Косовски завет


Наш народ завет сматра тврдом обавезом датом ради опште и трајне добробити, утврђеном у свечаном и благословеном виду. Историјска стварност је доказивала да се стабилност и напредак остварују само у народима који се држе праведних, заветно утврђених начела. Вековна народна приврженост таквим непролазним вредностима у његовом делању значи његову заветну опредељеност. Напуштање завета доносило је опадање народне добробити и претило нестанком народа. Стога је главно у народној невољи било очувати завет, а у повољности – испунити га.

"Иди, сестро, на бијелу кулу; а ја ти се не бих повратио, ни из руке крсташ барјак дао, да ми царе поклони Крушевац; Да ми рече дружина остала: `Гле страшивца, Бошка Југовића! Он не смједе поћи у Косово, за крст часни крвцу прољевати и за своју вјеру умријети`." На слици: Бошко Југовић се опрашта од царице Милице одлазећи у бој на Косову, рад Фрање Рачког, XX век.

Наш завет је током векова турске окупације био тврдо народно хришћанско опредељење и вера у ослобођење, на основу историјског памћење о властитој Цркви, држави и њеним носиоцима. Средњовековна српска држава и Црква су управо на Косову доживеле процват и након Косовског боја пале под свирепу туђинску власт. Изгубивши државу, изгнан из градова, губећи Црквену самосталност и просвећеност, српски народ је упорно из косовске заветне идеје сакупљао силу за ослобођење из ропства.

Вековни рад српског народног усменог стваралаштва на Kосовском завету, најзад је монументално уобличен радом Петра II Петровића Његоша и јасно усмерен ка идејама српског ослобођења, уједињења и обнове државности. Одушевљен васкрсом српске државе, писац Горског Вијенца пева: „Бјежи грдна клетво с рода, завјет Срби испунише!“.

За један век је упорни народни труд на испуњењу уобличеног Kосовског завета остварио народно ослобођење и уједињење. Српски народ се ослободио сам, против далеко надмоћнијих непријатеља и упркос превртљивости „савезника“ који нису благонаклоно гледали на његову слободу. Туђом силом, а не својом вољом, потом се нашао у приликама да му Косово поново отимају.

На самом крају XX века, против српског Kосовског завета се подигла највећа војна сила историје. У северно-атлантској алијанси су се против њега окупили сви историјски окупатори Србије, али и многи бивши савезници. Ни тада бруталном силом нису натерали Србе да одустану од Косова и Метохије. Овладавши Косовом и Метохијом злоупотребљавајући мировни процес, грубо кршећи Међународно право, прогласили су лажну државу Косово.

Дуго година, протагонисти отимања Косова и Метохије, убеђују нас да је Косовски завет тек колективно уображени мит, манија ван реалности опасна по нас и друге. Објашњавају како би нам, тобож, користило да се сами одрекнемо нашег Косова и Метохије, и поклонимо њиховим послодавцима преко хиљаду милијарди долара вредну имовину, богатства и важан стратешки положај. Морално беспомоћни, иако још располажу надмоћном силом, мрзе наш слободарски завет и поричу му било какву вредност.

Нечиста историјска савест освајача и њихових посилних пришива сопствене нечасне побуде нашем честитом Косовском завету.

Душан Ковачев: "Дуго година, протагонисти отимања Косова и Метохије, убеђују нас да је Косовски завет тек колективно уображени мит, манија ван реалности опасна по нас и друге. Објашњавају како би нам, тобож, користило да се сами одрекнемо нашег Косова и Метохије, и поклонимо њиховим послодавцима преко хиљаду милијарди долара вредну имовину, богатства и важан стратешки положај. Морално беспомоћни, иако још располажу надмоћном силом, мрзе наш слободарски завет и поричу му било какву вредност. Нечиста историјска савест освајача и њихових посилних пришива сопствене нечасне побуде нашем честитом Косовском завету." На слици: Брда српског угља код Обилића на Косову - ресурс отет од Србије и припремљен за илегалу потрошњу у корист привреде лажне државе илегално створене на територији чланице ОУН.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: