Седење нових „фотељаша“ на три фотеље


Повратак "фотељаша" у Војводини је главна тековина промена којима је збачен режим Слободана Милошевића.Ако је то неистина, онда су "главније" тековине. Лоповска приватизација, огромна незапосленост, упропаштен наталитет, Обнова спахилука и феудалне зависности од финансијских и другихгосподара, ерозија радних права, повратак "националног кључа" и увођење "национално-корпоративног" режима је нестао још у доба Аустро-угарске нагодбе.

Често сам чуо да за неког кажу: „он седи на две столице“. Међутим, никад ми ни на ум није пало да би некомогао да седи на три или више фотеља истовремено.

Војводина је одавно живи пример како се након успеха бирократске контрареволуције, ново-самоуправљачка бирократска „елита“ заплиће у кучину плаћених функција које граби. Војвођанској бирократији није пало на памет да уочи избора народу објави како у војводини имају намеру да праве скупу, бирократску државу. Иако нису успели да сакрију Корхецов Статут, који је ради тога тајно припрељен, ипак су га „протерали“, иако је јавност успешно разобличила све елементе којима он нарушава уставност и законитост.

Ипак, иако су га „протерали“, ново-саммоуправљачкој бирократији није ни палона памет да распиишу нове изборе, на којима би Војвођани коначно рекли шта мисле о њиховим „успесима“. Пошто је Војводина добила много упропаштених предузећа, 200000 незапослених и много приче о запошљавању од председника њене Владе (у доба иизбора се звала Веће). Добила је Војводина и много ћутања да је међу „запосленима“ много Волонтера. Тако нам и приличи. И сам председник покрајијнске Владе ову функцију обавља волонтерски. „Не требу“ му „наши новци“. Да`л ви томе  верујете?

Покрајински функционери имају данас једну, веома велику бригу. Наиме, кад је Корхец писао Статут, у њега није „утурио“ и одредбу по којој покрајински посланик није посланик, па да могу мирне душе да узимају и Војвођанске и Србијанске „наше новце“ као посланици у обе скупштине. Као што смо видели, испалоје како кршење Устава није кршење Устава ако је прописано Корхецовим статутом, али, авај, ни он није могао свега да се сети. Ни он није могао да се сети и пропише како јавни функционери у покрајинским и општинским органима власти у ствари нису јавни функционери. Неко је помињао да у вези тога треба да се донесе „Покрајинска скупштинска одлука.  Свака част! Након дерогирања најпре закона, па Устава, покрајинским Статутом, сад Уставна одредба о инкопатибилности јавних фунција треба да буде дерогирана покрајинским актом који је још ниже правне снаге од статута.

У Новом Саду је "бескућник" и РТВ Нови Сад. Њену кућу је уништио НАТО да би заштитио Шиптаре на Космету, када је бесомучно бомбардован Нови сад. До данас, аутономашки режим нити је скућио покрајински радни сервис, нити је обновио њену кућу. Данас РТВ станује у згради бившег НИС-а, милосрђем новог власника, који је платио "наше новце" за куповину тог предузећа, а они завршили у национализованој Металс Банци. На слици: Зграда РТНС порушена у НАТО бомбардовању.

Драго би ми било да Војовдина личи барем на „Земљу чуда“ у којој се изгубила Алиса. Међутим, војвођанска земља је углавном продата. Што није продато, под хипотеком је. Ко није био лакомислен, није под хипотеком, али пошто види где све ово води, има једа, па уместо хипотеке, мора у апотеку да узме лекове за смирење. Уставно-правни кошмар који се у Војводини наставља, ного вишеод „Земље чуда“, личи на Кабалу, због примене начела „Што је горе, то је доле – штоје доле, то је горе“ у уставној прекси. Вероватно нећемо дуго чекати да припадници аутономашке „црне шљахте“ коначно саопште народу своје основно начело владавине, које је формулисао краљ Иби рекавши „Ми горе – вама доле“. За то време, идеолози уставноправне кабале, причајући о регионализацији труде се, ако је икако могуће, да упропасте поредак и у остатку Србије, гатајући о децентрализацији по њеној унутрашњости. Они су испали из игре грабљења фотеља у овом кругу. Што су зграбили, зграбили су.

У колаборацији с праланачким регионализаторима, директорка Агенција за борбу против корупције је делимично растеретила сироте војвођанске „новофоттељаше“, рекавши. „Наш правни став је да одборници у јединицама локалне самоуправе и скупштинама градова могу да буду посланици у парламенту Војводине и народној скупштини, јер то није сукоб интереса“.  Да нам Холм зундхаузен није огадио сву нашу „митоманску“ народу епику, поводом изнетог „правог става“, морали би смо се сетити Његошевих стихова, који кажу „врана врани очи не извади“ и „Брат је Турчин свуд један другоме“, при чему се, наравно, не мисли на Турке као етничку групу, већ на „Турке изелице“ из српских народних песама, симбол бирократске алавости, и међупаразитеске солидарности. И све то, наравно, баш кад земља преживљава своје најгоре финансијске тренутке.

А док су нови фотељаши заузимали став „оћеду л`“ да „задржу“ само две фотеље или све три, шта се дешавало напољу, „тамо ди је још ладно“?

Републичка дирекција за имовину је на територији Војводине кренула у акцију „федовања“. То јест, не зове се тим именом, него „продаја војних непокретности“. Без обзира на име, услед даљег напредовања процеса  „приватизације“, којим „постижемо приближавање ЕУ“, неколико стотина војних бескућника бити истерано „наулицу“. А ради се о стотинама породица, међу чијим припадницима нема ни једнога са проблемом „сукоба интереса“. Међу ескућницима нема „носилаца двеју или више јавних фунцција“. На жалост, ради се о људима који не могу да врше ни елементарне приватне фунције, а којима су често и виталне функције организма угрожене. Укратко, ради се о оним људима, чије стање је (како су пре десетак година говорили ови који су сад на власти), доказ неспособности режима који треба да оде. Таквих који ће у Војводини ускоро да лете на улицу има неколико хиљада. За то време, биће организован међународни скуп о „бизнис инкубаторима“ у Војводини. Још једна узалудна нада, у чему су још једино штедри наши „ново-фотељаши“, „нво-фотељаши“, као и они код којих треба да се „аплицира“.

Они који нису прави бескућници, такође полако изумиру. У Новом Саду, где се све више прича о  „аплицирању“ за „донације“ из „ЕБРД“ и других шарених евро-лажа, упорно се смањује наталитет. У остатку Војводине је још и горе. Посла нема. Плате су мале. Резерве, какве год биле, потрошене су. На селима је још горе, рођаци са села, давно су изумрли. Велики су само ризици, а још већа обећања. Ризици су све реалнији, а обећања све узалуднија. Нови војвођански фотељаши се боре да задрже своје фотеље док неосетно и они тону у живо блато њене социјалне катастрофе.

Проверите да ли је заиста тако:

__________________________

Међународи скуп о „бизнис инкубаторима“ у Војводини, Емпортал, 18. 3. 2010.

Новаковић Г, Чекеревац М: Регионима тесан Устав, Политика, 17. 3. 2010.

Харак, В: Све опаснија рупа у државној каси, Дневник, 15. 3. 2010.

Само градоначелници на две столице, Дневник, 16. 3. 2010.

Војвођани у страху од ванредних избора, Данас, 16. 2. 2010.

Мирјана Миленковић: Сукоб интереса пракса у Скупштини Војводине, Данас, 18. 3. 2010.

Сада могу и две функције, Б92, 12. 3. 2010.

ДСС оптужује покрајинске функционере за сукоб интереса, РТВ, 21. 1. 2010.

Вукмировић, Ђ: Војвођани не бране Фотеље, Вечерње Новости, 8. 1. 2010.

Лактеић, Милан: Војни бескућници морају на улицу, Блиц, 17. 3. 2010.

Петровић, Љубица. Мање беба због беспарице, блиц, 12. 3. 2010.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: