Фонд за развој Војводине је мртав. Живео Развојни фонд!


Након дуге и тешке финансијске болести, у ноћи између 30. јуна и 1. Јула 2013. године, преминуо је Фонд за развој Војводине. Тужну вест је нашој Војводини саопштио секретар за финансије „европске регије“. Десет година пре него што се бирократија одметнула од Војводине и почела да прави државу у држави, овај Фонд је обезбедио 250.000 развојних кредита.

На слици: Једра без лађе - лого пропалог Фонда за развој Војводине

Развојни фонд АПВ је постојао читаву деценију и пропао је у покушају инсталације илегалне „европске регије“ у нашој Војводини. Његова пропаст није била спектакуларна као пропаст Развојне банке Војводине, па је томе Зоран Радоман посветио тек неколико речи[1]. Од три развојне финансијске установе наше Војводине, „европска регија“ под управом пајтићеваца, успела је да упропасти две. Још увек функционише Фонд за развој пољопривреде[2], а „функционисаће“ и ново финансијско потемкиново село под именом „развојног фонда“ да се Власи не досете.

Банкрот Војводине је 2011. године политиком пајтићеваца одложен тако што су терет неуспеха своје економске пропасти они ефикасно пребацили на развојне установе наше Војводине, а дугове Фонда за развој АПВ пребацили у РБВ фузијом ових установа[3]. Чланови Управног одбора овог Фонда који су му скројили „генијалну“ судбину 2012. године били су: др Бојан Пајтић, Иштван Пастор, др Атила Ченгери, проф. др Драгослав Петровић, Мирослав Васин, мр Андор Дели[4]. Наравно, пошто је мањи финансијски проблем (Фонд за развој Војводине) „спакован“ у већи финансијски проблем (РБВ), за сад су похапшени само они који су располагали извршним овлашћењима над нашим новцима у РБВ.

Шта је Развојни Фонд Војводине?

Каква је то развојна установа чији је први задатак био ликвидирање Развојне банке Војводине?

Није ли то почетак развојног пословања који обећава?

А располажу са чак осам евра за развој per capita на путу привредног развоја Војводине без изворних прихода на путу ка ЕУ.

Док је РБВ пропадала[5], улажући последњу пару у предизборну пропаганду ДС на изборима, пајтићевци су са републичком владом (читај – Динкићем) хитно радили на стварању новог Развојног фонда АПВ[6]. Тада је Радоман дословно казао: „За нас је од пресудног значаја било да добијемо могућност да помажемо привреди у Покрајини. И у томе је разлика у односу на раније предлоге о моделу решавања питања РБВ-а. Нисмо се ми борили за банку, већ за то да добијемо могућност да помажемо војвођанску привреду. И у томе смо успели, јер ћемо имати фонд с почетним капиталом од 18 милијарди динара[7]“. И Иштван Пастор је у Скупштини Србије рекао да је „назив пермутиран“. Наравно, 2012. године је донет Закон о развојном Фонду АПВ.

Требало им је пола године да декомпонују стари Фонд, ради нове, квазиразвојне финансијске установе. Ова установа (према изјави З. Радомана) треба да располаже са почетним капиталом мањим од 16 милиона евра. Толико је „европска регија“ одредила Војводини за развој, мимо пољопривреде. То је ваљда остало после распродаје РБВ, пошто је Развојни фонд распродао преосталу имовину РБВ[8].

Миодраг Недељковић

На слици: "Сам", уметничко дело Миодрага Недељковића, друга половина XX века.

Шта је Развојни Фонд Војводине?

Каква је то развојна установа чији је први задатак био ликвидирање Развојне банке Војводине?

Није ли то почетак развојног пословања који обећава?

А располажу са чак осам евра за развој per capita на путу привредног развоја Војводине без изворних прихода на путу ка ЕУ.

Четрнаесторо запослених, за разлику од службеника РБВ, имаће где да раде још неко време, док пајтићевци не упропасте и њихову службу, у сабласно празној згради некадашње зграде РБВ, званој „зверињак“.

Упутнице:


[1] Угашен Фонд за Развој Војводине, 1. 7. 2013. Видео: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lM8FafKI2vw

[2] http://www.fondpolj.vojvodina.gov.rs/

[3] Стапање РБВ и Фонда за развој Војводине, Бизнис новине, 27. 2. 2012.; Агенције – РБВ преузима улогу Фонда за развој, РТВ, 26. 2. 2012.

[4] http://www.vdf.org.rs/Akta/Upravni%20odbor.pdf

[5] Ковачев, Душан – Колапс развојне банке Војводине или задуживање Војводине за покривање политичких губитака, Нови Стандард, 3. 11. 2012; Реквијем за РБВ, ФСЈ, 24. 12. 2013; Пласмани РБВ, ФСЈ, 4. 6. 2013.

[6][6] Радоман: Закон по хитном поступку па Развојни фонд Вовјдине, РТВ, 7. 12. 2012.; Развојну банку затворили – фонд отворили, Политика, 10. 12. 2012.; Бугарски: Коначно смо нашли решење за Развојни фонд Војводине, Бета, 14. 12. 2012.; Лакетић, М. – Вовјодина оснива фонд који је угасила, Блиц, 13. 12. 2012; Влада Војводине утврдила нацрт закона о Развојном фонду, РТВ, 12. 12. 2012.; Усвојен Нацрт закона о Развојном фонду Војводине, 14. 12. 2012.

[7] Савић, Б. Д. – Војвођански развојни фонд пред посланицима у петак, Дневник, 12. 12. 2012.

[8] Развојни фонд Војводине продаје објекте РБВ, РТВ, 10. 4. 2013.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: