„Каменица 2“ – Пајтићева клиника које нема


Војводина умире на листама чекања смрти док „европска регија“ троши наше новце подваљујући један нови павиљон као нови здравствени институт.

Пошто је „европска регија“ упропастила инвестиционе установе наше Војводине, остала je без наших новаца. Сада би да задуже нашу Војводину како би наставили своје штеточинске подухвате. Тренутно то правдају завршетком зидања „Скадра“ на Фрушкој гори, којег није била кадра да изгради Брозова аутономашка бирократија још од 1982. године. Завршетак тзв. клинке „Каменица 2“ већ шест година, сваке године, Пајтић обећава – догодине.

Витруелна слика анекса који се зида у клиници Сремска Каменица. Извор: Сајт Фонда за капитална улагања АПВ

Бојан Пајтић нерадо помиње било какве подухвате своје власти који би шкодили његовом „угледу“. Годинама игнорише социјалну болест корупције на онколошком институту у Каменици која је „конвалидирана“ у виду „листа чекања смрти“.

Др Бојана Бокоров[1], која се годинама борила против овог зла на институту где је запослена, трпела је систематски мобинг, жртвујући лично здравље и каријеру ради здравља наше Војводине.

Не знам колико је корисника здравственог осигурања из Војводине до сада умрло од опаке болести на листи чекања не дочекавши терапију. Бог зна. У сваком случају, Пајтића и пајтићевце није брига за њих. Они, који су успели да страни капитал привуку само ради рециклирања страног отпада у најплоднијој равници Европе, једнако знају да нам рециклирају своја стара обећања о кредитирању[2].


Др Бојана Бокоров о корупцији
на онкологији Ср. Каменице, 2010. г.

Уместо да обнове неопходне апарате на постојећем Институту за онкологију и укину већ једном „листе чекања смрти[3]“, гњаве јавност Пајтићевом шестогодишњом пропагандом о изградњи тзв. клиничког центра „Каменица 2“.

Постојећи онколошки институт у Каменици, званично, одавно нема довољно новаца за опрему и неопходне поправке, што је довело до формирања листа пацијената који чекају на терапије.

Уместо да новац усмери на оно што је неопходно и доведе у функционално стање постојећи здравствени институт, Пајтићева „Влада“ (по Уставу ПИВ АПВ) упорно слупава наше новце у изградњу анекса и надзиданих спратова које представља јавности као нови институт.

Ревитализација аутономашког „Скадра на Бојани“, а на обронцима Фрушке горе

Бојан Пајтић у Каменици 2009. године, којом приликом је први пут одложио обећање о изградњи "Каменице 2" за следећу годину.

Пошто знамо да пајтићевци ништа не раде без динкићеваца, чији су у стварности извршни сервис за неугодне дугорочне финансијске „подухвате“ у Војводини, најпре се морамо подсетити да је идеју изградње клиничког центра „Каменица 2“, пре свих, саопштио бивши министар здравља др Томица Милосављевић још 2006. године, којом приликом је прецизирао да ће пројекат бити „вредан 5.5 милиона евра“[4].

„Генијалну“ идеју да се почне са зидањем новог клиничког центра – „Каменица 2“ Војводини је саопштио Пајтић приликом отварања Трансплантационог центра у Каменици 2008. године. Није то била оригинална идеја ни Пајтића ни Милосављевића. Ради се о градњи коју је почела још САП Војводина у „срећно“ комунистичко доба 1982. године, али током десет година на Титовом путу „фотељаши“ нису били у стању да овај подухват заврше. Радови су сасвим застали још 1992. године због ратова и санкција, а ИВ АПВ није никад било у стању да одржава нормалан процес рада, набавке и сервисирања опреме Института у Каменици, чак ни по престанку санкција и Милошевићевог режима. Посебан проблем је био рад на онкологији у Каменици, који није могао да буде нормализован. Стога је Пајтић наумио да после 16 година обуставе радова заврши пропали аутономашки здравствени пројекат. Још 2008. године је објавио да ће исте године овај посао бити и завршен[5].

Наравно, посао није завршен до краја 2008. године. Пајтић је потом, августа 2009. године, обишао радове на изградњи „Каменице 2“ и објавио да је Фонд за капитална улагања АПВ до сада у овај посао уложио 1.4 милијарде динара. Демагогијом је прикрио да су та средства уложена прошле – 2008. године, а да потом није уложена ни пребијена пара. У суштини, само је поновљена прошлогодишња прича. Објављена је захвалност директорке Института за кардиоваскуларне болести Војводине на једној раније реализованој инвестицији, такође прошлогодишњој. Нарвно, ни речи о томе како и зашто обећани завршетак „Каменице 2“ није постигнут још у 2008. години[6].

„Шварцвалд клиник“ крај Татарског брда

Година 2010. била је веома значајна за здравство Војводине. Српска јавност је захваљујући др Бокоров, порталу „Пиштаљка“ и „Докторима против корупције“ сазнала за постојање „листа чекања смрти“ на каменичкој онкологији, а независно од тога се сазнало да је само једна нереализована јавна набавка однела покрајинском здравству читавих 200.000 евра наших новаца.

Година 2010. била је веома значајна за здравство Војводине. Српска јавност је захваљујући др Бокоров, порталу „Пиштаљка[7]“ и „Докторима против корупције“[8] сазнала за постојање „листа чекања смрти“ на каменичкој онкологији, а независно од тога се сазнало да је само једна нереализована јавна набавка однела покрајинском здравству читавих 200.000 евра наших новаца. Ово пељешење покрајинског Фонда за здравство је, чини се, било једнаког износа као укупно годишње улагање АПВ (sic!) у здравство Покрајине.

Све је било „ситно“ или „небитно“ за интерес наше Војводине, па је јавни сервис Пајтићеве „европске регије“ сасвим пропустио да се тиме бави. Јавност је о проневерених 200.000 евра из здравства наше Војовдине могла да сазна само путем Радија 021.[9]

Покрајински јавни сервис је све ове неугодне ствари запостављао ради пута у ЕУ која нема алтернативу, на којем су пајтићевци развијали оно што им је много битније од здравства – илегалну државу звану „европска регија“ противно прописима правне државе.

Бојан Пајтић у Каменици 2010. године обећава да ће "Каменица 2" бити завршена - догодине.

У истој 2010. години, Пајтић је благовестио да ће „институт“ бити завршен до краја 2011. године, али и да је из покрајинског Фонда за капитална улагања у овај комплекс до сада уложено више од 1.4 милијарде динара[10]. Опет ни речи о кашњењу, као ни о чињеници да новог улагања нема. Председник самовладе АПВ, дрзнуо се да изјави: „Изградњом `Каменице 2` биће спашене стотине хиљада живота“. Крај незавршеног скелета здравственог комплекса рекао је: „Ово је практично нова клиника `Шварцвалд` на обронцима Фрушке горе“[11].

Да ли је обећана „Шварцвалд клиника“ заблистала на обронцима Фрушке горе до краја 2011. године? Наравно да није. Да све буде финансијски замршеније, владајући циник „европске регије“ је 1. априла 2011. године у вези завршетка „Каменице 2“ дао изјаву како је њена вредност 1.2 милијарде динара, а да преостаје завршни део радова. Изјава Пајтића дата је приликом заједничког обиласка пројекта „Каменица 2“ са републичким министром здравља др Зораном Станковићем и покрајинским секретаром за здравство др Атилом Ченгеријем[12].

Да ли је обећана „Шварцвалд клиника“ заблистала на обронцима Фрушке горе до краја 2011. године?

Наравно да није.

Наравно, Пајтићева „Шварцвалд клиника“ није завршена ни до краја 2011. године. Уместо „клинике“ је Војводини Пајтић испоставио наредно оброчно обећање о „још неколико месеци да би се ова институција комплетно опремила“ и најавио завршетак „медицинског комплекса `Каменица 2`“ у мају 2012. године. Међутим, овог пута је већ осетио потребу да наведе неки разлог кашњењу отварања клинике – нередован прилив средстава у Фонд за капитална улагања АПВ и економску кризу[13], односно „спорији прилив новца из републичког буџета у покрајински Фонд за капитална улагања[14]“. Нама је важно да се сетимо како је у августу исте те године (само три месеца касније) Скупштина АПВ повукла предлог Закона о изворном финансирању АПВ, којег је „на своју руку“ поднео Бојан Костреш. Формални предлог Пајтићева самовлада након тога није поднела. Крајем августа 2011. године је о предбанкротном стању АПВ директно говорио Иштван Пастор, што је наљутило војвођанског „понтифекса“.

Републички министар здравља у Каменици 2011. године са Бојаном Пајтићем који је опет обећао да ће "Каменица 2" бити завршена - догодине.

Међутим, остала је мистерија: како то да је до почетка 2012. године у „Каменицу 2“ уложено 1.2 милијарде динара наших новаца, када је још у 2010. години уложено 1.4 милијарде динара? Трошкови радова временом расту, а не падају, осим у земљи чуда која се зове „европска регија“, под управом бившег шампиона Србије по броју места у (војвођанским) Управним одборима[15]. Наравно, чуда не постоје и стварни трошак „инвестиције“ у Пајтићеву „Шварцвалд клинику“ је скоро дупло већи.

Дан касније, Прес је пренео Пајтићеву изјаву, из које смо сазнали да је „завршено 80% посла“. Међутим, из ове вести је јавност коначно сазнала да се ради само о новом болничком крилу (sic!) при већ постојећем Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. Да ли је ово болничко крило та „инвестиција `тешка` две милијарде и 220 хиљада динара“, о којој говори Пајтић[16]? Ако је новинар Преса у праву, то значи да су самовлада АПВ и њен „јавни сервис“ од 2008. до 2012. године једно дозиђивање (sic!) анекса представљали као изградњу новог објекта.

„Шварцвалд клиник“ – неколико надзиданих спратова старе клинике и нови анекс!

Дакле, дилеме нема. Пајтић Војводини подваљује нови анекс са радиотерапеутским центром (за којег опрема није ни купљена) у оквиру старог института представљајући га као нову клинику.

Наравно, новинар Преса је био у праву.

Пројекат „Каменица 2“ је међу „топ 25“ пројеката којима се хвали Фонд за капитална улагања АПВ и тај Фонд је до сада уложио 1.32 милијарде динара. Сам Фонд прецизира да се пројектом предвиђа изградња једног новог радиотерапијског центра за потребе (старог) Института за плућне болести и надоградња четири спрата на већ постојећем објекту већ постојећег Института у Каменици. Све остало су помоћне зграде (трафостанице, компресорске станице, подстанице, инсталациони канали итд), радови на инсталацијама и крову[17]. Ето шта наша Војводина чека „на листама смрти“ дуже од шест година путујући у Европу без алтернативе!

Јавност никад није обавештена ко је творац овог „пројекта“, ко је извођач радова, подизвођачи, ко врши радове и, наравно, коме се плаћала „изградња“ објекта од очигледно великог покрајинског значаја.

Наравно, ни после шест година Пајтићев подухват покрајинским средствима не може да буде завршен, и „финансијска паланка“ је стога намерила да задужи будуће генерације наше Војводине емитовањем дугорочних обвезница на период од 10 до 15 година с каматом од 6% годишње, како би дошла до додатних 2.2 милијарде динара. Завршени су грађевински радови, недостаје „само“ опрема, односно 18 милиона евра. Значи, „Скадар на Фрушкој Гори“ је у сивој фази!

Дакле, дилеме нема. Пајтић Војводини подваљује нови анекс са радиотерапеутским центром (за којег опрема није ни купљена) у оквиру старог института, представљајући га као нову клинику. И то – „Клинику Шварцвалд“!

Наравно, ни после шест година Пајтићев подухват покрајинским средствима не може да буде завршен, и „финансијска паланка“ је стога намерила да задужи будуће генерације наше Војводине емитовањем дугорочних обвезница на период од 10 до 15 година с каматом од 6% годишње, како би дошла до додатних 2.2 милијарде динара. Завршени су грађевински радови, недостаје „само“ опрема, односно 18 милиона евра[18].

Значи, „Скадар на Фрушкој Гори“ је у сивој фази! Да ову неповољну вест не би саопштио Пајтић, изрекао ју је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.

У вези свега се није огласио ни покрајински секретар за здравство. А шта би он уопште и могао да каже јавности?

Старо искуство

„Каменица 2“ је у сваком случају тек још један тужни пример узалудне инвестиционе политике „финансијске паланке“ која се храни нашим новцима.

Да се Власи не досете ко и како заиста користи Војводину као своју краву музару, Пајтићу и пајтићевцима су пуна уста уставности, права националних мањина, толеранције, европских мултивредности, достигнутог нивоа њихове аутономије од наше правне државе и (у последње време) политичких и правних скандала које производе.

Све чине само да би скренули пажњу са основног питања за које су одговорни само они. То питање је старо, добро познато и на крају ће морати да одговоре на њега:

Ди су наши новци?

Мегаломанија Брозових аутономаша је Војводини одавно позната, још из комунистичког доба. Пре него што су се најзад смучили народу Војводине, подигли су нови мост на Дунаву како би од својих станова на Лиману лако и брзо стигли до својих викендица око Сремске Каменице. Приде, још су га украсили епиграфом од бакра с натписом у гротескном стилу комунистичке реторике социјалистичког самоуправљања имитирајући епиграфику средњовековних задужбинара. Још горе се догодило у Зрењанину, где је властима пало на памет да зидају копију загребачке клинике „Ребро“. Требале су две деценије улагања да се један спрат ове „клинике“ доведе у корисно – функционално стање.

Слично се дешава и са „Каменицом 2“, иако се под тим именом скрива изградња новог анекса старог здравственог Института.

„Каменица 2“ је у сваком случају тек још један тужни пример узалудне инвестиционе политике „финансијске паланке“ која се храни нашим новцима. Да се Власи не досете ко и како заиста користи Војводину као своју краву музару, Пајтићу и пајтићевцима су пуна уста уставности, права националних мањина, толеранције, европских мултивредности, достигнутог нивоа њихове аутономије од наше правне државе и (у последње време) политичких и правних скандала које производе. Све чине само да би скренули пажњу са основног питања за које су одговорни само они. То питање је старо, добро познато и на крају ће морати да одговоре на њега:

Ди су наши новци?

У Београду наши новци одавно нису. Не само оних фамозних покрајинских 7% о којима непрестано кукају, не само трансферна средства, већ и сви републички новци, укључујући чак и оне новце којима република финансира републичке надлежности на нивоу општина (видети: Закључак Владе Србије 05 бр. 400-2441/2009 од 29. 4. 2009. године). Дакле, не само нашим, већ свим новцима пајтићевци располажу још од доба када је почета бесконачна изградња тзв. „Каменице 2“. Овај павиљон грађен у непосредној близини Татарског брда годинама једе наше новце, а нашој Војводини никакву корист не доноси.

* * *

Прилог: Видео записи

Пошто „Каменица 2“ није завршена 2008. године, Пајтић први пут одлаже обећање изградње института „Каменица 2“ у 2009. години:

http://www.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=3885

Како „Каменица 2 није заршена ни до августа 2010. године, Пајтић други пут одлаже обећање, проричући завршетак „клинике Шварцвалд“ у новом року – до краја 2011. године:

http://www.youtube.com/watch?v=MEJopdtVxnY

„Каменица 2“ није завршена ни до краја 2011. године, а Пајтић 1. априла 2011. године трећи пут помера рок, обећавајући да ће „Каменица 2“ бити завршена до краја исте године:

http://www.youtube.com/watch?v=LDRNI9cTVjU

http://www.mediaportal.vojvodina.gov.rs/v/Video/01042011_Pajtic.wmv.html

Ни до краја 2011. године „Каменица 2“ није завршена, па Пајтић марта 2012. године четврти пут помера обећање – завршетак радова на „Каменици 2“ у мају исте године:

http://www.youtube.com/watch?v=OViE5dnst2U

http://www.mediaportal.vojvodina.gov.rs/v/Video/29032012_Pajtic_izjava_kamenica2.wmv.html

Пошто ни до краја маја 2013. године „Каменица 2“ није завршена, Пајтић се вајка о дуговима“ Републике према Покрајинии говори о ребалансу буџета и задуживању наше Војводине, којим ће се постићи завршетак овог „института“, пети пут одлажући обећану изградњу „Каменице 2“ за крај 2013. године:

http://www.youtube.com/watch?v=4mwW50IGXNE&list=UUP9e6jOfEPi4-BkLbaALmEA

Душан Ковачев: "Уместо да новац усмери на оно што је неопходно и доведе у функционално стање постојећи здравствени институт, Пајтићева „Влада“ (по Уставу ПИВ АПВ) упорно слупава наше новце у изградњу анекса и надзиданих спратова које представља јавности као нови институт." На слици: Последње уживање у животу особе оболеле од опаке болести. Сцена из филма "Плач и шапутања" Ингмара Бергмана, 1972. година.

Упутнице:


[1] Ковачев, Душан – „Европска регијо“, да ли се стидииш Бојане Бокоров!? ФСЈ, 24. 6. 2011.

[2] Пајтић: Прва кредитна линија Развојног фонда Војводине, „Влада АПВ“, 24. 7. 2013.

[3] Листе чекања смрти, Пиштаљка, 13. 10. 2010, Видео: http://www.youtube.com/watch?v=JkfqJdkSeQQ; Покренут поступак против доктора због „листа чекања смрти“, Вести онлајн, 20. 7. 2013.

[4] Рађа се „Каменица 2“, Вечерње новости, 16. 8. 2006.

[5] Председник Пајтић отворио трансплантациони центар у Клиничком центру у Н. Саду, ИВ АПВ, 6. 4. 2008.

[6] Председник Пајтић обишао „Каменицу 2“, ИВ АПВ, 27. 9. 2009.

[7] http://pistaljka.rs/

[8] http://www.healthcareanticorruption.org/

[9] Д. С. – Секретаријат за здравство оштетио буџет за 200 000 евра, Радио 021, 23. 5. 2011; КЦВ проневерио 12 милиона евра, 16. 6. 2011.

[10] Танјуг – „Каменица 2“ до краја идуће године, Бе 92, 27. 8. 2010.

[11] Пајтић: Каменица 2 биће као клиника Шварцвалд, Аутономија инфо, 27.август 2010.

[12] Институт „Каменица 2“ биће завршен до краја године, тзв. Влада АПВ, 1. 4. 2013.

[13] Пајтић: Каменица 2 готова у мају, Радио 021, 29. 3. 2012.

[14] Сремска Каменица: У обнову до сада уложено 12 милиона евра, Вечерње новости, 29. 3. 2012.

[15] Грујић, Драгослав – Бојан Пајтић, председник извршног већа АПВ, Време бр 908, 29. 5. 2008.

[16] Ловрековић, Т – „Каменица 2“ готова до краја године, Прес, 2. 4. 2012.

[17] Изградња нових и надоградња постојећих објеката института за плућне болести Војводине, у Сремској Каменици – Каменица 2, Фонд за капитална улагања АПВ, 20. 7. 2013.

[18] Покрајина се задужује 18 милиона евра за Каменицу 2, Радио 021, 3. 7. 2013.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: