад сувише престрављен да бих допустио себи да се надам.“

„Волео бих да поверујем како је напуштање бејлаута заиста искорак у светлост – можда он то и јесте, али сам за сад сувише престрављен да бих допустио себи да се надам“, додао је он.

Енда Кени, премијерка те земље, обратиће се уживо јавности преко телевизије у недељу увече након викенда нервозних Владиних активности којима ће владајућа коалиција покушавати да нагласи важност изласка из бејлаута.

Ирски министар запошљавања, Ричард Бартон, наглашава снагу ирске у области хај-тек сектора и производње хране – као доказ да извозом Република постиже излаз из кризе.

Обраћајући се унутар зграде Владе, Бартон је рекао да је Влада формирала суму од 2,5 милијарди евра за кредитирање нових послова, ради попуњавања празнине која је настала у ирском банкарству нерасположеном да позајмљује несигурним предузећима[9] и предузетницима.

Бартон је рекао да су „прави хероји“ предузећа и радници који су изборили сопствени пут пробоја из економске кризе.

Подсетио је на чињеницу да је Интелов нови чип, произведен баш у Ирској, био „знак за покрет[10]“ у Ирској, након три године.

Министар је рекао да у протеклих 12 година није било 4% раста запослености у приватном сектору, али је признао да је незапосленост и даље висока и износи 12,5% укупне радне снаге.

Пореским обвезницима који су спасили банке у Ирској, Бартон је признао да у том банкарском сектору „није било оног нивоа кредитирања којег смо желели“.

Банке су постале најмрскије фигуре у општој популацији од онда када су упумпале десетине милијарди евра сектору који је упао у смртоносни ниво задужености, пошто су уложене огромне суме шпекулантима у области грађевинарства и некретнина.

Рекао је да, у односу на друге делове Европе, банке нуде каматне стопе на кредите предузећима које су и даље толико високе да их одбијају.

Међутим, Бартон је ипак нагласио да су те одбојне стопе у последње две и по године опале са 30% на 20%.

Банке су постале најмрскије фигуре у општој популацији од онда када су упумпале десетине милијарди евра сектору који је упао у смртоносни ниво задужености, пошто су уложене огромне суме шпекулантима у области грађевинарства и некретнина.

Аутор: Хенри МакДоналд

Изворник: The Guardian

Превод са енглеског: Душан Ковачев

Објашњења и упутнице преводиоца:


[1] Fine Gael, (буквално значење “Пород ирског племена“), ирска партија десног центра коју предводи Енда Кени, данас најмногобројнија њихова партија. http://www.finegael.ie

[2] Labour Party, ирска Радничка партија социјалдемократске оријентације коју предводи Имон Гилмор (Eamon Gilmore).

[3] Sinn Fein (буквално значење је „ми“), ултранационалистички католички националистички ирски покрет, политичко крило теористичке организације IRA којa се бори за припајање Алстера Ирској. Након преговора 1998. године Шин Фејн је прихватио легалне услове деловања у Британији и северној Ирској

[4] Аутор пише о трипартитном комитету кога су, ради организовања и координације отплате дугова Ирске, Грчке, Португалије и Кипра, формирале водеће установе глобализма – Европска комисија (European Commission), Европска централна банка (European Central Bank) и Међународни монетарни фонд (International Monetary Fund). Отуд употреба тог назива, који подсећа на злогласни преки суд НКВД (особая тройка) из доба бољшевичке револуције, није случајна.

[5] …troika mindset remains је израз који није могуће буквално превести на српски.

[6] Bailout је јавном говору глобализма план спасавања од банкрота. Односи се углавном на централне банке држава, велике финансијске корпорације, осигуравајућа друштва итд, у циљу спасавања и обнове великих националних и наднационалних финансијских система, ради очувања профита најмоћнијих, стабилности привреде, социјалног мира, итд. Видети:  http://www.investopedia.com/terms/b/bailout.asp :  http://en.wikipedia.org/wiki/Bailout ; Neil Barofsky – Bailout: How Washington Abandoned Main Street While Rescuing Wall Street, итд.

[7] „Water under the bridge“.

[8] Dun Laoghaire је предграђе Даблина и лука на обали Ирског мора.

[9] Small and medium enterprises (SME). Израз је пословни жаргон који је распрострањен у ЕУ и неким међународним организацијама и користи се за привредне субјекте који остварују низак приход у односу на број запослених, што оптерећује њихову модернизацију и излаже бројним ризицима пословања, нарочито у време кризе. Пошто постојање бројних SME представља велики социјални проблем и утиче на БДП, нарушава макроекономску политику, од 2012. године је ЕУ дефинисала параметре ради дефинисања SME. Видети: „Recommendation 2003/361/EC: SME Definition“

[10] А „mark of the journey“.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: