„Пиштаљка“: Немар Тадићевог кабинета за борбу против корупције


 

Портал за борбу против корупције „Пиштаљка“ је 6. октобра у просторијама УНС-a у Београду обележио годишњицу борбе против корупције. На скупу, који је том приликом организован о резултатима борбе против корупције, говорила су бројна лица која су јавно ангажована у борби против корупције: представници синдиката, предузетници, новинари, полицајци, здравствени радници…

 

Младен Владић

Након уводног излагања главног и одговорног уредника „Пиштаљке“, Владимира Радомировића, присутнима се обратио Радован Стоковић у име синдиката предузећа „Конграп“, који је говорио о проблемима запослених тог приватизованог предузећа који „нису примили плату 98 месеци и не могу у пензију, а због доприноса немају здравствено осигурање“. Представник синдиката „Конграпа“ је нагласио разочарење одговором којег је добио из канцеларије председника Србије Бориса Тадића, приликом обраћања ради заштите права запослених.

Приватни предузетник из Бора, Младен Владић, навео је пример сопственог предузећа које је постало жртва локалних моћника, пошто је покушао да се због корупције обрати надлежним органима. Владић је посебно образложио како је у његовом случају изгледала технологија борбе против онога ко пријави корупцију: „Прво се против вас поднесе анонимна пријава, затим почне „прљање“ по новинама. Затим се подиже оптужница…“

Биљана Мраовић и Наталија Васић

О корупцији у полицији, као и о потреби издавања „Беле књиге“ о корупцији у овој служби, говорио је Павле Хеђеши.

Наталија Васић је изложила како је њено предузеће „Веритимо“ противзаконито искључено из услуга јавног превоза у Београду, и како је касније услед системске корупције доведено до стечаја. Бивша судија, Биљана Мраовић, навела је, као еклатантан пример повреде сопствених грађанских права, поступак којем је постала изложена након обраћања Народној канцеларији председника Србије. Дијана Јовановић је говорила о корупцији у здравству, а потом је Биљана Бокоров навела како изгледају злоупотребе у домаћој онкологији: „Апарати за лечење су купљени војвођанским новцем, не могу странци да се лече пре Војвођана“, каже она. Домаћи корисници здравственог осигурања пријављују се на листе чекања, које називају „листама чекања смрти“, навела је др Бокоров.

Годишња конференција портала "Пиштаљка"

Погледајте видео записе са конференције портала „Пиштаљка“:

Радован Стоковић »

Младен Владић »

Наталија Васић »

Биљана Мраовић »

Др Биљана Бокоров »

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: