Стратфор: Пораст насиља у Ираку


Дана 28. августа, јављено је да је око дванаест уређаја истовремено експлодирало у претежно шиитским четвртима Багдада, убивши 30 људи и ранивши још њих 160.

Застава терористичког покрета „Исламска држава Ирака и Леванта“.

Овакви координирани напади, са огромним брoјем жртава, су постали у Ираку уобичајени одткада су се повукле америчке снаге из земље крајем 2011. године. Највећи број ових операција изводе стране групе као што су „Исламска држава Ирака и Леванта“, која има упоришта у одређеним географским областима, и ти побуњеници против својих мета користе уобичајену тактику.

Насиље се, пре свега, догађа у регионима око Багдада, Тикрита, Киркука и Мосула. Екстремисти су ређе нападали националне снаге безбедности распоређене у сунитским регионима и мете које се налазе у дубини подручја које је под контролом шиита. Географски фокус ових напада указује да су домети екстремиста ограничени на области у којима своју делатност могу да обаве рутински и слободно, обично тамо где се области утицаја шиита, сунита и Курда пресецају.

Изгледа ће се свакодневни напади наставити, а драматични пораст насиља у Ираку не најављује повратак у потпуну нестабилност. Пажљив увид у тактику, избор мета и географски распоред последњих операција показује да није дошло до значајног пораста способности екстремиста, иако је број жртава велики. Шта више, екстремисти избегавају да нападну осетљиве економске инсталације и важне Владине објекте, па насиље не нарушава осетљиви однос снага у Ираку, однос који омогућава реконструкцију земље после деценије рата.

Изворник текста: Стратфор

 

Превод са енглеског и опрема: Душан Ковачев


О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: