Хеј, „Севере“, на северу Бачке


Радници суботичког "Севера": Мађари, Срби, Буњевци, Хрвати, Словаци и остали народи и народности су на домак пуног развоја "мултиетничности" и "мултикултуралности" постали технолошки вишак на путу "одрживог развоја" ка "евро" и "евроатлантским интеграцијама" Војводине.

Суботица је некад имала „Север“, фирму јаку „ко` земља“. Шест хиљада радника је радило у тој фирми и хранило шест хиљада суботичких породица. И сад је има, али она више није ни сенка оног што је било. Успешна „транзиција“, приватизациона глобализација и неспособност за „аплицирање“ пред „евро“ и развојним фондовима, учинило је да ова фирма на путу у евроатлантске интеграције оствари немогућност „одрживог развоја“ и оде у „чинглајз“.

Најпре је „реалност“ постала неувиђавна и упркос најавама Динкића Млађана, „стрефила“ нашу земљу, уместо да нам се приказала као „развојна шанса Србије“, како нам је он обећао, пошто је обећао 1500 € акција свој сиротињи Србије. Затим је, тачно пре годину дана, „реалност“ отпустила скоро 200 запослених у суботичком „Северу“, који се ипак нису вратили на посао иако је Пајтић рекао да је Војводина регија која најбоље одолева кризи у Европи.

Сви који су некад били запослени у суботичком Северу, знају да није тако као што Пајтић каже. Сви који су некад радили у суботичком „Северу“ и они који још увек тамо раде, знају да је чак за време „Милошевићевог режима“ било много боље. То је чињеница, која се данас у србији зове „реалност“ и никаква „мултирегионалност“ не може да сакрије ту чињеницу, нити ће било каквим „њилашима“ овај проблем бити решен.Да, треба додати и то да за време Милошевића у Суботици такође није било ни било каквог „њилашага“, а није се ни појавио никакав српски аутономашки политичар да каже „ако се ја као Србин не бојим њилаша, зашто се онда ви Мађари њих бојите?“

Чувени мотори фабрике "Север"

Шалу на страну, ситуација је јако озбиљна. „АТБ Аустрија“ је у процесу „транцизицјије и „приватизације“ током 5 година управљања, пословање „Севера“ свело на пихтију. Ради се о фирми која припада Мирку Ковачу, који је домаћој јавности познат по неограниченом Динкићевом поверењу, услед којег је РТБ Бор остао успешно непродат, па је ова фирма остала и без стратешких улагања и без послова, јер су сви „реални“ купци успешно одбијени за ништа из Ковачевих „јухахаха“.

Кад је 2004. АТБ купио „Север“, одмах је отпуштено преко хиљаду радника.  Нови генерални директор „Севера“, Паул Плацер, добио је на управу 2007. године ову компанију са 4000 запослених. А 2008 су „у једном цугу“ отпуштено је више од 200  радника, иако је током ове године фирма бележила стабилан раст. С почетком кризе, 2009. године, најурено је још преко 120 радника.

Веома слично као, рецимо, у Зрењанинском Шинвозу и у слично приватизованим машинским погонима, „инвестиције“, које су по купопродајим уговорима предвиђене, симулирају се доношењем застарелих и чак „покварених“ машна. На ово су одавно упозоравали и радници у Северу. Као по правилу, уз синдикат, протестују и мали акционари, јер виде да се фабрика упропашћује. И такође, као по правилу, решење се одуговлачи и све је узалуд.

Колико је данас запослених у „успешно приватизованом“ „Северу“, штампа не објављује. На веб сајту ове фирме се нешто не хвале. Вероватно је куповина „Севера“ заиста била успешан подухват. Успешан за АТБ, Мирка Ковача и ново руководство, које се данас у знак да смо раскрстили с комунистичким наследством, зове, „менаџмент“.

„Да`л! су се отпуштени радници вратили на „салаше своји` прандедова“, не знамо. Оно што сигурно знамо, то је да након „једностране примене ССП“ они немају „рачунице“ ни за шверцовање мађарских кобасица и сира.

Проверите да ли је заиста тако:

__________________________

Сајт „АТБ Север“

Шолаја, Драган: У „Северу“176 отказа, Блиц, 26. 3. 2009.

Лалош, Весна: Европска варош отишла у провинцију, Економист бр. 511, стр. 30-31, 4. 3. 2010.

Шолаја, Драган: Тражи се раскид купопродајног уговора са Аустријанцима, Блиц, 18. 12. 2009.

Шолаја, Драган: Отпуштања у Северу, 25. 3. 2009, доступно на Суботица. инфо

Újabb elbocsátások a Severben? 17. 4. 2009.

Исаков, А: „АТБ Север“ опет отпушта раднике, 3. 6. 2010.

Пијуковић, Тереза: Посета АТБ Север-у, 9. 3. 2007.

О РТБ Бор:

Због РТБ Бор-а сменити Динкића и владу, Сајт града Бор, 18. 5. 2009.

Рабреновић, Ј: А-тек ипак није дао понуду за РТБ Бор, 19. 5. 2009.

Трифуновић, Саша: Бринућемо о Бору исто као о Суботици , Блиц, 13. 1. 2008. Доступно на Суботица. Инфо.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: