Покушај ентризма аутономаша у борбу против корупције


Свака част на акцији против корупције у Новом Саду, али не и на свим учесницима. А нарочито не на „гласноговорнику“ акције. И не творцима вести, који су пропустили да у њој објаве више појединости о организатору скупа и о томе која удружења уествују у акцији, али су посветили ванредну пажњу речима генсека НУНВ-а. Изгледа као да је он носилац читаве акције против корупције. „Ди су имена“ учесника? О чему се ради?

Одакле је „Акрима“? Морало би да се каже грађанима и сељацима Вовјодине. „Акрима“ је организација мрежног типа у којој код нас водећу улогу у њој по свему судећи има Центар за развој грађанског друштва „Протекта“ из Ниша.

www.acrima.net

www.protecta.org.rs

Поводом вести објављене на Радију 021:

У шетњу позвани најкорупмиранији, Радио 021, 16. 9. 2011.

Извод из вести објављене на Радију О21:

„Генерални секретар Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић рекао је да медији у Србији и Војводини не обављају добро свој посао контролора и коректива власти, јер су они „данас у рукама власти као инструменти политичке борбе“. „Мали случајеви корупције се појављују у медијима, али они велики у којима је актер и сама власт никада, јер су поједини медији данас постали инструменти којима власт управља у циљу политичке борбе“, рекао је Сејдиновић. Он је казао да је, осим умешаности власти у медијски садржај, проблем и недовољна обученост новинара за истраживање корупције, као и недостатак новца. „Истраживачко новинарство у Србији је на ниском нивоу јер је потребно много новца и пуно времена за истраживање једне теме, а новинари данас немају могућности да се месецима посвете само једном пројекту“, додао је Сејдиновић.“

Генсек из НУНВ баш никако не би требало о корупцији да говори испред свих, јер је одавно ту, а још 2010. године је било очигледно да се Војвођанске бирократе грабе за функције противно Уставу и законима, али су другови из НУНВ-а о томе тада ћутали. Тада су се бавили вештицама и куркућицама и откривали фашизам само тамо где га нема, где га није било нити га може бити – у српској цркви и култури. Шеф НУНВ-а се „принципијелно залаже за реваншизам“ у Војводини, где је реваншизам већ имао катастрофалне, убилачке последице. Ово показује да руководство НУНВ-а не располаже елементарним сензибилитетом о јавном мњењу и политичкој културеи Војводине, њеној историји и њеним осетљивим темама, или да намерно подржава крајње деструктивне процесе у њој.

Шта не ваља у Сејдиновићевим ставовима:

1. Корупција која се нагло развила у Војводини, последица је опште бирократизације друштва, која се коначно измакла свакој инстуционалној контрли услед дугогодишњег аутономашког притиска на равзој покрајинских институција. За то време, руководство НУНВ-а је подржавало све аутономашке пројекте покрајинске бирократије и стране „цивилне“ парабирократије који су довели до опште корупције – лажну децентрализацију, распродају државне и друштвене својине у бесцење, ћутали су приликом општег грабжа за функције, наше њиве и наше новце, ћутали о повратку делова милошевићевог политичког режима на власт у Војводини, ћутали о миноризацији „најбројније националне заједнице“ у Војводини чланом 40 Корхецовог Статута. Подржали су све процесе који су довели до ерозије начела уставности, законитости, недељивости републике и онемогућења установа правне државе да друштво и његове чланове бране од штетних последица: корупције, раста криминала, сиромаштва, масовне незапослености, привредног пада, раста имовинских и политичких неједнакости…

2. Није истина да је потребна посебна обука новинара за борбу против корупције нити велики новци, као што каже Сејдиновић. Довољан је приступ интернету или бар посета берберници (где има новина у изобиљу), здрава памет, лично поштење и воља да се новинаар тиме бави. И мало, врло мало личног ентузијазма и храбрости честитог, писменог човека. Свако зна да је корупција друштвено зло. Осим тога, већ постоји портал Пиштаљка, који се одавно бори против корупције и окупља новинаре и коме се одавно обраћају поштени људи који хоће овим озбиљно да се баве.

3. Лично сам објавио мноштво аналитичких текстова на тему корупције, бирократизације друштва, ерозије правне државе у Војовдини и срамотне, противзаконите грабежи за мноштвом функција, у чему су нама на срамоту предњачили функционери и политичари из Војводине. Прегледао сам огроман материјал, али (с изузетком новосадског Радија 021 – нарочито Миодрага Совиља који је имао храбрости да и лично потпише мноштво текстова о корупцији, за разлику од људи из управе НУНВ), једва да је било трага о тим корупцији у покрајинским медијима. Наши новинари су пунили медије хвалоспевима о аутономашким успесима, или су „критички“ образлагали како ће „европска регија“ бити боља и богатија ако аутономаши успеју да се домогну свега што хоће. Реалност их је срамотно демантовала. РТВ је срамотно ћутао о реалности и о критичком ставу чак и кад се радило о запостављању наших антифашистичких традиција. „Дневник“ такође. Ништа конкретно. Флоскуле и демагогију не можемо рачунати у озбиљну борбу против корупције. И каква је то изјава да новинари „немају могућности да се месецима посвете само једном пројекту“? Па није новинарство ваљда зумбање, на једној траци, с једном ручком и једим зумбалом!

Ради Видовдана се, први пут у историји, Отоманској империји реванширао Хусеин бег Градашчевић. Оканимо се реваншизма и „политичког кетмана“. Оба ова инструмента су врло злоупотребљена у 19. 20. веку. Ми морамо да гледамо у будућност и оканемо се опортунизма. На слици: Медаља из XIX века у спомен чувеног "Хусеин капетана", змаја од Босне. Фото: Википедиа

Да ли су новинари, који се напрасно у Војводини баве борбом против корупције, а до недавно ћутали о томе, одједном проценили да аутономашки брод, који их је шлеповао почиње да тоне, па хоће да их напрасно шлепује победничка страна? Акоје то истина, онда они раде исто што су радили неки 1944. године, да се Власи не досете на чијој су страни били и борили се током протеклих деценија? И раде такође по обрасцу комунистичких аутономаша, делегата СК Војводине које је народ крајем осамдесетих година ХХ века најурио с власти. Они су на чувеној Осмој седници СК Србије гласали против Стамболића, а за Милошевића, опортуно се надајући да ће тиме задржати положај и привилегије напуштајући губитничку страну. Ми у Војводини за такву политичку принципијелност имамо један прост израз:

„Како ветар дува, тако се и они окрећеду“

А памтимо много даље од „фруштука“.

Постоје још два израза, али су они сувише непристојни за поштовања заслужно име Видовдана, ради којег се, први пут у историји, Отоманској империји реванширао Хусеин бег Градашчевић. Оканимо се реваншизма и „политичког кетмана“. Оба ова инструмента су врло злоупотребљена у 19. 20. веку. Ми морамо да гледамо у будућност и оканемо се опортунизма. Пред нама се захуктава 21. век, будућност у којој свету предстоје непредвидиве културне, политичке и економске кризе. Принципијелност, одговорност и самокритика ће нам и те како требати.

Да ли аутономашкој бирократији њихови новинари једноставно пружају услугу која се рогобатној терминологији постмодерне зове “демиџ канчрол”?

Или се просто ради о још једном „пројекту“ НУНВ-а, који треба да роди плодом од „апликација“ на „грантове“ преко ОЕБС-а?

А јавности у Војводине остаје да их пита: Ди је наше одговорно новинарство?

Преузето са Форума Видовдан

Изворник текста: Видовдан

Напомена: Мање измене извршене вољом аутора.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: