Еурактив: Данска се ближи референдуму о изузимањима од ЕУ


Дански опозициони лидер Ларс Локе Расмусен покренуо је механизам за притисак на председницу Владе Хеле Торнинг Шмит ради расписивања референдума о изузимању Данске од политике ЕУ, захтевајући хитност. Расмусен је бивши председник владе и лидер либерала, највеће опозиционе странке. Он жели да о изузимању Данске из области одбране и правде буде одлучено брзо, можда већ у мају наредне године, референдумом који би се поклопио са изборима за Европски парламент.

Расположење Данаца према ЕУ. Извор: Википедиа.

Напомена приређивача:

Пошто је дански народ на референдуму 1992. године одбацио Мастрихтски споразум, на референдуму 1993. га је ипак прихватио када је модификован додатком (Единбуршки споразум) о данским изузимањима (opt out) од политике ЕУ (области безбедности, правде, слобода, држављанства и јединствене валуте). Постигнута данска изузимања од политике ЕУ су утицала да слично поступе и друге чланице ЕУ (de iure или de facto – Велика Британија, Пољска, Шведска и Чешка). Из разлога сарадње у области правде и безбедности (нарочито с полицијама чланица ЕУ), данске власти сада желе да се одрекну неких изузимања. Покушај да се накнадно одрекну изузимања од заједничке валуте и уведу евро, Данци су на референдуму одбили. За разлику од политичара, у данском народу евроскептицизам расте, нарочито према евру, па након 2011. г. њена власт избегава питање одустанка од изузетости од јединствене европске монете. Услед свега, дански политичари се труде да постигну консензус са опозицијом, док би референдум о изузимању од послова јавне безбедности и одбрамбене политике (с његовим одржавањем се оклева још од половине 2012. г) још могао бити успешан. Наравно, данским властима не пада на памет да из процеса промене статуса своје земље према ЕУ искључе народ. Напротив, примену референдума као инструмента директне демократије у питањима изузимања од ЕУ у Данској нико никад није доводио у питање.

Хеле Торнинг Шмит

Превод текста:

Дански опозициони лидер Ларс Локе Расмусен покренуо је механизам за притисак на председницу Владе Хеле Торнинг Шмит ради расписивања референдума о изузимању Данске од политике ЕУ, захтевајући хитност.

Расмусен је бивши председник владе и лидер либерала, највеће опозиционе странке. Он жели да о изузимању Данске из области одбране и правде буде одлучено брзо, можда већ у мају наредне године, референдумом који би се поклопио са изборима за Европски парламент.

Већ је овог месеца, говорећи у Норвешкој, Расмусен изнео свој захтев – рекавши да је исто питање већ поставио Торнинг Шмитовој у приватним разговорима.

Ларс Локе Расмусен

„Дошло је време да се морамо договорити око овог изузимања. Негативни ефекти, нарочито у правосуђу, чине питање изузимања хитним толико да би било неодговорно наступити брзоплето с референдумом. Његов предуслов је широка подршка у Скупштини и то је оно што ја сада нудим“, рекао је Расмусен „Дејли Политикену“.

Данска располаже са четири надлежности изузете из политике ЕУ: Одбрана и безбедност, држављанство, слобода, безбедност и правда, и економска и монетарна унија.

Расмусен је предлежио да референдум буде одржан уз изборе за Европски парламент маја 2014. године, или као део референдума о Европском патентном суду којег би Данска требало да одржи већ почетком наредне године. У сваком случају, лидер Либералне странке не жели референдум о изузимању од евра.

Мортен Бодсков

Дански министар правде Мортен Бодсков је често наводио мане изузетости Данске из Европола и Европске агенције за спровођење прописа, услед полицијске сарадње.

Бодсков тврди да се многе чланице ЕУ позивају на зближавање сарадње, Данска ризикује скрајнутост и битну ослабљеност у борби против прекограничног криминала.

Данска влада је, радећи на свом програму из 2011. године, обећала да ће бити одржан референдум о две изузетости током првог мандата Боскова. Након тога, Торнинг Шмитова је повукла обећање.

Софи Карстен Нилсен

Док премијер и новоименовани министар за европска питања Ник Хекеруп одбијају да то коментаришу, известилац социјалних либерала (једног од три коалициона партнера у данској влади) Софи Карстен Нилсен изјавила је да су нови сигнали „изузетно позитивни“.

„Социјалне либерале занима ослобођење од ове изузетости више него иког. То је ванредно важно за Данску. На премијеру је да одлучи о датуму, али смо ми заинтересовани. Претворили смо се у уво кад су Расмусенове изјаве у питању“, рекла је Нилсенова.

Дански политичари из састава њене Скупштине су углавном пријатељски настројени према ЕУ. Међутим, распрострањени скептицизам данске јавности према Европи отежава Влади спровођење њене амбиције да се приближи језгру ЕУ, па ће референдум о тој ствари вероватно снажно привући опозицију.

Марлен Винд

Марлен Винд, професорка европских студија на Универзитету у Копенхагену је изјавила да је Расмусенова најава „веома важна“.

„Ово коначно значи приближење референдума о изузетостима од ЕУ. Знамо да постоји широка подршка међу про-европски расположеним странкама, што ће наћи позитиван одзив бирача. Влада не може расписати референдум без јасне подршке опозиције“, изјавила је она.

Изворник текста: EurActiv

Превео и пиредио: Душан Ковачев


О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: