Увод у трибину Фонда Слободан Јовановић: „Слободан Јовановић о историјској личности генерала Михаиловића“


Ретки су народи којима је судбина даровала великана који је истовремено правник, политички историчар, књижевни критичар и публициста, као што је Слободан Јовановић. Несреће које су наш народ задесиле половином двадесетог века, изгнале су Јовановића из отаџбине, а затим му онемогућиле повратак. Народ у отаџбини се, како је умео и могао, бранио од тоталитаризма и диктатуре. Да не би умео да се брани, нашем народу су забранили Слободана Јовановић.

Трибина Фонда Слободан Јовановић: „Слободан Јовановић о историјској личности генерала Михаиловића“.

Двадесет година након поновног штампања сабраних дела Слободана Јовановића, његов непристрасни читалац не може да заобиђе истину о историјској улози Драгољуба Михаиловића, команданта ЈВОуО. Први вођа гериле која је наставила борбу у Европи окупираној од фашиста и нациста, примио је борбу и против комуниста. Ни пола века комунистичке пропаганде није, нити ће сва постмодерна логореја помрачити улогу првог вође гериле чије име је још за живота постало синоним за слободу.

Више од пола века је Михаиловић међу Србима остао легенда, коју несрећни наследници титоистичких привилегија и даље мрзе. Међутим, више нико, па ни они не могу да живе лепо на тековинама титоизма, и то одавно сви виде. Опљачкано је потрошено, кредита више нема, дугови се гомилају. Није могуће наставити живот у демагогији, али морамо житети у истини.

Заклела се земља рају да се њене тајне знају, каже народна пословица. „Револуционарна правда“ титоиста је због неистините „сарадње с окупатором“ осудила и генерала Драгољуба Михаиловића, министра војног и команданта ЈВуО и председника избегличке Владе Слободана Јовановића. Титоисти су осудили друге за оно што су сами чинили. Узалуд покушавају то и даље да скривају емитујући старе партизанске филмове, јер за снимање нових више немају новца.

Легенда о Михаиловићу се спонтано родила у слободним планинама. Титоистичке митове је режирао комунистички агитпроп. Истину, међутим, занима објективна оцена историјске личности генерала Михаиловића. Ту оцену је пре свих дао Слободан Јовановић, у доба кад је свако слободно промишљање било забрањено.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: