Кажите истину Камероне. Ваша ЕУ стратегија иде у пропаст!


Високи политичари ЕУ говоре да је преговарање са нашим премијером узалудно. Требало би да их послушам, пише Најџел Фериџ.

Најџел Фериџ

„Стекли смо одлучујуће савезнике помоћу којих ћемо вратити наше надлежности од Европе“, рекао је Дејвид Камерон последњег дана конференције Конзервативне партије.

Председника Европске комисије, Жозе Мануела Бароза, Телеграф је у Бриселу питао о могућности поновних преговора на нивоу ЕУ. Барозов одговор је било чепљење на помен Камерона и потпуно одбацивање читаве његове идеје. Свака претходна расправа у вези отварања преговора о надлежностима ЕУ „била је осуђена на пропаст“, рекао је Барозо. „Тешко је, или чак немогуће да се пође ка остварењу репатријације надлежности, пошто то значи преиспитивање уговора, а ревизија захтева једногласност. На основу мог десетогодишњег искуства, не верујем да ће то успети“.

Дејвид Камерон и Жозе Мануел Барозо

Дивим се отвореној искрености г. Бароза. Тиме сазнајемо да европски политичари говоре истину о стварности ЕУ, док нас премијер покушава да заведе.

Шта то у овом „не“ Камерон није разумео?

Наш премијер сматра да је на броду Европске уније који плови ка западу, али се, уствари, он шета ка западу палубе брода који плови ка истоку „све ближе унији“. А на том броду је Барозо капетан, а Камерон морнар који гунђа.

Време је рећи да про-европски естаблишмент ове државе према нама није био искрен. И нема промене наших односа са ЕУ ни пре, ни за време, ни после узалудних Камеронових „преговора“. Знају то и ЕУ и Камерон, а треба то да знају и грађани наше земље.

Никако не вреди обећавати референдум о немогућем. Овој земљи је неопходна искреност и алтернатива.

Комесарка за правосуђе Европске комисије Вивијан Рединг је била јасна да Велика Британија, док је део ЕУ, мора да буде потписник Конвенције о Европском суду за људска права (ECHR) и спроводи своје одлуке. Другим речима, немогуће је повлачење из Европског суда за људска права без претходног повлачења из ЕУ.

Сећате ли се овогодишње помпе у вези претресања надлежности Владе ЕУ? Био је то угаони камен кампање конзервативаца којом је требало убедити људе како Дејвид Камерон може да изврши промене у Европи и има савезнике који ће га подржати у томе.

Ето, маја ове године су и Ангела Меркел и Франоса Оланд много пута, претећи, најавили претресање односа Брисела и земаља чланица коалиције. Као и већина Влада, и њихове Владе су одбиле да у томе учествују. Међутим, није то све.

Чак се ни коалициони партнери торијеваца не надају значајним променама. Винс Кејбл је у једној дебати о будућности Британије у Европи позвао Камерона да „остане у послу“ и да се са земљама ЕУ „унапреди систем“ у целости. Претпостављам да је позиција торијеваца, као и увек, останак на курсу реформе. Али, др Кејбл је наставио: „Веома је мало вероватно да ће суштински преговори произвести неку видљиву промену“. Међутим, није то крај европског понижења Дејвида Камерона.

Током конференције торијеваца, министри су се такође бавили идејом напуштања надлежности Европског суда за људска права, познатог као „стразбуршки“ – суд утехе терориста и затвореничких гласача.

Одговарајући на моје питање априла 2011. године, комесарка за правосуђе Европске комисије Вивијан Рединг је била јасна да Велика Британија, док је део ЕУ, мора да буде потписник Конвенције о Европском суду за људска права (ECHR) и спроводи своје одлуке. Другим речима, немогуће је повлачење из Европског суда за људска права без претходног повлачења из ЕУ.

Одговарајући на моје питање априла 2011. године, комесарка за правосуђе Европске комисије Вивијан Рединг је била јасна да Велика Британија, док је део ЕУ, мора да буде потписник Конвенције о Европском суду за људска права (ECHR) и спроводи своје одлуке. Другим речима, немогуће је повлачење из Европског суда за људска права без претходног повлачења из ЕУ.

Тврдња Редингове: „У приступним преговорима нових чланица Уније, поштовање Конвенције и прецедентног права Европског суда за људска права третира се као правна тековина Уније“ (Community acquis) – што значи њено обавезно основно право (Primary law). Кад државни секретар правде Крис Грејлинг каже „потребно нам је драстично смањење улоге Европског суда за људска права у Великој Британији“, или Тереза Меј наговести обећано повлачење из Европске конвенције у следећем изборном програму торијеваца, то ће значити или да су незналице или да лажу људе.

Друга шамарчина је стигла када је Камерон говорио о покушају ограничења пријема нових емиграната из европске Румуније или Бугарске – јер, било да се ради о њиховом доласку у Велику Британију од јануара 2014. година или о њиховом приступању социјалној помоћи, био је неискрен или је просто поново игнорисао чињенице.

Друга шамарчина је стигла када је Камерон говорио о покушају ограничења пријема нових емиграната из европске Румуније или Бугарске – јер, било да се ради о њиховом доласку у Велику Британију од јануара 2014. година или о њиховом приступању социјалној помоћи, био је неискрен или је просто поново игнорисао чињенице.

Комесарка за правосуђе Рединг је истакла да ће нови емигранти из Румуније и Бугарске у Британији имати иста права као они који се тамо већ налазе.

„Једнака права свих грађана су неопходна широм Европе“, рекла је она за BBC. Сада је јасно да је једини начин заустављања масовне емиграције из земаља ЕУ у Велику Британију и спречавања злоупотреба британског система социјалне заштите – напуштање јурисдикције Европског суда за људска права и напуштање ЕУ у потпуности. Никакве егзибиције ни хвалисања лидера Конзервативне партије ту просту чињеницу неће променити.

Партија за независност Велике Британије жели напуштање ЕУ, пошто је то искрено, потребно и практично изводљиво. Разговори о великим реформама или репатријацији овлашћења од ЕУ нису вредни ни уздаха оних политичара који их предлажу.

Доспело је време да Дејвид Камерон искрено каже грађанима да нема никакве шансе за понављање преговора са ЕУ о надлежностима. Људи се диве искрености и требало би и Камерон да ово проба.

Партија за независност Велике Британије (UKIP) жели напуштање ЕУ, пошто је то искрено, потребно и практично изводљиво. Разговори о великим реформама или репатријацији овлашћења од ЕУ нису вредни ни уздаха оних политичара који их предлажу.

Изворник текста: The Telegraph

Превод: Душан Ковачев

Најџел Фериџ: "Доспело је време да Дејвид Камерон искрено каже грађанима да нема никакве шансе за понављање преговора са ЕУ о надлежностима." На слици: "Велика Британија на сопственој мапи света", сцена из филма "Левак" С. Овчарова, 1988. година.


О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: