Бруно Вотерфилд: “Brexit” – већи изазов од грчког напуштања евра


Ирска напушта председавајућу улогу шестомесечног ротационог председавања ЕУ у време кад криза еврозоне врши притисак на „Brexit”, односно Британски излазак из чланства. Сада се о томе води отворена дебата у Европским главним градовима.

Имон Гилмор, Заменик премијера и министар спољних послова презадужене Ирске, нада се да ће охрабрити Уједињено краљевство да не напусти ЕУ: “Или смо унија или нисмо. Неће функционисати ако имате 27 или 28 категорија чланства”, рекао је. „ЕУ није штампани јеловник“

Као препреку за Британске власти, како је разјаснио Имон Гилмор (ирски заменик премијера), навео је тадиционално блиско Европско савезништво с Британијом, које неће подржати захтев Дејвида Камерона за повраћај надлежности од ЕУ у Вестминстер.

“Мислим да главни услови чланства треба да буду исти за све државе чланице. Наравно, постоје аранжмани према којима државе чланице чине нешто у вези с одређеним питањима… али у складу са суштином основних услова чланства, сматрам да је важно да су они исти за све“, рекао је он.

Питање Британског напуштања ЕУ или преласка на лабаве економске односе са њом је пребачено у врх политичке агенде ЕУ, чим је еврозона почела да личи на измењени уговорни савез који се креће ка стварању европске федералне супердржаве.

Гилмор, који је такође и ирски министар иностраних послова, ван је улоге било какве ирске подршке британском Премијеру у његовим захтевима за посебним положајем Британије према ЕУ, упозоравајући да би то водило слободи сваког да слободно напусти блок.

“Или смо унија или нисмо. Неће функционисати ако имате 27 или 28 категорија чланства”, рекао је. „ЕУ није штампани јеловник“.

Гилмор је открио како је покушавао да разговара неформално с Камероном о излазу његове земље чим она преузме председавање Европском унимом на четрдесету годишњицу чланства Британије и Ирске. На слици: Дејвид Камерон, Премијер Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске.

Лусинда Крајтон, Ирски министар у ЕУ, признаје како се после „штетних спекулација“ да ће Грчка напустити евро почетком прошле године дебата проширила на тему Британског напуштања ЕУ.

“Сада смо прешли на спекулације о Великој Британији“, рекла је. „Везе између ЕУ и Уједињеног краљевства су пред великим изазовом“.

Гилмор је открио како је покушавао да разговара неформално с Камероном о излазу његове земље из уније чим она преузме председавање Европском унимом на четрдесету годишњицу чланства Британије и Ирске (од јануара 1973. године).

“Британија и Ирска су се придружиле 1973. године у истом дану. Као земља која има важне интересе у Британији… бићемо сасвим ангажовани члан ЕУ“, рекао је.

“У мери у којој можемо, утицаћемо да охрабримо Британију да настави чланство у ЕУ”.

Са енглеског језика превео: Душан Ковачев

Изворник текста: The Telegraph

Имон Гилмор: “У мери у којој можемо, утицаћемо да охрабримо Британију да настави чланство у ЕУ”. На слици: "Опроштајни поклони у рову", сцена из игране ТВ серије "Летећи циркус Монтија Пајтона".


О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: