Нема пара за раднике Луксола


Луксол Зрењанин

У доба режима Слободана Милошевића, у Зрењанину, није било лако искамчити плату од приватног послодавца. Пошто су Зрењанинци Банаћани, они су фини и та „финоћа“ им смета да траже „новце“ које су зарадили. Једном је уместо „новаца“ газда нудио фосне и бандере којеје имао на стоваришту. Другом је давао бонове да купује у његовом дућану, где је све било двапут скупља него на пијаци. Трећи је нудио јаја и бројлере. Међутим, најчешће су се жалили како им послодавац одговара питањем: „А шта ће ти паре“.

Сада је зрењанин успешно приватизован град, па пошто су уз помоћ „наследника визије зорана Ђинђића“ најпре враћени у власт „сви Милошевићеви људи“, приступило се истој политици. Ено, оно што је некад био скуп појединачних случајева мојих другова, сад постаје социјални проблем у читавим фирмама.

Тако су се у „успешно приватизованом“ Луксолу, коначно побунили радници,који од августа прошле године није плаћао њихов рад. А рачуница је проста. Сто четрдесет радника не прима плату = 140 породица у социјалном проблему и то пола године.Међутим, на почетку кризе у Средњем Банату, ова фирма је још увек добро пословала. Међутим, убрзо је и њу захватила криза.

Иако се радници обраћају директору Југоремедије, Деурићу, памтећи његову борбу против незаконите приватизације те фирме (Југоремедија је власник 74% Лукосла), он ипак није кривац за овакво стање. Приспело је 20 милиона Лукослових потраживања која та фирма не може да наплати редовним путем. Ради се о кризи солвентности дужника. Иако директор Златановић има разумевања за радничке захтеве, и иако су радници одлучни на штрајк, новаца нема, јер није газда тај који не да. Ради се о системској кризи.

За то време, Зрењанинска фабрика Чарапа „Помпеа“ (развила се на рачун зрењанинске фабрике Ударник тако што је годинама уживала бенефиције од ЕУ), планира увећање производње и запошљавање нових радника. У граду је „транзиција“ уништила текстилну индустрију, па је понуда квалификоване радне снаге огромна. „Слога“, „Славица“, „Зита“, „Ударник“, „Пролетер“, „Мидери“… скоро да је више пропалих погона и фабрика у текстилној производњи Зрењанина него што ће нових да запосли лажни „гринфилд“ звани  „Помпеа“.

Међутим, прави проблем је у следећем: Након кризе прилива инвестиционог капитала, сад и они који производе, не могу да се наплате, јер су њихови купци постали инсолвентни. Демагогија о „еврорегији“ и „мултикултуралности“ неће донети новац нити утерати дугове од оних који су пропали.

Проверите да ли је баш тако:

_______________________

Пашић, Слободан: Пени од незаадовољства, Вечерње новости, 23. 2. 2010.

Пудар, М: Штрајк упозорења у зрењанинском „Луксолу“, Данас, 32. 2. 2010.

Штрајк упозорења у Луксолу, РТВ, 23. 2. 2010.

Помпеа улаже 4 милиона € у Зрењанин, Б92, 23. 2. 2009.

Сапун Маршал

Зрењанински Пролетер у Стечају; РТВ, 3. 6. 2009.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: