Двадесет питања за двадесетогодишњицу Лиге социјалдемократа Војводине


Грб Српске Војводине реконструисан према њеном печату

У нади да ће поштовати бар елементарну пристојност због двадесетогодишњице успешне борбе за „најширу аутономију Војводине“,

С обзиром на доследност у раду на постизању тог циља,

С обзиром на прокламована социјалдемократска опредељења,

ЛСВ би морала „да буде кадра“ да Војводини одговори бар на следећих двадесет питања:

 1. Ово су заиста били "Наши новци". И штампани су у Београду! Емитовала их је тадашња Влада Српске Војводине на чијем челу је био српски патријарх. На слици је асигнат Српске Војводине, а на њему се јасно види и ћирилично писмо и грб Војводине.

  Ди су наши новци? Аутономаши су с правом постављали ово питање скоро две деценије. Али, од када су ушли у власт и од када је Војводина „поново аутономна“, престали су да постављају то питање. Они сада знају „ди су наши новци“,  али нам не кажу. Током задњих десет година се лепо живело, кад су продаване „друштвене“ фабрике и „друштвена“ земља. Међутим, „наших новаца“ за нас и даље нема. „Економска експлозија“ се зауставила баш онда кад су аутономаши дошли на власт, а „новаца“ у Војводини је нестало баш кад је усвојен Корхецов статут.

 2. Ди је сад наше војвођанско жито? А викали су читаву једну деценију: „Не дам наша војвођанска жита!“ Аутономашка влкаст која сада влада Војводином, данас не помиње којим темпом у Војводини опада површина засејана пшеницом. Паорске породице су изумрле или пропале, а задруге се распале. Бројне продате њиве стоје под водом или у парлогу. У години кад је усвојен Корхецов Статут и кад је „Војводина аутономнија него икад“, најмање је њива засејано житом. Покрајинској Влади не пада на памет да  помогне ратарима који трпе штету због поплава, пошто одводњавање Војводинаводе нису успеле да успешно обаве. Ратари немају никакву корист од покрајинске аутономије, кад аутономашка Влада има „новаца“ да планира развој покрајинске дипломатије, али нема за њих?
 3. Ди су новци од  продаје друшвених фирми? Толике Војвођанске фирме су продате, толико се говорило о „приватизацији као спасоносном решењу“. Радници се буне против приватизација, на њихове очи нове „газде“ упропашћују фабрике које су они стварали и развијали. Нове „газде“ развлаче све што вреди из приватизованих фабрика које пропадају. Аутономаши данас кад су у власти не траже од својих коалиционих партнера да „ставе тачку на пљачку“. Заклињали су се у „ону Војводину“ из доба СФРЈ, а народ у Војводини под њиховом влашћу није добио нешто од друштвене својине коју је власт наследила од „оне Војводине“, а Милошевић је није уништио. Аутономашке власти ништа од имовине нису вратиле ни наследницима оних којима су власти „оне војводине“ отеле капитале после 1945. године. Напротив, много тога је распродато, „милошевићевим тајкунима“ и странцима, а „радни човек и грађанин“ није добио скоро ништа. Од кад учествују у власти, нико у ЛСВ се због тога није бунио. Већина „приватизованих фирми“ ради лоше или никако, а аутономашка Влада само најављује „развојне пројекте“ и „улагања, која ће да унапреде производњу. У стварности – нити „развоја“, нити „улагања“, а Лига ћути.
 4. Зашто се сад не живи боље, иако је народу обећан бољи живот „кад Војводина опет буде аутономна?“ Данас су све ретки они који могу мирне душе да оде на летовање, да састави породични буџет од првог до првог, да планирају породицу. Наталитет у Војводини је нижи него у доба Милошевића. Из Војводине је за последњих десет година отишло више младих него у доба Милошевића. Аутономаши више не пребројавају народне кухиње и сиротињу. „Социјалдемократе“ не реагују кад у Војводини радници штрајкују глађу. Радничких штрајкова глађу није било у Војводини у доба Милошевића. Појавили су се сад, када је Војводина „аутономнија него икад“. А својевремено су говорили да је „постојање сиромаштва доказ неспособности власти.“
 5. Застава Српске Војводине

  Застава Српске Војводине - На застави је грб Српске Војводине и натпис: "С вером у Бога за цара и отечество". Сачувана застава припадала је борцима Српске Војводине из Сомбора. Упркос томе, ЛСВ и њихова аутономашка коалиција је напунила српску тробојницу симболима Европске Уније и прогласила је званичним симболом војводине, тако да данас застава Војводине више личи на заставу БиХ или илегалне државе Косово него што представља оно што Војводина јесте и што је одувек била.

  Да ли је икад било мање запослених у Војводини? Они који су и који ће тек изгубити посао сада, пошто је Војводина „аутономнија више него икад“ тешко могу игде да се запосле. У Војводини икада није био мањи удео запослених у производњи него данас. Тешко да је у Војводини било мање запослених него данас, када социјалне службе бришу незапослене на својим списковима. Аутономашке власти скривају колико је становника у Војводини данас стварно запослено. Не зна се колико људи у Војводини живи од свога рада. „Социјалдемократи“ не наводе за колико се умањио број запослених у Војводини током њихове двогодишње борбе за усвајање Корхецовог статута. Они ћуте и о чињеници да је у Војводини само око 10% становника запослено. ЛСВ не коментарише огромне стопе незапослених у војвођанским оппштинама, које расту пропорционално удаљености тих општина од Новог Сада. „Социјалдемократи“ не демантују фантастичне приче новосадске Владе о „запошљавању десетина хиљада Војвођана“ на јавним радовима, иако аутономашке власти „нису кадре“ да запосле ни две хиљаде људи за годину дана. Прећуткују и извесну могућност да будућа незапосленост може бити још већа, јер могу да пресахну извори кредитног задуживања којим се обезбеђује раст привреде. Аутономашким „социјалдемократама“ не пада на памет никаква мера социјалне политике, којом је могуће збринути нове хиљаде незапослених ако се нађу на војвођанским улицама. Огроман је број грађана и сељака у Војводини, који су остали без посла и прихода, а који могу да нађу ангажман на повременим и привременим пословима у „Кући великог брата“?

 6. Зашто се сада у Војводини највише исплати чланство у партији на власти, живот на вересију, нада у кредите и донације? Савремени аутономашки политичари стално говоре о „донацијама“, „апликацијама“, „кредитима“ и „инвестицијама“ које доносе „стране новце“. Међутим, у Војводини, „аутономнијој него икад“ обичан човек данас једва саставља крај с крајем. Мало је данас успешних менаџера. Социјалдемократе се не сећају више ни шта значи реч „радник“. Њихово учешће у аутономној власти ни мало није допринело да обичан човек у Војводини живи добро од властитог рада. Малобројни радници у Војводини данас живе лоше. Њихов број опада. Ако незапосленост настави да напредује, као што је напредовала за две године аутономашке власти, тешко да ће се боље зарађивати.  Ретки су данас у Војводини „аутономнијој него икад“ који могу да се запосле мимо партијске подобности, протекције, непотизма или мита. Лига ћути о аутономашкој „политици запошљавања“, која назива „запошљавањем“ бесплатно волонтирање.  Никад нису покушали да пребројие колико је незапослених аутономашка политика запошљавања заиста трајно запослила. Колико је партијаша међу запосленима, колики је број било чијих партијаша међу запосленима, нико се ни не усуђује да каже. Нико из Лиге не сме ни да размишља о томе да се политика задуживања увек завршава катастрофално и бескућништвом.

  Наши новци

  Асигнат Српске Војводине -Вредност "наших новаца" је Српска Војводина јемчила јавном имовином градских и општинских самоуправа и Цркве, која није распродавана на добош, већ чувана и унапређивана.

 7. Откуд у Војводини поново спахије? Костић, Ницовић, Мишковић, Беко.. затим ту је и „Агрокор“ Ивице Тодорића и многи други, незнани и знани. Лигаши, нису никад пребројали колико је јутара „наших њива“ буд-зашто распродато новим војвођанским спахијама. Нису ништа учинили против тога, кад су у Војводини „наше њиве“ распродаване Милошевићевим тајкунима и странцима. У Војводини је данас сасвим редовна ствар да један човек или фирма има више од 10000 јутара земље, а највећи угарски спахија у историји ове територије (гроф Чекоњић) имао тек око 7 хиљада јутара земље. У доба трајања Југославије одувек постојао „земљишни максимум“ као мера заштите земљорадника од монополиста. Чак је и краљ Александар заштитио земљораднике прописујући максимум од 500 јутара, а на национализовану земљу је насељавао сиротињу. За десет година не постоји ни једно једино село којег су аутономашки политичари у Војводини населили, икакав „аграр“ којег су поделили беземљашима. С друге стране, огроман је број приватизованих пољопривредних фирми које су пропале.  Својевремено је министарка пољопривреде изјавила како она“уопште не зна са колико обрадиве земље располаже држава“, а аутономаши нису реаговали. Аутономаши, са лигашима на челу радо певају „ја сам рођен тамо на салашу“, савршено игноришући чињеницу да је власт „оне Војводине“ отимала земљу и радило салашарима, утеривала их у задруге, пљачкала им приносе, рушила салаше, уништавала приватна пољопривредна газдинства, а преостале данас гуши монополистички положај нових спахија?
 8. Да ли је извоз из Војводине икад био мањи? Војводина извози тек нешто кукуруза, сирева и подних облога и лекова за иностранство. Од кад су аутономаши на власти, пољопривреда Војводине не извози месо и млеко од кад сте ви на власти. У ЛСВ нису забринути ни због тога, нити им ишта пада да се такво стање измени. Лига од Владе никада није захтевала никакву протекционистичку меру којом би се олакшао извоз или заштитио пољопривредик у Војводини.
 9. Зашто нико није питао народ да ли се слаже са Корхецовим статутом Војводине? ЛСВ и остали аутономаши су изрекли много замерки на референдум којим је усвојен Устав Србије 2006. године. Безброј пута су поновили како „Устав Србије у Војводини није прошао“. Међутим, сасвим противно испољеној демократској принципијелности према Србији,  пристали су да без референдума буде усвојен Корхецов статут Војводине. Нису тражили да на референдуму питају грађане и сељаке у Војводини о највишем акту власти аутономне покрајине. Шта више, уочи избора на којима не народ бирао ову власт, крили су да се припрема овакав акт. Сасвим су прикрили од народа намеру да радикално мењају положај Војводине. Чак су током јавне расправе лигаши говорили како су против Корхецовог статута, а затим су у Скупштини гласали за њега. Лига никад није захтевала да се демократски, непосредно утврди народне воља о Корхецовом статуту, иако у имену и у програмским документима већ две деценије користи реч „демократија.“. Народ Војводине би масовно прославио усвајање Корхецовог статута, да је уњвајање оваквог акта заиста „у интересу Војвођана“. Међутим, није. Полиција је хапсила српске омладинце који су изашли да против Корхецовог статута протестују, а од полиције је један функционер ЛСВ тражио да „хапси изгреднике“. Лигаш тражио од Милошевићевог саборца да хапси Новосадску децу!
 10. Зашто лигаши владају Војводином у друштву са Милошевићевим Социјалистима? До јуче су говорили да су нам „Милошевић и његови социјалисти криви за све“, а сада Лига у коалицији са СПС-ом влада Војводином. Данас владају Војводином са онима за које су тврдили да су нас увели у рат и да су одговрни за санкције и све недаће, чак и за бомбардовање из 1999. године. Сами су ушли у ту коалицију, нико их није терао.
 11. Шта је то „Социјалдемократско“ у Лиги? Социјалдемократска оријентација подразумева бављење радничким правима, социјалном заштитом, проблемима запослености и привредног развоја, друштвеног стандарда. Од свега овог Лига се суштински не бави ничим, а у сваком случај има резултате који показују небригу. Лигашки лидер јавно наступа као гост у ТВ шоу програмима, а нема га тамо где могу да се реше социјална питања. Интензивно се бави естрадом, иако је социјалдемократију прогласио за своју идеологију и идеологију лиге. Из његове политичке праксе да се закључити како је социјалдемокртија у ствари „интрига, трач и пикантерија“?
 12. Зашто Лиги не смета гомилање функција аутономашких политичара? Многи јавни функционери у Војводини грабе се за функције. У Војводини, „аутономнијој него икад“, данс је сасвим редовна појава да покрајински посланик, хоће да остане и републички. Војвођански посланици се данас грабе да задрже што више накупљених јавних функција. ЛСВ нема став према овоме. Мноштво плаћених функција у разним управним одборима јавних фондова и предузећа обављају јавни функционери у Војводини. „Социјалдемократе“ о тој грабежи ћуте, иако би било логично да се против тога боре. Аутономаши не памте како се пре двадесет година, управо због јагме политичара за функцијама, против „фотељаша“ дигао сав народ у Војводини. Данашњи аутономашки политичару брукају Војводину својом грабљивошћу, чиме  „Србијанцима“ дају пример грабљивости за власт?
 13. Зашто је пољопривреда у суноврату баш кад је Војводина аутономнија него икад? ЛСВ, којој је на речима и на папиру толико стало до војвођанске пољопривреде, мирне душе је пристала на једнострану примену ССП-а, захваљујући чему је тржиште Војводине преплављено конкурентнијом и субвенционисаном робом из ЕУ. Лига више не захтева да се војвођански пољопривредници заштите и ћути о недостатку субвенција за мала пољопривредна домаћинства. ЛСВ се никад није потрудила да  се постигне пристојна откупна цена за пољопривредне производе. Млеко које се данас користи у Војводини  великим делом потиче од застарчених залиха млека у праху из ЕУ које се увози.
 14. Српска Војводина

  Грб Српске Војводине са "наших новаца". Хабсбуршки орао са штитом на коме су српски симболи - крст и четири оцила.

  Зашто су нам подметнути туђи симболи као симболи Војводине? Застава којом аутономаши машу над војвођанским социјалним беспућем? „Нит` је Српска, нит` европска, нит` јеамеричка. Као да Војводина нема заставу Српске Војводине, развијену још 1848. године! Лигаши крију од јавности ко је аутор заставе под којом нас је њихова аутономашка коалиција повела у социјално беспуће. На тој застави доминирају симболи Европске Уније, чија већина држава је на правди Бога бомбардовала Војводину пре десет година. Лигаши и њихове коалиционе аутономашке колеге су прогласиле грб Војводине састављен од грбова угарских жупанија, начином којим је администрација хабсбуршког министра полиције Баха, „преуредила“ грб „Српске Војводине“. Исто, као што је урадио режим који је на крају укинуо и саму Војводину пре век и по. И ЛСВ и остали аутономаши упорно игноришу аутентичне симболе Српске Војводине.

 15. Зашто се подсмевају Банаћанима? Високи функционер Лиге је недавно промовисао неистиниту причу да је у срцу Баната постојао „концентрациони логор за Хрвате“, формиран  током рата у коме су грађани и сељаци Војводине бранили Југославију? Лигашки функционери већ једну деценију подржавају и шире по банатским селима причу како је „банатско шорање“ некаква традиција,а нису се потрудили да бар један део „наших новаца“ остварених продајом НИС-а (скоро 300 милиона долара) буде инвестиран у Банат, тамо где се пола века вадило 90% војвођанске нафте и 80% војвођанског гаса, на чему је створен НИС. Лигаши помињу Банат у својим спрдачинама, а кад деле „новце“ забораве га.
 16. Колико је војвођанска бирократија данас већа него у доба Милошевића? Лига никад после „пада Милошевића“ није објавила број запослених у јавним предузећима у Војводини, која производе губитке. Аутономашки „социјалдемократи“ нису се бавили стопом раста продуктивности новоотворених бирократских радних места. Не помињу ни да нова бирократска радна места не стварају нову вредност, већ само троше све више „наших новаца“ из буџета. Нагојена војвођанска бирократија не пружа ни мало боље услуга него Милошевићева.
 17. Како мисле да се настави финансирање превелике војвођанске бирократије? Аутономашка економска политика је довела до стања да је сада међу запосленима у Војводине више буџетских корисника него свих осталих. Мршави приход којег остварује оно мало запослених у војвођанској привреди неће моћи да финансира и све остале. Кад једном потроше преостале „наше новце“, па остану без новца за нагојену бирократију, аутономаши ће вероватно опет у опозицију, да оданде гунђају како је неко други за крив за све за шта они „нису били кадри“. При том, јавности не говоре да „фотељашки“ поредак неће моћи још дуго да финансира бирократију и да се издржава „нашим новцима“ преосталим од распродате дедовине, вересијом, зајмовима и донацијама Европске Уније.
 18. Зашто ни после десет година нисмо у Европској Унији? Због тога више не може да буде крив Београд, „србијанци“, „босанци“ или „избеглице“. Од кад су аутономаши узјахали власт, у Војводину су престале да долазе европске инвестиције и престали су да дају резултате „пројекти“ које нова, аутономашка влада развија у сарадњи са ЕУ. Војводина, „аутономнија него икад“, данас је пуна „плеканих“ табли на којима пише да ту некакве „радове изводе покрајински фондови и Влада у сарадњи са Европском Унијом“, а све стоји тек започето или нетакнуто. Радови су стали, производња у Војводини је почела да се суновраћује управо онда кад је аутономашка политика широм отворила врата Европи. Стварни ефекти промоције „најбољег из Војводине“ у земљама ЕУ су никакви, јер или аутономаши нису успели да заинтересују Европску Унију за Војводину или их она уопште и не занима. Аутономаши су прогласили Војводину „европском регијом“ иако њени становници немају „новаца“ ни за карту до границе, а камо ли и да „фруштукују“ у ЕУ. Иако су аутономаши прогласили Војводину „традиционално европском регијом“, они су за годину дана нарушили европска начела правне државе: уставност, законитост, поделу власти и неспојивост функција. Војвођански аутономаши се уопште не угледају на ЕУ у стварању „државе благостања“ нити воде стварну инвестициону политику, него просе од ЕУ милостињу и организују курсеве на којима омладину Војводине уче таквом просјачењу. А Лига као Лига, ћути и гледа и понекад да подршку или учествује у свему томе.
 19. Има ли Војводина икакве користи од аутономаштва и Лиге? Ништа добро, богато, ново и корисно аутономаши дали Војвођанима. Аутономаши претходне генерације нису се сналазили у доба социјализма, државног власништава и планске привреде. И њихови идеолошки потомци су се једнако лоше снашли у доба капитализма, приватног власништва и тржишне привреде. Ни Лигаши ни остали аутонмаши данас немају икакве идеје како да се снађу грађани и сељаци Војводине у овој кризи, а да то није гунђање како је „неко други за све крив“. Уистину, никад такве идеје нису ни имали.  Лига није никада покушала да одговори каква је корист грађанину и сељаку Војводине то што уместо једног треба да опслужује два Београда. ЛСВ не уме ни да објасни народу зашто треба да буде срећан што уместо једне, сад мора да издржава две државне бирократије. Данас, кад је Војводина од Србије „аутономнија него икад“, мађарски потлитичари беже и хоће да буду аутономни од аутономије, а Лига ћути. У Војводини „аутономнијој него икад“ се живи толико лошије него пре две године и пропадање се не зауставља. .
 20. Има ли ЛСВ икакву визију шта и како даље с Војводином? Ако су лигаши на социјалдемократију заборавили, у аутономаштво су успели да убеде све своје коалиционе партнере и добар део „србијанаца“. Али, сутра нећемо моћи да једемо убеђења, чак ни ако децентрализујемо оно што нам је остало од државе. Сумануто је државу кривити ако не умете њоме да управљате. Децентрализација не доноси запосленост. Регионализација не исплаћује плате. Народ се неће запослити када на улазу преосталих пропалих фабрика „Европске регије“ буде стављен катанац. Нећемо се зими угрејати, ако не будемо имали ни запослења ни плата у Војводини, „аутономнијој него икад“. Кад су добили аутономију за којом су две деценије кукали, уместо да унапреде, запосле, огреју и обогате нашу Војводину,  аутономаши су окренули плочу и сада кукају о децентрализацији и регионализацији. Побегавши од стварних проблема из војводине, сада по србијанским паланкама продају нови „политички хит“. Можда се у војводини некада и живело горе пре или пошто су на власт дошли аутономаши, али никад живот у Војводини није имао рђавију перспективу него сада, кад је Војводина „аутономнија него икад“. Аутономаши немају никакву представу о приликама које нас чекају у будућности. Наравно да немају, јер ни Лига икада није имала никакву визију. Будућност која Војводини треба није зобање и пабирчење на маргини нових грофовија регионализоване Европе. Будућност достојна човека није  „латино“ сан „фенси паора“, о томе како ће нас једног дана усвојити неки од таквих грофова.
Српска Војводина

Грб Српске Војводине на згради Правитељства: Ни Лига Социјалдемократа Војводине ни остали данашњи војвођански аутономаши не желе да поштују аутентичне симболе Војводине, уместо којих ките нашу Војводину обележјима политиканства и помодарства.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: