Пласмани Развојне банке Војводине


„Ожалошћена породица“ Развојне банке Војводине

Пошто је правда спора, али достижна, јавност полако сазнаје на шта је „европска регија“ трошила наше новце преко РБВ. Иако њена бирократија и агитпроп скрећу пажњу на политичке проблеме, Војводина лагано почиње да сагледава цену тумарања по европском путу ка сопственој економској пропасти.

Подсетимо се да је уочи пропасти РБВ, бивши директор покрајинског Фонда за подршку инвестиција у Војводини (VIP) поручио да питати коме је РБВ пласирала финансијска средства „прелази праг пристојности“. Тада није било тешко предвидети да ће се „непристојним питањем“ бавити стручно и практично квалификована лица. Тема овог чланка је и наук Војводини из ове ситуације. Није срамота ако вас неко опљачка. Срамота је ако из пљачке не извучете никакву поуку и допустите да вас исти опет опљачкају на исти начин.На слици: Зграда некадашње развојне банке Војводине, пре тога Металс Банке.

По делима њиховим познаћете их.

Св. Јеванђеље

Понтифекс „европске регије“ производи прворазредне политичке скандале, како би скренуо пажњу јавности са финансијских установа АПВ. У његовом походу су лађе са благом потонуле, па је ради продубљивања правно-политичког проблема увезао у нашу Војводину и „експерта за уставност“ из Београда, како би Декларацијом о „европској регији“ подмастио привид њене легалности. Међутим, није ово тема чланка.

Тема су пласмани пропале РБВ. Подсетимо се да је уочи пропасти РБВ, бивши директор покрајинског Фонда за подршку инвестиција у Војводини (VIP) поручио да питати коме је РБВ пласирала финансијска средства „прелази праг пристојности[1]“. Тада није било тешко предвидети да ће се „непристојним питањем“ бавити стручно и практично квалификована лица[2]. Тема овог чланка је и наук Војводини из ове ситуације. Није срамота ако вас неко опљачка. Срамота је ако из пљачке не извучете никакву поуку и допустите да вас исти опет опљачкају на исти начин.

Споразум о пословној сарадњи – стратегија за уништење финансијског капитала АПВ

Све је почело у пролеће 2010. године, по усвајању Корхецовог статута. Врло брзо је финансијска паланка почела да располаже нашим новцима аутономно од Војводине. Потписивањем Споразума о пословној сарадњи тзв. Владе АПВ (по Уставу Извршно веће), национализоване Металс Банке (у функцији председника њеног ИО Срђан Петровић) и Фонда за развој АПВ, запечаћена је судбина наших новаца. Потом су поменути представници тзв. Владе АПВ и директорка Гаранцијског фонда АПВ (Теодора Влаховић), такође потписали Споразум о пословној сарадњи. Врло брзо након тога је Металс банка, у сврху ЕПП Пајтићеве економске политике, гламурозно преименована у Развојну банку Војводине.

Потписивање Споразума о пословној сарадњи АПВ, Металс Банке и приступање Гаранцијског фонда АПВ том уговору 2010. године. Фото: тзв. Влада АПВ

Јавност је обавештена како су овим начином обезбеђена „најјефтинија средства у Војводини“. Бојан Пајтић је том прилико дословно изјавио: „Камата ових динарских кредита је најнижа која постоји на тржишту и износи од 10 до 11 одсто у моменту када имамо ситуацију да камате за динарске кредите достижу и до 30 одсто на годишњем нивоу“. Истовремено је најаљено да ће се кредити реализовати у „свих 45 војвођанских општина“. Тиме су три финансијске установе од највећег значаја за развој привреде АПВ везане за будућу РБВ која је убрзо напустила свој првобитни назив – „Металс банка“[3]. Под Пајтићевим руководством, финансије Војводине, њена развојна и гаранцијска средства су политички дефинитивно обједињена још 2010. године на путу без повратка.

Након поплаве „стратегија“ којима се разметала Цветковићева влада, на „малу“ Пајтићеву покрајинску стратегију је мало ко обратио пажњу. До јесени исте године се Пајтић већ хвалио великим улагањем наших новаца у Сремску Митровицу[4].

У 2012. години је дошло до пропасти Фонда за развој АПВ која је невешто прикривена фузионисањем Фонда са РБВ. Све се завршило пропашћу РБВ крајем исте године[5]. У међувремену, осим бројних обећања није било ничега што би се могло представити као успех Пајтићеве развојне стратегије. Председник владе војвођанске пропасти је свој посао у области покрајинских финансија завршио без позитивног резултата и брже-боље почео да се бави начелима уставности и законитости, историјским и природним правима и уставном заштитом директора покрајинских јавних предузећа и фондова.

„Најнепристојнији пласман“ РБВ за кога се сазнало тек после њене пропасти

Бојан Пајтић са представницима "Металс банке" и Фонда за развој АПВ, након потписивања споразума о стратешкој сарадњи 2010. године. Мање од две године касније, Пајтићева стратегија је одвела у пропаст обе финансијске установе. Фото: тзв. Влада АПВ

Већ почетком 2013. године, сазнало се колико је финансијских средстава Републике Србије и АПВ слупано у одржавање немогуће политике „европске регије“[6]. Тада се сазнало и за кредит којим је нашим новцима развијана предизборна пропаганда Демократске странке. Непосредно пре тога је Министарство финансија оштро реаговало на покушај Пајтића да ултимативно захтева од Србије наставак бацања републичког и покрајинског новаца у његов финансијски бунар без дна[7] и за пропаст РБВ окриви републичку владу[8].

Врло брзо је кредитирање ДС нашим новцима постало познато јавности и саопштено уз вест о завршетку предмета РБВ од стране криминалне полиције, с најавом предаје предмета Специјалном тужилаштву[9]. Наравно, чињеница да је развојни финансијски капитал Покрајине употребљен ради развоја предизборне кампање једне странке, значи да је пословање РБВ било више политичко него комерцијално, али пре свега једностраначко[10]. Агитпроп „европске регије“ је покушао флоскулама и ставовима да брани оно што се одбранити не може[11].

Почетком фебруара 2013. је постало извесно да ће РБВ морати да блокира рачун Демократске странке због неизмирења дугова према њој – преко 3 милиона евра[12]. ДС је изгубила републичку власт, а Пајтић је сопственом иницијативом против Закона о буџету Р. Србије пред Уставним судом довео у питање прилив финансијских трансфера за потребе покрајинске бирократије на чијој је власти остала ДС. Божидар Ђелић (ДС) је обелоданио „генијалну“ замисао – да Министарство (привремено) покрије дугове ДС[13]. Ипак, рачун ДС је због огромног дуга РБВ блокиран[14]. Тек тада је нови председник ДС (Драган Ђилас) натерао страначке функционере да хипотекама на властитим некретнинама post hoc обезбеде кредит подигнут од РБВ, и то пошто је рачун ДС блокиран[15]. На тај начин је опасност од банкрота странке одложена, а ризик њеног пословања социјализован приватном имовином партијских функционера који се нису разбежали. Наравно, то није спасило РБВ.

Већ почетком 2013. године, сазнало се колико је финансијских средстава Републике Србије и АПВ слупано у одржавање немогуће политике „европске регије“.

Тада се сазнало и за кредит којим је нашим новцима развијана предизборна пропаганда Демократске странке.

* * *

Почетком фебруара 2013. је постало извесно да ће РБВ морати да блокира рачун Демократске странке због неизмирења дугова према њој – преко 3 милиона евра

Чињеница да је РБВ, упркос начелно комерцијалном пословању, оптерећена и необезбеђеним кредитирањем једне политичке странке, охладила је прагматичне комерцијалне банке од идеје да је преузму[16].

ДС је привремено избегла опасност од банкрота, али је цена за то била огромна – банкрот РБВ и гомила накнадних хипотекарних обезбеђења[17] на имовини Ђиласу лојалних функционера странке. Чланови ДС из Војводине би стога морали веома озбиљно да се замисле над чињеницом да је накнадно обезбеђење потраживања РБВ спровео београдски а не покрајински челник ДС, као и над чињеницом да се, за разлику од Ђиласа, Пајтић до сада није хвалио како је своју приватну имовину ставио под Дамоклов мач хипотеке.

Сасвим у складу с евроатлантским концептом банкарства, награђени[18] су они који су спроводили катастрофалну развојну стратегију Пајтићеве „владе“. На њихове отпремнине је после пропасти РБВ потрошено око 3 милиона евра наших новаца! Остали су без милости добили само незапосленост[19]. Кад су изашли на улицу да протестују, председник ИВ АПВ (који не одустаје од назива „влада“) игнорисао их је, иако су отпуштене раднице од њега тражиле само извињење[20]. А запослени у РБВ су веровали у развојну стратегију „европске регије“, подизали кредите и сад морају да наставе њихово враћање иако су остали без личног дохотка. Међутим, Пајтић је имао преча посла. Након пар крокодилских суза на финансијском згаришту РБВ, отишао је да кува Декларацију о уставном и законском положају Војводине.

Велики страх председника „европске регије“ од истраге

Председник ИО "Металс банке" Срђан Петровић и "председник владе" АПВ Бојан Пајтић након фактичке национализације "Металс банке" и потписивања споразума са тзв. Владом АПВ о стратешкој сарадњи 2010. године. Две године касније банка (преименована у РБВ) је пропала, наши новци су нестали, Петровић се налази у притвору, а Пајтић се бори за декларацију о уставним, законодавним, историјским и природним правима и правима директора покрајинских јавних предузећа. Фото: тзв. Влада АПВ

Политичког господара економске пропасти Војводине и уништавања наших новаца је већ с првим хапшењима поводом случаја РБВ ухватила страва[21]. Њему и његовим сарадницима је најпрече било да бране себе и своју илегалну „европску регију“[22].

Разлози за то су били озбиљни. Наиме, дошли су они који треба, па су почела хапшења[23] и саслушања[24] у вези истраге о малверзацијама у РБВ. До сада је у хапсу скоро комплетан врх РБВ[25]. Током истраге, како се тврдило, сазнало се чак да је из трезора РБВ једном изнета „пломбирана врећа са новчаном ефективом укупне тежине 40.3 kg“[26]. Сећате ли се народне приче о развлачењу Алај-бегове сламе?

Наравно, „европска регија“ је покушавала да се брани на разне начине[27], у чему је главну улогу имао Пајтићев човек за медијски непријатне ствари – Мирослав Васин. Узалуд. Медији су се већ дохватили вруће теме[28] на плодном тлу стилизованог јавног говора о кривичним стварима. Наиме, већ деценијама идеолози евроатлантизма нашој јавности сугеришу да је кривична одговорност политичког руководства много значајнија од одговорности извршилаца.

У међувремену је стручњак за фидуцијарне послове римског права ипак схватио да је пут од преткривичног поступка до правоснажности евентуалне пресуде дуготрајан и то га је смирило[29].

Кога је још развијала РБВ?

Како је истрага напредовала, отворило се питање других необезбеђених кредита РБВ – кредита групи „Боровица“[30], чији је власник Душан Боровица такође ухапшен[31]. Функционери ДС су покрили обавезе само своје странке, не и привредних субјеката које је финансирала страначка „развојна политика“.

До сада знамо и како је истрага дошла и до консултантске фирме „Цес Мекон“. Значајно је да се ради о уговору РБВ са овом фирмом, по основу којег је најближем сараднику бившег премијера Мирка Цветковића (Звонку Никезићу) од марта 2012. године месечно плаћано више од 5.2 милиона динара.

Преко 50.000 евра наших новаца је РБВ плаћала за консултације на путу у сопствену пропаст.

Недавно се сазнало и за „непристојне пласмане“ које је РБВ дала Стамбеној задрузи Г-4, посао у којем су учествовали рођаци високог функционера покрајинске ДС Душана Елезовића.

Јавност је сазнала и за кредитирање „Дунав групе – агрегати[32]“ који су били лоше обезбеђени јемством „Хидрограђевинара“ из Сремске Митровице, предузећу „Путеви“ АД (такође припада групи „Боровица“) и „Слога“ Каћ АД Слободана Шћекића, привремено недоступног органима који врше кривичну истрагу.

Истрага је и даље у току[33] и напредује[34], па се стално сазнаје за нове катастрофалне пласмане о којима није било „пристојно“ питати. Међу њима су се нашле и четири пропале зрењанинске фирме: Аутобанат, Југоремедија, Минел ФЕПО и Војводинапут[35]. Оне су преживеле ефекте наступања економске кризе након 2009. године, али тек сад видимо да је цена неуспешног одлагања њихове пропасти плаћена нашим новцима.

До сада знамо и како је истрага дошла и до консултантске фирме „Цес Мекон“[36]. Значајно је да се ради о уговору РБВ са овом фирмом, по основу којег је најближем сараднику бившег премијера Мирка Цветковића (Звонку Никезићу) од марта 2012. године месечно плаћано више од 5.2 милиона динара. Преко 50.000 евра наших новаца је РБВ плаћала за консултације на путу у сопствену пропаст.

Развојна Банка је кредитирала и фабрику резервних делова за аутомобиле „Монтис“ која је такође пропала[37].

Недавно се сазнало и за „непристојне пласмане“ које је РБВ дала Стамбеној задрузи Г-4, посао у којем су учествовали рођаци високог функционера покрајинске ДС Душана Елезовића, а новинари спекулишу да је управо он издавао политичке налоге функционерима РБВ коме да та банка пласира наше новце[38].

Катанац на РБВ

Обавештење о стечају на вратима централе РБВ у Новом Саду

Пошто су заинтересовани тржишни субјекти постали незаинтересовани за банку у којој се води истрага о организованом криминалу, за санацију њених обавеза морала је да се постара републичка власт. Динкић се са Пајтићем и Пајтићевцима лако договорио о нашим новцима. Још почетком марта је покрајински секретар за финансије јавност обавестио да је преузимање РБВ мање-више готова ствар[39].

Главна финансијска установа АПВ је престала да постоји 8. априла 2013. године[40], а ту пропалу банку преузела је Поштанска штедионица[41] веома нерадо[42], повинујући се договору Пајтића и Динкића[43].

Тако је наша Војводина, под „мудрим“ руководством Бојана Пајтића и његових стручњака, након пропасти Фонда за развој АПВ остала и без своје Развојне банке, банке чији менаџмент је последњим финансијским напором, упркос катастрофалним показатељима, одлучујуће допринео да Пајтић и Пајтићевци још четири године остану на грбачи наше Војводине. Без икаквог стида и срама, они се управо спремају да распродају оно што је још остало од имовине РБВ[44].

„Европска регија“ прикрива финанисијски криминал производећи сепаратизам

Сасвим у складу с евроатлантским концептом банкарства, награђени су они који су спроводили катастрофалну развојну стратегију Пајтићеве „владе“. На њихове отпремнине је после пропасти РБВ потрошено око 3 милиона евра наших новаца! Остали су без милости добили само незапосленост. Кад су изашли на улицу да протестују, председник ИВ АПВ (који не одустаје од назива „влада“) игнорисао их је, иако су отпуштене раднице од њега тражиле само извињење. А запослени у РБВ су веровали у развојну стратегију „европске регије“, подизали кредите и сад морају да наставе њихово враћање иако су остали без личног дохотка. Међутим, Пајтић је имао преча посла. Након пар крокодилских суза на финансијском згаришту РБВ, отишао је да "кува" Декларацију о уставном и законском положају Војводине. На слици: Протест отпуштених из РБВ децембра 2012. године.

Нажалост, био сам у праву крајем прошле године када сам тврдио: „Пајтићевци су сами уредили финансијске путеве Војводине тако да сви иду ка Динкићу. Остаје им сепаратизам, али `клот`“[45]. Бојим се да је у праву био и Бранко Павловић[46].

Наилазећи сепаратизам је најављен средином 2012. г. окупљањем Војвођанског фронта[47]. Окупљање ове менажерије је узнемирило родољубиву јавност и многи су одмах почели да захтевају укидање АПВ, запостављајући економску, финансијску и социјалну критику режима „европске регије“. Пошто је Декларација IV војвођанске конвенције успешно скренула пажњу јавности са наших новаца, Пајтић је прихватио сепаратистичке идеје те false flag организације, још јачим раздраживањем узнемирене родољубиве јавности. Наиме, чим је покрајинска јавност сазнала за нови финансијски скандал „европске регије“ (Тесла банка[48]), Пајтић је на дан оснивања НДХ (10. априла 2013. г.) објавио предлог сепаратистичке Декларације о „заштити“ уставних и законских права АПВ[49]. Пропагандна операција је била ванредно успешна. Јавност је почела да се бави сепаратизмом и привремено заборавила на уништавање имовине Војводине.

Илегална „европска регија“ под руководством Бојана Пајтића упорно и успешно манипулише јавношћу Републике и Покрајине користећи њен осећај имовинске ускраћености. Родољубива осећања јавности систематски иритира сепаратизмом, како би се заборавило питање организованог криминала у врху покрајинске власти. Завичајна осећања јавности Војводине успаљује производњом страха од републичке власти, како би заборавила на одговорност „европске регије“ за уништавање наших новаца, економског развоја, финансијских установа и социјалну катастрофу наше Војводине. Јавност Војводине узбуркана сукобом завичајног и отаџбинског патриотизма исцрпљује своју енергију на јалове расправе, уместо да се усредсреди на битне, животне ствари.

Јавност Војводине, наравно, не сме престати да се бави питањима сепаратизма, толерисања и помагања промоције историјских непријатеља и окупатора Војводине, политичким, историјским, културолошким и правним аспектима деловања илегално успостављене „европске регије“ у нашој Војводини.

Пљачка XXI века

Могу ли економском напретку допринети они који су својом политиком одвели у пропаст развојни капитал Војводине?

Војводина, пре свега, мора увек имати на уму да је суштински смисао њене аутономије у Србији њен економски напредак који треба да осигура раст запослености њених грађана и сељака. У упоредном праву (пре свега у државама Европе), територијалну аутономију остварују припадници одређене националне мањине, потекле из народа који је створио страну националну државу (аутономија и регија нису исто, иако регија може имати одређену статусну аутономију). Ово није случај са АПВ, пошто је њено становништво већински српског порекла, а њена Уставом Србије утврђена аутономија је злоупотребљена од стране илегалне „европске регије“[50].

Могу ли економском напретку допринети они који су својом политиком одвели у пропаст развојни капитал Војводине?

С обзиром на успореност домаћег правосудног система (захваљујући „реформама“ Цветковићеве владе), ометање рада и узурпирање надлежности Уставног суда, штетна самовоља бирократа „европске регије“ неће бити сузбијана брзо. С обзиром на њену противзаконито проглашену политичку управу над националним мањинама и пораст национализма у Мађарској, на жалост, можемо очекивати напредак нарушености међунационалних односа на територији Војводине[51]. Ескалација проблема шовинизма је омиљено средство којим власт упропашћеном народу скреће пажњу са социјалне катастрофе за коју је одговорна.

Реалност је показала да је питање наших новаца послужило финансијској паланци да се истих докопа. Потом су одбацили аутономашку идеологију и почели да развијају илегалну државу у Србији. Све што сада раде је усмерено ка једном једином циљу – избегавању одговорности за финансијско, економско и имовинско уништавање Војводине.

Разлог постојања АПВ је сасвим неспецифичан за европске земље. У Европи право на територијалну аутономију остварују националне мањине које потичу из народа чија је држава страна у односу на њихову домицилну државу. Суштински политички разлог постојања АПВ је другачији – обезбеђење напретка привреде и стандарда грађана Војводине посебном развојном политиком. Међутим, њена неспособна бирократија је сасвим злоупотребила свој положај. Резултатима сопствене политике је доказала само своју доследну и систематску штетност по добробит наше Војводине. Да би прикрила своју неутемељеност, она идеолошки лута од прелавих „историјских права“ из доба комунистичке диктатуре и револуционарног терора, до савремених флоскула евробирократије о децентрализацији и регионализму. Они би да се заборави основно питање и циљ којег је аутономашки покрет у Војводини себи задао у доба Милошевићевог режима: „Ди су наши новци?“ и „Тачку на пљачку!“. Реалност је показала да је питање наших новаца послужило финансијској паланци да се истих докопа. Потом су одбацили аутономашку идеологију и почели да развијају илегалну државу у Србији. Све што сада раде је усмерено ка једном једином циљу – избегавању одговорности за финансијско, економско и имовинско уништавање Војводине.

Из овог се нешто научити даде

Само истрајна пажња јавности Војводине, доследно усмерена на питање наших новаца као суштинског питања аутономије Војводине, може бити здраво полазиште за решење њеног статуса. Наши новци су огледало способности власти Војводине, без обзира да ли је заинтересованим грађанима Србије важнији вредносни приоритет отаџбина или завичај.

Када јавност једном проблем сагледа у целости, систематски, sine iro et studio, Војводини ће бити јасно да наше новце не музе Србија, већ илегална „европска регија“.

Прилог: Подаци београдске берзе о Развојној банци Вовјодине 27. фебруара 2013. године

Само истрајна пажња јавности Војводине, доследно усмерена на питање "наших новаца" као суштинског питања аутономије Војводине, може бити здраво полазиште за решење њеног статуса. "Наши новци" су огледало способности власти Војводине, без обзира да ли је заинтересованим грађанима Србије важнији вредносни приоритет отаџбина или завичај. На слици: Насловна страна интернет сајта Развојне банке у стечају.

Упутнице:


[1] „Цена (де)централизације“, емисија „Сучељавање“, РТВ, 8. 11. 2012. Гости: Бранислав Бугарски и Слободан Мараш.

[2] Управо због тога што се ради о непристојном питању, њега у правној држави постављају униформисана лица са положеним правосудним испитом и низом година искуства у струци, а не полуписмени, велики, бркати и јаки са кожним капутима и качкетима, као у доба комунистичке диктатуре. Видети: Ковачев, Душан – Фама о вовјођанских 7%, ФСЈ, 12. 2. 2013.

[3] Потписан Споразум о стратешком партнерству Владе АП Војводине и „Металс-банке“ а.д. Нови Сад, Влада АПВ, 18. 3. 2010.

[4] Потписан Споразум о стратешком партнерству Владе АП Војводине и „Металс-банке“ а.д. Нови Сад, Влада АПВ, 18. 3. 2010.

[5] Ковачев, Душан – Реквијем за РБВ, ФСЈ, 24. 12. 2012.

[6] Првих шест месеци 2012. РБВ завршила је са губитком од око шест милијарди динара, због чега је, у договору са претходном Владом Србије, отписала ненаплативе кредите исте вредности. Они су пренети Агенцији за осигурање депозита, а за покривање губитака, односно докапитализацију РБВ, Покрајина је емитовала обвезнице у вредности од 2,83, а Република од 3,68 милијарди динара. (…)РБВ је одобрила ДС-у кредит у износу од 360 милиона динара за финансирање кампање за парламентарне и председничке изборе прошле године. Недавно је ДС тражила од банке и да се период отплате продужи на четири године, и то је такође добила од РБВ. (…) У Народној банци Србије кажу да је РБВ била предмет континуиране контроле још од маја 2011. године. (…) Још један крупан основ за интервенцију НБС-а, који претходних година није запао за око ником у НБС-у, јесте и изложеност банке једној групи повезаних правних лица у износу од 43,81 одсто, што је драматично изнад законски прописаног максимума од 25 одсто капитала банке. (…) Занимљиво у том смислу звучи и податак да је консултант РБВ био „Цес Мекон“ Звонимира Никезића. (…) Обавезе „Развојне банке Војводине“ на крају 2011. износиле су укупно 28,6 милијарди динара. Укупна имовина банке, односно билансна актива на крају 2011, била је 35,5 милијарди динара, што је за око 100 милиона динара више него на крају 2010. године. Капитал „Развојне банке Војводине“ на крају прошле године износио је 6,87 милијарди динара, и био је за 585 милиона динара мањи него на крају 2010. године. Како је објављено на сајту банке, ревизорска кућа КПМГ дала је мишљење са резервом о финансијском извештају РБВ за 2011. годину. (…) Ревизори су навели да банка није формирала исправку вредности и резервисање за потенцијално обезвређење пласмана ни резерву за процењене губитке по основу тих потраживања, тако да нису познати ефекти евентуалног смањења вредности тих потраживања нити ефекти на биланс и успех банке. (…) Када је Влада Војводине донела одлуку 2009. године да преузме „Металс банку“ у Новом Саду, то је урадила на поприлично суров начин. Практично у једном дану покрајинска влада повукла је своје депозите са рачуна у „Металс банци“, укључујући и Фонд за развој Војводине и Фонд за капитална улагања АП Војводине, због чега је та банка потонула у неликвидност и принудну управу НБС-а. Бојан Пајтић на тај начин обрачунао се са дотадашњим директором „Металс банке“ Ананијем Павићевићем. Влада Војводине тако је политичком одлуком преузела „Металс банку“ са 40 милиона евра капитала, и преименовала је у нову финансијску институцију под именом „Развојна банка Војводине“, којој је војвођанска влада постала већински власник, а дотадашњи директор Ананије Павићевић потом је завршио у вишемесечном притвору. Истражни органи у „Развојну банку Војводине“ ушли су први пут крајем 2010. године, годину и по дана од када је АПВ постала већински власник „Металс банке“, и то због давања банкарских гаранција приликом приватизације новосадских хотела „Путник“ и „Војводина“ од стране предузећа под контролом клана Дарка Шарића, који је један од оних који су се окористили од РБВ, за разлику од саме банке која је константно тонула у финансијски колапс. ињеница је да Бојан Пајтић и Влада Војводине нису успели у банкарској авантури. Свака нова докапитализација РБВ била је само гашење пожара, а не решавање проблема. Према оцени стручњака решавање проблема „Развојне банке Војводине“ по новом Закону о преузимању имовине и обавеза проблематичних банака најбоље је решење у тренутним околностима. Квалитетну активу и обавезе преузима друга, здрава банка са добрим билансима. Народна банка Србије ту је да каже које би банке, са становишта бонитета, могле да се квалификују за ту операцију. Како је „Актер“ раније писао, највише шансе да преузме најбољи део РБВ има „АИК банка“ са Миодрагом Костићем као председником УО. Јасно је да су представници власти Војводине покушавали преко пореских обвезника и на сваки други начин, политичким утицајем пре свега, да задрже и ојачају своју контролу над РБВ. И На исти начин политичком одлуком било је неопходно завршити пројекат у којем се Влада Војводине и Бојан Пајтић апсолутно нису снашли. Које су размере тог неуспеха и ко ће сносити одговорност, политичку и евентуалну кривичну одговорност за крах РБВ, видеће се врло брзо. Видети: Милинковић, Наташа – Крај финансијске авантуре Бојана Пајтића, Актер, 13. 1. 2012.

[7] Министарство је саопштило да је председник Владе Војводине Бојан Пајтић показао „елементарно непознавање економије и банкарског сектора“ поређењем Комерцијалне банке и Развојне банке Војводине. „Комерцијална банка је тренутно најјача банка у Србији и има огромну добит. Насупрот томе, Развојна банка Војводине има негативан капитал и дубиозу од 150 милиона евра, уз 70 одсто ненаплативих кредита. Због тога је Пајтићево поређење те две банке више него скандалозно. Докапитализација Комерцијалне банке извршена је искључиво да би држава задржала већинско власништво у највећој и најбољој банци у Србији, док је докапитализација РБВ тражена да би се покриле њене огромне дубиозе и прикрила одговорност за њихов настанак, што су потпуно неупоредиви случајеви.“, истиче се у саопштењу МФП. „Такође подсећамо да је, без обзира на непрекидно упумпавање пара, РБВ због очигледног уплитања политике у њено пословање поново нагомилала огромне губитке, па је Влада Војводине пре пар месеци затражила нову докапитализацију од 150 милиона евра“, пише у саопштењу и додаје се да су након притиска стручне јавности, Бојан Пајтић и покрајинска влада прихватили модел спашавања депозита из РБВ, њиховим преносом на неку здраву банку, на начин који је предложило МФП. Због горе наведених разлога, Министарство финансија и привреде сматра да је изјава Бојана Пајтића покушај „бежања од одговорности за огромне губитке РБВ, јер су за њих по свему судећи криви и појединци из претходне покрајинске администрације, коју је такође водио Бојан Пајтић“. „Министарство финансија и привреде Србије сматра да нико не сме бити заштићен нити аболиран за ове губитке, који су грађане Србије оштетили за око 300 милиона евра. Као и у случају Агробанке, мора се утврдити конкретна индивидуална одговорност и за дубиозе Развојне банке Војводине“, закључује се у саопштењу. Видети: Матић, Лука – ММФ: Пајтић бежи од одговорности, Актер, 6. 1. 2013.

[8] Танјуг – Пајтић: РБВ угашена због политичких притисака, Правда, 6. 1. 2013.

[9] Радна група Управе криминалистичке полиције завршила је предмет Развојне банке Војводине (РБВ) и он ће ускоро бити предат Специјалном тужилаштву. (…) – Акција Тужилаштва може се очекивати врло брзо. Према подацима полиције, током протеклих година огромна свота новца проневерена је кроз сумњиве кредите. Специјално тужилаштво неће имати тежак задатак јер је у извештају Радне групе детаљно и уз бројне материјалне доказе приказана шема по којој се радило. Слично као и у случају Агробанке. Истрага је показала да треба испитати и улогу коју је у овом случају имао Душан Елезовић, председник Извршног одбора ДС и један од најближих сарадника Драгана Ђиласа. Постоје индиције да су такви кредити давани и Демократској странци – наводи извор Курира из полиције и додаје да ће Елезовић на саслушању морати полицији штошта да објасни. (…) – Акција Тужилаштва може се очекивати врло брзо. Према подацима полиције, током протеклих година огромна свота новца проневерена је кроз сумњиве кредите. Специјално тужилаштво неће имати тежак задатак јер је у извештају Радне групе детаљно и уз бројне материјалне доказе приказана шема по којој се радило. Слично као и у случају Агробанке. Истрага је показала да треба испитати и улогу коју је у овом случају имао Душан Елезовић, председник Извршног одбора ДС и један од најближих сарадника Драгана Ђиласа. Постоје индиције да су такви кредити давани и Демократској странци – наводи извор Курира из полиције и додаје да ће Елезовић на саслушању морати полицији штошта да објасни. (…) Према сазнањима Курира, осим РЗВ завршена је и полицијска истрага у Фонду за капитална улагања Војводине и предмет ће се ускоро наћи пред Специјалних тужилаштвом. – Кроз развојне и инфраструктурне пројекте украдени су милиони евра – наводи извор Курира. Видети: Афера РБВ: Следе хапшења због кредита ДС! Курир, 18. 1. 2013.

[10] ДСС: Где је 18 милијарди динара из РБВ, Вести онлајн, 7. 2. 2013.

[11] У међувремену су се десила вишеструка паљења војвођанских застава, насилно уподобљавање локалних самоуправа по централистичком узусу, уклањање војвођанских знамења са државних институција, постављање ултранационалистичких кадрова на водећа места у културним институцијама и слично. Подсетимо и на аферу Развојна банка Војводине, на нови буџет Србије којим је Војводина значајно оштећена, на продају војвођанских предузећа и земљишта без консултације са војвођанском владом. Списак је дуг и свакодневно се проширује. Видети: Грађанска Војводина: Зауставите кампању против Војводине, Аутономија инфо, 20. 1. 2013; Јанков, Драгомир – Цивно урушавање покрајине, Данас, 15. 4. 2013.

[12] ДС пред банкротом: Банка ће блокирати рачун демократа, Курир, 2. 3. 3013; Дошла маца на вратанца? Блокирани сви рачуни ДС-а! Вести онлајн, 6. 3. 2011; Танјуг: „Није НБС блокирала ДС, него РБВ“, Бе 92, 10. 3. 2013.

[13] Ђелић: Министарство нам не да паре; Министарство: Ваш кредити, ваша ствар, Вести онлајн, 6. 3. 2013.

[14] Сви рачуни Демократске странке (ДС) у свим банкама у Србији су блокирани због неизмиреног кредита код Развојне банке Војводине (РБВ), која је покренула поступак принудне наплате 335,4 милиона динара, сазнаје лист „Данас“ у издању од среде. Видети: Бета: Сви банковни рачуни ДС-а у блокади, Блиц, 5. 3. 2013.

[15] Рачун Демократске странке није блокирала Народна банка Србије, већ Развојна банка Војводине меницом по датом кредиту. Развојна банка Војводине, такође, одлучује о инструментима обезбедјења кредита, а не НБС – рекла је Табаковић на питање у вези меница и блокаде рачуна ДС. Она је објаснила да је 5. марта, на захтев Развојне банке Војводине, а по основу менице у корист РБВ, наплаћено 30.000 динара, а да је меница иначе издата на износ од око 360 милиона динара. Видети: Табаковић: Рачун ДС блокирала РБВ, 24 часа, 10. 3. 2013.

[16] Највеће банке размотриће преузимање РБВ, Радио 021, 7. 12. 2012; Аустријска Ерсте група је доставила писмо о заинтересованости за куповину Хипо Алпе Адрија банке у Србији и чека одговор аустријске владе, изјавио је данас у Београду председник Извршног одбора Ерсте групе Андреас Трајхл. (…) Председник Извршног одбора Ерсте банке у Србији Славко Царић је рекао да та банка није заинтересована за преузимање Развојне банке Војводине. „Били смо спремни да конкуришемо за преузимање депозита Развојне банке Војводине, али кад је Влада Србије променила план и најавила да ће у пакету са депозитима бити понуђене и филијале Развојне банке одустали смо до понуде“, рекао је Царић. Видети: Бета – Ерсте банка не купује РБВ, РТВ, 16. 1. 2012; Прошлог месеца Бранко Поповић, саветник министра финансија и привреде за банкарски систем, најавио је да је за преузимање дела имовине и обавеза Развојне банке Војводине већ заинтересовано неколико великих банака, а Блиц сазнаје да су у питању пет банака – Societe General, UniCredit, Sberbanka, Credi Agricol и АИК. Иако је првобитно била заинтересована, Ерсте банка одустаје од РБВ. Наиме, аустријска Ерсте група је доставила писмо о заинтересованости за куповину Hypo Alpe-Adrija банке у Србији и чека одговор аустријске владе. „Били смо спремни да конкуришемо за преузимање депозита Развојне банке Војводине, али кад је Влада Србије променила план и најавила да ће у пакету с депозитима бити понуђене и филијале Развојне банке, одустали смо до понуде,“ каже Славко Царић, председник Извршног одобра Ерсте банке. (…) С најављеним инвестицијама из Уједињених Арапских Емирата у Србију стиже и највећа банка у Персијском заливу – Ферст голф банка, која је у саставу Роyал групе. Она је заинтересована за гринфилд инвестицију и неће купити неку од постојећих банака, већ би требало да оснује потпуно нову банку. Видети: Пет банака заинтересовано за РБВ, Новине новосадске, 18. 1. 2013; Сбербаку не интересује РБВ, Радио 021, 30. 1. 2013; И Societe Generale одустала од РБВ, Дневник, 19. 3. 2013. (Екапија)

[17] Бојић Б. И Благовић, Катарина – Овако утерују паре: Демократе остају без станова, а отели им и плате! Курир, 28. 3. 2013; Функционери ДС дају паре за делокаду рачуна, РТС, 28. 3. 2013.

[18] Где смо ми, а где они, са отпремнинама, Актер, 7. 4. 2013; Вукмировић, Ђ. – РБВ: За отпремнине 350 милиона, 7. 5. 2013.

[19] Труднице и породиље из РБВ траже да се и о њима поведе рачуна, Радио 021, 11. 3. 2013; РБВ отпушта 30 трудница и породиља, Ало, 13. 2. 2013.

[20] Увређене шалтерске раднице РБВ: Пајтићу, извините нам се! С медиа, 31. 5. 2013.

[21] Мировић: Пајтић у паници због Развојне банке“ Пајтић: Напредњаци хоће реку крви у Војводини! Курир, 9. 3. 2013. Исто: SEEbiz, 10. 3. 2013.

[22] Васин: РБВ стална тема ДС, 21. 3. 2013; РБВ негира штету у пословању, Бе 92, 23. 3. 2013.

[23] Ухапшени бивши челници РБВ, Нови магазин, 23. 3. 2012; Ухапшео троје бивших челника РБВ, РТВ, 23. 3. 2013; Вељовић: Привођења због малверзација у РБВ, Бета, 23. 3. 2013; Ухапшен Шарићев човек из РБВ, Курир, 24. 3. 2013; Притвор бившим челницима РБВ, Банкар.МЕ, 24. 3. 2013.

[24] Радисављевић за РСЕ: Следе испитивања приведених у афери РБВ, РСЕ, 23. 3. 2013;

Афера РБВ, у току саслушање осумњичених, РТС, 23. 3. 2013.

[25] Наставља се истрага у РБВ, РТВ, 29. 5. 2013.

[26] Новац из РБВ излосили у џаковима, Прес, 29. 5. 2013.

[27] Васин о хаппењима у РБВ, РТВ, 23. 3. 2013; Бета – РБВ: Није причињена штета у пословању, Вести онлајн, 23. 3. 2013; Чанак: Биће војвођанског политичког пролећа, РТВ, 23. 3. 2013; Васин: Политички обрачун са преко РБВ са владајућом већином у Војводини, Радио 021, 23. 3. 2013; ДС: Вељовић као судија, Мондо, 24. 3. 2013; ДС: Вељовић се меша у рад тужилаштва, Актер, 24. 3. 2013.

[28] Афера РБВ, Прва, 23. 3. 2013; Блиц – Кредити на реч, Нови магазин, 23. 3. 2013.; Овако су пљачкали Развојну банку, Курир, 5. 3. 2013.

[29] Пајтић: Оставке ако је било везе са незаконитостима у РБВ, РТВ, 31. 5. 2013. Том приликом је Пајтић дословно изјавио: „Ми тражимо неселективан приступ, врло добро знамо да корупција прожима Србију и све политичке странке и системска је болест. Хапшење преко медија није борба против корупције, доношење системских закона и сечење у корену нешто је што може допринети тој борби“.

[30] РБВ; Нисмо имали штету у послу с „Боровицом“, Ало, 23. 3. 2013; Мастовић, Јаснић, Ивана -Како је РБВ делила кредите: Боровици на реч 25 милиона евра, Блиц, 23. 3. 2013; Субота, Тамара М. И Лакетић, Милан – Поделили 4 кредита и ојадили банку за 2.6 милијарди динара, Блиц, 24. 3. 2012; „Буразерско кредитирање“ дошло главе РБВ, Каматица, 27. 3. 2013. Костић, С. – СМ: Постали таоци РБВ и Боровице, Вечерње новости, 1. 4. 2013;

[31] Танјуг. Ухапшен Душан Боровица, Актер, 9. 5. 2013.

[32] О социјалној драми запослених у овој фирми видети: Суботић, Н. – НС: Блокирали фирму, чекају градоначелника, Вечерње новости, 1. 6. 2013.

[33] Вучић: Случај РБВ биће истражен до краја, Курир, 24. 3. 2013; Д. З./Бета: Радисављевић Наредио спровођење истраге против осумњичених у афери РБВ, ТЕлеграф, 23. 5.2013.

[34] Вукосављевић, Д: Двоје ухапшено због злоупотреба у РБВ, 23. 5. 2013; Хапшења у случају РБВ, Радио Слободна Европа 23. 5. 2013; Покренута истрага и предложен притвор за двоје из ИО РБВ, Мондо, 24. 5. 2013; Афера РБВ, одлука о притвору осумњичених, 27. 5. 2013;

[35] Сл. П: РБВ нећенаплаћивати потраживања од упропашћених фирми, Вечерње новости, 12. 5. 2013.

[36] РБВ платила Никезићу 63 милиона за консултантске услуге! Прес, 27. 5. 2013.

[37] Пропаст РБВ повукла и Монтис у банкрот, Радио 021, 25. 4. 2013; Оде „Монтис“ у банкрот, Дневник, април. 2013.

[38] Наставља се истрага у РБВ, 28. 5. 2013; „Како сазнајемо од извора блиских истрази, проверавају се кредити одобрени Акционарском друштву Војводина Нови Сад и стамбеној задрузи Г4. Сувласник и директор тих фирми је Горан Елезовић, рођак функционера ДС-а Душана Елезовића.“ Видети: Афера РБВ, одлука о притвору осумњичених, 23. 5. 2013; Расплет: Душана Елезовића раскринкаће брат, Курир, 24. 5. 2013; Благојевић, Катарина – Готов је: Душана Елезовића ће цинкарити добар друг, 28. 5. 2013.

[39] Процес преузимања Развојне банке Војводине (РБВ) могао да буде завршен у току овог месеца, рекао је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман. Он је за Радио Нови Сад рекао да је на две банке „сужен избор банака које ће евентуално преузети део Развојне банке Војводине“, напомињући да су у току преговори око понуде и услова преузимања. На основу одговарајућег споразума, који су републичка и покрајинска влада закључиле крајем прошле године, део имовине и обавеза РБВ биће пренет на банку преузимаоца, а део на новоосновани Развојни фонд Војводине. Покрајинска скупштина је недавно усвојила одлуку о издавању обвезница покрајине, у износу од седам милијарди динара, за докапитализовање РБВ, док ће, према том споразуму, република за ту намену издати обвезнице у вредности од три милијарде динара. Видети: Преузимање РБВ биће завршено у току овог месеца, Где инвестирати, 5. 3. 2013; Balkans Bussines News Correspondent – Поштанска штедионица кандидат за преузимање Развојне банке, Balkans.com, 26. 3. 2013.

[40] РБВ 8. априла престаје да постоји, РТВ, 25. 3. 2013; Танјуг – РБВ одузета дозвола за рад, Актер, 6. 4. 2013.

[41] Поштанска штедионица кандидат за преузимање Развојне банке, Balkans.com, 26. 3. 2013; Танјуг – Поштанска заинтересована за РБВ, Прес, 25. 3. 2013; Пошта је задња адреса посрнулих банака, Дневник, 27. 3. 2013. Рабреновић, Јована – Развојна банка иде у Поштанску штедионицу, Политика, 4. 4. 2013.

[42] Поштанска штедионица: Ништа од преузимања РБВ, Радио 021, 28. 3. 2013; Држава најгори газда, Мађар со, 28. 3. 2013.

[43] Ковачев, Душан – Фама о војвођанских 7%, ФСЈ, 19. 2. 2013.

[44] Зоран Радоман: “(Развојни Фонд Војводине) располаже имовином вредном око 6,3 милијарди динара, а која укључује и објекте и потраживања преузета од Развојне банке Војводине. Та потраживања се наплаћује, а имовина се укњижава, нако чега ће бити понуђена на продају.” Видети: Ратков, Светлана – Зоран Радоман: терет кризе опет се ломи на Војводини, Аутономија инфо, 2. 6. 2013.

[45] Ковачев, Душан – Реквијем за РБВ, ФСЈ, 24. 12. 2012.

[46] „…Вучић ће се силно изненадити када му постане јасно да специјални тужилац г. Миљко Радисављевић неће процесуирати Пајтића, све док САД не устоличе неког другог протагонисту сецесионизма у Војводини. Оно што Вучић можда може то је да Радисављевића замени г. Остојићем, али ни Остојић неће процесуирати Пајтића потпуно из истих разлога. Другим речима, веома је вероватно да ће повика на Пајтића, уз помоћ тужиоца, бити приказана као политички прогон.“ Видети: Павловић, Бранко – Сепаратизам, Нови стандард, 18. 4. 2013. г.

[47] Ковачев, Душан – Војвођански фронт, ФСЈ, 8. 10. 2012.

[48] Ковачев, Душан – „Тесла банку“ препуштају хрватском капиталу, ФСЈ, 8. 4. 2013. Тек после откривања катастрофалног стања у „Тесла банци“ (ово је једна од иностраних финансијских авантура Бојана Пајтића), постало је познато да је та банка лидер хрватског капитала у адекватности капитала. Пошто је „адекватност капитала“ однос њеног капитала и ризичне активе, представља способност банке да покрије ризичне пласмане, како би решила проблем губитака лошим пласманима. Из тог разлога финансијске власти државе регулишу минимални износ капитала – углавном око 10% или нешто више, у односу на збир активе који се понедрише кредитним ризиком увећаним за одређени индекс. Пошто је „адекватност капитала“ заштитна вредност, њена висина може да значи само две ствари – или су пласмани банке екстремно ризични, или менаџмент банке није у стању да их пласира. „Тесла банка“ је лидер „адекватности капитала“ у Хрватској, „екстремни случај“ са 93%. Видети: Хрватска: бруто добит банака 960 милиона куна, Банкар.ме, 16. 5. 2013. Ето шта је постигао Пајтић својом финансијском политиком у Хрватској. Вреди се сетити како су службеници његове финансијске паланке јавности причали о крушкама и јабукама, док Пајтић вређа оне који га „не разумеју“ како су им питања „ступидна“. Међутим, информације из хрватске нам говоре да је капитал у Тесла банци фактички депонован и економски неплодоносан. О чему се ради? Који разлог стоји иза овог изразито некомерцијалног односа према новцу?

[49] Ковачев, Душан – О Предлогу декларације о заштити уставних и законских права АПВ, ФСЈ, 11. 4. 2013.

[50] Ковачев, Душан – илегална „европска регија“ у Војводини, ФСЈ, 12. 7. 2012.

[51] Ковачев, Душан – „Европска регија“ против националних мањина, 20. 5. 2013.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: