Империја и њен менаџмент – Увод у трибину Фонда Слободан Јовановић


Уводни текст на трибини Фонда Слободан Јовановић 23. фебруара 2012. године, посвећеној представљању књиге Љубомира Кљакића: „Криза. Корисни идиоти и колапс Србије“.

Феудализам узвраћа ударац

Књига Љубомира Кљакића: "Криза. Корисни идиоти и колапс Србије"

Књигу Љубомира Кљакића под називом Криза; Корисни идиоти и колапс Србије, заједнички су издали Фонд Слободан Јовановић и Печат. Ова књига је добрим делом плод рада којег је аутор објављивао на сајту Фонда. Писац Арке, Космополиса и Стратегије Ешер, обратио се посетиоцима трибине Фонда Слободан Јовановић априла 2011. године, темом Империја и њена пропаганда. Империја је и овог пута тема трибине посвећене представљању нове ауторове књиге. Прецизније, тема је динамика сукоба концепта велике корпоративне империје и концепта републике.

Феудализација је битно обележје напредовања моћи империје која руши досадашњи поредак у процесу којег свет данашњице поима као кризу. Кљакићево разматрање у овој књизи почиње од римокатоличких и других конзервативних снага, које су пажљиво неговале и осавремењивале феудалне односе у свету који се грчевито борио за слободу. Пажљиво је навео податке о кључним организацијама, личностима и писаним изворима од значаја за развој велике корпоративне стратегије.

У књизи је Кљакић изложио и доктринарна начела корпоративне револуције која је свет довела у актуелну кризу, али и систематско злоупотребљавање либерализма и његових тековина у корист снага феудализације.

Поход велике корпоративне империје је био прикривен све док систематски није разграђен међународни владајући биполарни поредак – међународна равнотежа успостављена након окончања Другог светског рата. Разбијање Југославије је био експеримент корпоративне стратегије – уживо. Потпуни поредак контроле корпоративне империје над неподобним Србима успостављен је одмах потом, о чему сведоче акти империјалног поретка, које је Кљакић навео на крају књиге. За то време је српска политичка нација замајавана инфлацијом безвредних програмских стратегија развоја. За стварно разумевање процеса феудализације Србије у поретку империје, посебну важност имају стенограми Бриселског форума 2008. године, наведени у овој књизи. Из тог материјала се тачно види ко је и на који начин положио победитеље светског империјализам XX века, на прокрустову постељу новог корпоративног империјализма.

Логични развој Кљакићевог рада је тематски ушао у фазу рашчлањивања чинилаца корпоративне дистопије, неминовне последице велике корпоративне револуције. Ради се у ствари о патологији савременог глобализма, објективно посматраној, без сугестија и вредносног суда, уз поштовање правила политикологије, и без иступања у метафизику. Криза је у ствари основни патолошки процес који обезбеђује постојање велике корпоративне империје и власт светске корпоративне класе. Кљакић је политиколог, који је изложио дијагнозу и историју болести. На политичарима је да нађу и употребе одговарајућа средства против патолошког процеса.

У том смислу, посебно је занимљиво разоткривање категорије корисних идиота међу политичарима у нашој политичкој номенклатури, коју многи по инерцији погрешно називају елитом. Наиме, ради се управо о називу којег су архитекти велике корпоративне револуције спонтано користили да означе протагонисте очигледно штетне политике по сопствену заједницу и сопствени интегритет.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: