Из фондова ЕУ украдене милијарде, каже највиши званичник


Напомена приређивача: Преваре којима се одливају средства из Фондова ЕУ су одавно позната чињеница. ЕУ је против овога користила само једну установу – Европску комисију за борбу против превара (ОLAF). Каснећи више од једне деценије, ЕУ покушава да заустави развлачење средстава фондова накнадним проширивањем овлашћења Канцеларије европског јавног тужилаштва (EPPO).

Илустрација Гогољеве драме "Ревизор", 1863. година.

Канцеларија европског јавног тужилаштва ће надлежност гоњења и вршења истраге због превара у вези средстава Фондова ЕУ стећи најраније почетком 2015. године. Међутим, није познат тачан домашај овлашћења европског тужилаштва који може бити неодређено широк, пошто се уводи по основу растегљиве категорије „европског финансијског интереса“. Неуређеност сарадње и разграничења надлежности са националним правосудним установама већ данас наводи државе чланице да се изузму (opt out) од домашаја јединствених прописа о EPPO.

Европски фондови су обезбеђивали огромна финансијска и друга привредна средства. Средства, „инструменти“ и организација Фондова су често мењани по обиму и садржају. Неке „финансијске инструменте“ (збирно се зову „иницијатива Заједнице“ – прогреми LEADER, EQUAL, LIFE, Оквирни програм за истраживања и развој, итд) првенствено користе чланице ЕУ. Постоје „финансијски инструменти“ (IPA, ENI, средства за развој и економску сарадњу и економску стабилизацију, итд) намењени да их „апсорбују“ земље-кандидати за ЕУ путем реализације „програма сарадње“ – веома компликоване бирократске процедуре. Сва идеологија евро-интеграција у Србији читаву деценију почива на надању у будућу корист од поменутих „финансијских инструмената“. Ова нада је накалемљена на искуство титоваца који су у доба Хладног рата примали обилну финансијску помоћ Запада и њен део дистрибуирали путем збрке политичких, економских и управних јединица.

Данашња политичка јавност опредељена за евро-интеграције игнорише чињеницу да средства фондова све више недостају и чланицама ЕУ, подвргавају се чврстој контроли евро-бирократије, као и да се ради о области веома прожетој финансијским криминалом, чије размере ни сама ЕУ још увек не може да утврди.

Превод:

Николај Нилсен: Из фондова ЕУ украдене милијарде, каже највиши званичник

Годишња крађа фондова ЕУ је око 500 милиона евра, али званичница Европске комисије каже да је цифра вероватно у милијардама. „Имамо разлога да верујемо да је стварна цифра ближа милијардама него милионима“, изјавила је Франсоаз Ле-Бејл која је на челу Генералног директората за правду ЕК и изнела је Комитету за грађанске слободе Европског парламента 18. септембра ове године.

Годишња крађа фондова ЕУ је око 500 милиона евра, али званичница Европске комисије каже да је цифра вероватно у милијардама.

„Имамо разлога да верујемо да је стварна цифра ближа милијардама него милионима“, изјавила је Франсоаз Ле-Бејл, која је на челу Генералног директората за правду ЕК, и изнела је Комитету за грађанске слободе Европског парламента 18. септембра ове године.

Садашња цифра од 500 милиона евра произашла је из статистика коју су послале државе чланице Канцеларији за борбу против преваре ЕУ (OLAF), али Ле-Бејлова каже да националне власти немају праве инструменте којима би могле да постигну прецизну процену.

Заједно са шефом OLAF Ђованијем Кеслером, Ле Бејлова је у вези овога говорила члановима Европског парламента како би, успостављањем нове Канцеларије европског јавног тужилаштва (EPPO), почело праћење оних који краду новац ЕУ путем успостављања нове Канцеларије европског јавног тужилаштва (EPPO).

Тужилац ЕУ би морао имати надлежност да истражује преваре у свим европским финансијма, иако по Лисабонском споразуму његова канцеларија може да проширује своју власт тек у касније доба.

Врховно тужилаштво ће се састојати од централне канцеларије са заменицима тужиоца из држава чланица. Већина држава чланица ће имати свој огранак у EPPO установљен од стране одговарајуће националне власти.

Кеслер каже да је ова канцеларија потребна, пошто националне власти шаљу „суморне белешке“ када је у питању гоњење по захтевима које им је послао OLAF.

„Недостаје усклађеност способности и расположености држава чланица да се ефикасно боре са овим врстама криминала“, рекао је он.

„Злочини почињени од стране извршилаца у разним државама чланицама истовремено, као што су корупција и превара европских фондова, неће бити под истрагом, нити откривена од стране националних власти које имау искључиво националну перспективу“, рекао је Кеслер.

Ниво пресуда послатих OLAF-у, током последњих 13 година, варира од између мање од 5% у једним државама, до преко 50% у другима.

И Ле Бејлова и Кеслер су изрекли политичку вољу неких држава чланица да буде заустављена она крађа која због фокусираности на националну перспективу пропушта наднационалну природу криминала која изгледа непостојећа.

„Злочини почињени од стране извршилаца у разним државама чланицама истовремено, као што су корупција и превара европских фондова, неће бити под истрагом, нити откривена од стране националних власти које имају искључиво националну перспективу“, рекао је Кеслер.

Ле Бејлова је рекла да ће EPPO бити независна од националног и институционалног утицаја и да ће пред Европским парламентом одговарати за надзор над извршењем буџета. Суд правде ће моћи да смени тужиоца.

Већина држава чланица су изразиле интересовање за идеју. Али, Данска се определила за изузетост (opted out), а и Велика Британија и Ирска ће, по свему судећи, наћи за сходно исто, приметила је Ле Бејлова.

Рената Вебер, румунска посланица Либералне партије у ЕП, која подржава идеју, рекла је да постоји опасност да би као последица могла да се јави двостепеност у раду тужилаштва.

Посланици у Комитету су у великој мери подржали предлог, али и имали питања о обиму, механизмима заштите и истражним овлашћењима тужиоца који се предлажу.

Рената Вебер, румунска посланица Либералне партије у ЕП, која подржава идеју, рекла је да постоји опасност да би као последица могла да се јави двостепеност у раду тужилаштва.

„Незамисливо ми је да ће гомила тужилаца који раде за европског тужиоца применити одређени поступак у вези `европског финансијског интереса`, а други поступак за остала кривична дела у земљи“, рекла је.

Са своје стране, Јан Албрехт, немачки посланик „зелених“, рекао је да његова група подржава концепт, али је приметио да бројне сумње опстају, укључујући широко дефинисање истражних радњи.

Предлог Европске комисије биће на дневном реду током лета, у циљу да канцеларија проради почетком 2015. године.

Аутор: Николај Нилсен

Изворник текста: EU Observer

Превео и приредио: Душан Ковачев

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: