Бундесбанка преузима 200 милијарди долара у златним резервама


Бундесбанка планира да врати у Немачку нешто од њених 1500 тона злата депонованог у трезору Федералних резерви у Њујорку, и 450 тона скривених у Банци Француске у Паризу, извештава немачка новина Ханделсблат.

Немачка, златник, Евро

На слици. Немачки златни апоен у вредности од 100 евра, 2012. година.

Централна банка је одбила да коментарише извештај, али ће у среду објавити план управљања резервама, које укупно износе око 3400 тона, или 270000 златних бара. Већина великих немачких резерви чуване су ван граница још од доба хладног рата услед страха од совјетске инвазије.

Међутим, централна банка се нашла под притиском прошле године, кад је Канцеларија немачких независних савезних ревизора закључила да није у стању да правилно надгледа сопствене резерве злата. Ревизор је предложио да централна банка мора спровести редовне инспекције злата које се држи у иностранству ради потврде њихове књиговодствене вредности или да измени нначин управљања резервама. Извештај ревизора је запањио Немачку, пошто у њој Бундесбанка према анкетама већ рутински држи врхунско место у смислу националне институције од највећег поверења.

Како год, расправа о златним резервама, чију већину држе стране владе, изазива теорије завере и питање да ли оне заиста постоје.

Већ је неколико политичара изјавило забринутост и позвало да да се нешто од резерви врати.

Централна банка запањује и наставља то, а не види се потреба за испитивањем и надзором резерви, пошто тврди како „нема сумње у сигурност страних складишта“.

Како год, расправа о златним резервама, чију већину држе стране владе, изазива теорије завере и питање да ли оне заиста постоје. Већ је неколико политичара изјавило забринутост и позвало да да се нешто од резерви врати.

Само половина резерви чува се у Њујорку, укупно око 20% у Лондону и Паризу. Преостала трећина се чува у трезору у седишту Бундесбанке у Франкфурту.

Изворник преноса: The Gurardian

Са енглеског превео: Душан Ковачев

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: