Стефан V


Печат краља Стефана V

– V István –

млади краљ од 1245; војвода славонски и штајерски од 1245; војвода Ердељски од 1275; војвода шлески до 1261; господар источне угарске и срема од 1261; краљ бугарске од 1266; краљ 1270 – 1272.

Крунисање краља Стефана V

Стефан V, био је син Беле IV и ромејске принцезе Марије Ласкарис, кћери Теодора I Ласкариса, никејскога цара. Отац га је од малена подучавао владању, давши му најпре на управу Славонију, али је стварни управитељ области које је добио на ураву, управљао Стефан Гут-Келед. Након очеве смрти, Стефан V је завладао самостално. Отац га је оженио Јелисаветом, ћерком куманског поглавице Котјан, а Стефану Гут-Келеду, по очевом завештању, испоручио је на управу Ердељ.

Кад је од оца наследио краљевину, његова сестра, Мачванска баница Ана је побегла своме зету Отокару II Пшемисловићу. Код Отокара су се окупили многи мађарски незадовољници, углавном присталице покојног краља Беле, па је између Отокатра и Стефана избио рат. Предање каже да је Ана бежећи Отокару сакрила очеву круну у једном великом лајтару, али јој је он испао при бекству, па Стефанови гониоци тако дођу до круне, након чега се Стефан њоме и крунисао. Избије и рат између Стефана и Отокара, који се 1271. године оконча миром у Пожуну.

Таман си се невоље с Пшемисловићем умириле, друга невоља почне: Бан славоније Јоаким Гут-Келед отме 1272. године Стефановог сина Владислава и заточи га у Копривницу. Стефан војском опседне град, али при опсади умре. Мађарски историчари су тврдили да је Стефана отровала жена Јелисавета, јер јој је бан Аћим био љубимац.

Стефан је са Јелисаветом имао сина Ладислава, каснијег краља Угарске и Андрију, славонског бана. Ћерка Јелисавета је најпре била удата за Завиша од Фалкеншта, па за Уроша II Милутина Немањића. Катарина је била удата за Стефана Драгутина. Ћерку Ану удао је за ромејског цара Андроника II Палеолога.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: