Жута надања и „жутија“ улагања


Српски председник у Пекингу, граду у коме "еврорегија" ни не планира да буде регионално представљена.

Жута раса има да надвлада

Српско народно веровање о Кинезима

Пошто су Руси очигледно схватили ским у Србији и Војводини имају посла, досетили су се нечега веома оригиналног.

Решили су да здруже инвестициона средства и тиме осигурају изградњу гасног складиишта у Банатском двору с кинеским партнерима. Да „и вук буде сит и овце на броју“, кинеско улагање су одлучили да изврше преко ЕБРД. Тако ће аутономаши до миле воље моћи да се хвале како су паре стигле прекоЕвропе, а у ствари ће оне потицатиод кинеза којима су се аутономаши и остали евроутописти ругали у задње две деценије. Наравно, улагаће се у претежно руско предузеће „Србијагас“. Једно је сигурно, али вешто замагљено: Инвестиције које долазе, не долазе више из Европе, иако тако изгледа, пошто долазе преко европских финансијских установа.

Требало би бити свестан, да Кинези више неће долазити у Србију као продавци јефтиних,неквалитетних „џиџа“ из формалина, него и као инвеститори. Морало би се ибти свестан како ће БРИК или бар Шангајска унија бити Србији бар једнако важан инвестициони партнер колико и ЕУ. А они који брину о „одрживом развоју2, требали би о овоме да мисле много, много озбиљније. Кинези одавно улажу у Средњу Азију, а одавно преговара о инвестирању и у Белорусију. Кина сад улаже милијарде у белоруску привреду. А то је, да подсетимо, земља у којој се „деца наранџастих револуција“ никад нису докопала власти. Белоруси се рдецимо, никад нису подсмевали кинезима у финансијским односима, као неки овде код нас.

Петрохемија и даље није у стању да производњу врши на основу домаћих сировина, пошто њих једноставно нема. Стварност игнорише Динкића или је он игнорисао стварност, па је дао нереална обећања. А евроутописти су се толиконадали да ће бити од користи“прелазни споразум са ЕУ, о коме је генерални директор ове фирме, Саша Павлов, поштено рекао да неће битније утицати на пословање његове фирме. Петрохемија преко 80% производње пласира у ЕУ, а не може да оствари комерцијални успех.

За то време, војвођански грађани и поред успешне продаје НИС-а, нису добили ни цвоњка ван Новосадске бирократије, па не могу да се поштено огреју. И није тако само у Новом Саду, већ и у Кикинди и Зрењанину. А потрошња грађана, ради грејања стамбених јединица је неупоредиво мања од енергетске потрошње индустрије.  Кад не могу ни да их огреју, како ће да снабдеју индустријунаши евроутописти.

Струја можда долази из „штекера“ путем „шнура“ који је од „дрота“, али гас и нафта само са Истока, ма колико да ту удела имала западна и европска финансијска предузећа.

Кад су наши стари говорили да ће „жута раса да надвлада“, нису мислили на оне под жутим звездама или са жутом туфном на застави.

Уверите се да ли је заиста тако:

______________________________

Игор Јовановић, Кинеске и руске фирме улажу у српску енергетику, Southeast European Times, 18. 2. 2010.

Петрохемија не прекида производњу, Б92, 18, 2. 2010.

НИС обуставио испоруку сировог бензина петрохемији, Глас Јавности, 19. 2. 2010.

Петрохемија и даље губи новац, Б92, 2. 2. 2010.

Петрохемија хрли ка ЕУ, Бизнис, 1. 2. 2010.

Петрохемија послује са губицима, Глас јавности, 2. 2. 2010.

Петрохемија послује са губицима, Бета, 1. 2. 2010.

Рачун кикиндске топлане пред блокадом, РТВ, 18. 2. 2010.

Грејање у новом Саду –  зар је важно ко је крив, РТВ, 15. 2. 2010.

Пажња, пола Србије остаје без грејања, Прес, 16. 1. 2010.

Belarus, China negotiating investment for cement production upgrade, 27. 9. 2007.

Сајт белоруско – кинеског комитета за трговину и економску сарадњу

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

2 Responses to Жута надања и „жутија“ улагања

  1. als011 says:

    Lep tekst. Naime, oduvek se sa Istoka dopremao egzotičan tovar. Setimo se svile, bibera… Ali, to nije pravilo, opet i sa juga su stizale banane, krompir, šećer… Trgovina je globalna, teško je generalizovati. Kina je opet oduvek bila velika civilizacija, samo sada je bliža nama zbog globalnog ubrzanja transporta.
    Uostalom, pametan treba iskoristiti svaku šansu.

    • Сасвим тачно. Међутим, упркос томе, валдајући медији домаћој јавности хоће да представе дистрибутера капитала (ЕБРД) као стварног улагача. Штоје најгоре, то се не ради ради било какве „завере“, већ да би представили како „заиста“ долазе улагања „из ЕУ“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: