Ди су наше електране?


Бојан Пајтић: “Законске баријере су уклоњене, Војводина је и у тој области добила више надлежности, па очекујем да ће у блиској будућности алтернативни извори енергије у Покрајини бити знатно боље искоришћени. Постоји око 70 извора термалних вода, од којих се свега десетак користе. Предстоји нам отварање малих и средњих хидроцентрала, а поред ветра желимо да боље искористимо и сунчеву енергију и биомасу. Ради се о десетинама, можда и стотинама милиона евра, јер постоји велико интересовање улагача, пре свега, када је реч о изградњи ветрењача и мини термоцентрала.“[1]

Ево, прошло је тачно годину дана од како је покрајински аутономашки режим обећао да ће Војводина добити сопствене хидроелектране.

 

"Како је Корхецов статут усвојен, а ПИВ абгрејдован у "Владу Војводине", наредну годину дана ништа, ама баш ништа није урађено у вези војвођанске енергетике. А и како би? Па ради остварења те сулуде замисли, требало би потопити пола Војводине, а око Тисе, Саве и Дунава подићи три пута више насипе. " На слици: Поплава у средњем Банату, 2005. године.

Да се подсетимо: “Најближи смо решењу да та електрана буде изграђена на Тиси код Новог Бечеја, и да има снагу од десет мегавата, што би обезбедило потребе те и дела бечејске општине”, рекао је покрајински министар енергетике, који се тада звао секретар[2]. Тада смо сазнали и да су “четири озбиљне фирме већ изразиле заинтересованост за градњу хидроелектрана у Покрајини.[3]” Које су то фирме, ако су тако озбиљне?

Осим изградње хидроелектране на Тиси код Бечеја, “Програмом остваривања Стратегије развоја енергетике у Војводини, предвиђена је изградња три велике хидроелектране на подручју Покрајине, саопштило је (…) Извршно веће Војводине[4].” Најављена је изградња ни мање ни више него две хидроелектране у Војводини, на Дунаву. Једне код Бездана, а друге код Новог Сада[5]. Чак четири хидроелектране ће бити изграђене у Војводини, обећавали су аутономаши! И то, поред поменуте две, најављено је да ће још једна бити код Врбаса (Тиска), а друга код Кајтасова (Савска)[6]. Осим тога, “огромни” хидро-енергетски потенцијал “традиционално европске регије” овим не би био исцрпљен, па се ради ефикасности читаву годину раније планирала изградња још туце (дванаест) “мини-хидроелектрана”[7].

Током кампање за Корхецов статут Војводине, требало је нарочито уверити народ у могућност да Војводина производи своју енергију. Ради тога се нагло почело говорити и о “обновљивим и еколошким” изворима енергије, а у ту причу су се укључили и председник ПИВ Бојан Пајтић и министар енергетике Шкундрић[8].

Разматрала се и изградња термоелектране код Ковина[9], а нарочито и изградња нуклеарне електране у Војводини, што је медије посебно интересовало[10]. Међутим, јефтина цена струје на домаћем тржишту (око 4 евро цента по киловат сату), а свакако и крађа струје у Војводини[11], нису никакав повољан амбијент за страног инвеститора, па ни од подизања нуклеарке за сада нема ништа.

 

" Чак четири хидроелектранe ће бити у Војводини, обећавали су аутономаши! Осим тога, "огромни" хидро-енергетски потенцијал "традиционално европске регије" овим не би био исцрпљен, па се ради ефикасности читаву годину раније планирала изградња још туце (дванаест) "мини-хидроелектрана"." На слици: Сељаци спасавају прасице да се не удаве у поплави. Околина Јаше Томића, 2005.

Међутим, како је Корхецов статут усвојен, а ПИВ абгрејдован у “Владу Војводине”, наредну годину дана ништа, ама баш ништа није урађено у вези војвођанске енергетике. А и како би? Па ради остварења те сулуде замисли, требало би потопити пола Војводине, а око Тисе, Саве и Дунава подићи три пута више насипа. Оно преостале земље што не би било потопљено, давило би се у жмиравцима, јер би сваки час избијале подземне воде, којих је Војводина ионако пуна. Уосталом, термоелектрана која зими греје Нови Сад (седиште владајуће бирократије Војводине) није кадра ни да обезбеди ваљани агрегат, па грејање нестаје у данима кад је грађанима најхладније[12]. И сад, зар је требало да верујемо како ће аутономаши бити кадри да у Војводини направе пола туцета великих и туце малих хидроелектрана?

Сулуда и смешна аутономашка пропаганда о енергетици, упорно преношена преко медија. После годину дана, аутономаши су помислили да су грађани и сељаци Војводине све заборавили. Данас хидроелектране више не помињу, да се “фенси паори”[13] не досете. Треба нова лажа, још неразумљивија, још невероватнија. У аутономној регији „Јутуту“, у присуству аутономашког “понтифекса максимуса”[14], велики регионализатор Србије обећава ново „Јухахаха“. Сада, кад су се испуцали са термо, хидро и еолским електранама, причају о соларним[15]. Данас, док Војводина, “аутономнија него икад”, пропада брже него икад, обећавају њеним грађанима и сељацима како ће их усрећити милостиње ИПА фондова[16].

Ко памти даље од “фруштука”, схватиће.

Душан Ковачев: "Да је којим случајем покрајинска хидроенергетика развијена по замислима аутономашке маште, преостала житна поља Војводине, која не би била потопљена у акумулационим језерима, давила би се у "жмиравцима" јер би сваки час избијале подземне воде, којих је Војводина ионако пуна." На слици: "Жмиравци" у атару Новог Милошева. Фото: http://www.novomilosevo.org.rs

Упутнице:


[1] Ускоро ветрењаче у Јужном Банату, Б92, 9. 12. 2009.[2] Танјуг: Припреме за градњу Хидроелектране на Тиси, Б92, 13. 11. 2010.[3] Танјуг: Припреме за градњу Хидроелектране на Тиси, Б92, 13. 11. 2010.

[4] Планира се изградња три велике хидроелектране у Војводини, Економи, 9. 9. 2010.

[5] Планира се изградња три велике хидроелектране у Војводини, Економи, 9. 9. 2010.

[6] У плану изградња шест хидроелектрана у Војводини, Бизнис новине, 10. 9. 2010.

[7] Војводина чека 12 мини-хидроелектрана, Дневник, 8. 1. 2007.

[8] Топлотна и електрична енергија отпада са њива, Блиц, 11. 5. 2008.

Ускоро ветрењаче у Јужном Банату, 24 часа, 9. 12. 2009

Ускоро ветрењаче у Јужном Банату, Б92, .9. 12. 2009.

Холанђани граде ветрењаче код Зрењанина, Грађевинарство, 4. 2. 2009.

[9] Влаовић Г: До хидроелектрана на Дунаву још много година, Данас, 11. 8. 2009.

[10] Руси хоће да граде нуклеарку у Србији, 24 сата, 30. 11. 2009.

Русија спремна за изградњу нуклеарке у Србији, С медиа, 1. 12. 2009.

Србија добија нуклеарну електрану, ЕМГ, 30. 11. 2009.

Руси нуде изградњу нуклеарке Србији, Мондо, 30. 11. 2009.

[11] Покрадено енергије за око милион евра, 23. 12. 2009.

[12] Ковачев, Душан: Поново не ради грејање, 13. 2. 2010.

[13] Ковачев, Душан: Фенси Паори, НСПМ, март 2008.

[14] Ковачев, Душан: „Понтифекс максимус“, Фонд Слободан Јовановић“, 23. 9. 2010.

[15] Банат – у соларну електрану 800 милиона евра, Б 92, 29. 10. 2009. Та соларна електрана би требала да од сунца сакрије хиљаду хектара банатске земље, на којој више никада не би расло „наше жито“.

Танјуг: Зелена струја са банатских поља, РТВ, 29. 10. 2010.

Док су власти шириле ове фантастичне приче, у Зрењанину је почела “сеча струје” становништву које масовно није у стању да плаћа струју јер нема посла и довољно прихода. Видети: Сеча струје неплатишама у Зрењанину, РТВ, 29. 10. 2010.

[16] http://www.vojvodina-cess.org/index.php?baseaction=content&mediumid=1&pagid=69


О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: