Коме смета Сента


Битка код Сенте

У Будиму граду, чудо, чудо кажу:

Миш посеја проју по јежеву пољу.

Нарасла је проја мишу до колена, жаби до рамена!

Хм, хм, сва истина, чудо, чудо кажу!

Српска народна песма

После смене у Бачкој паланци, догодила се смена и у Сенти.

Сента је родно место три значајне личности српске савремене историје: Матије Бећковића, Александре Јанковић и Бојана Пајтића.

И овај пут је аутономашки режим показао оно на шта смо узалуд упозоравали: своје суштински бирократско лице.

Тада су мањинске странке биле опијене ласкавим одредбама Корхецовог Статута Војводине. Сви су сањали свој покрајински национални сан. Да буду функционери у Националном савету, Националној заједници, обдусмани, преводиоци, референти за мањинска питања. Свако је у свом сну био мали мањински бирократа. Истина је била и остала да је највећи део статута нимало сагласан с Уставом Србије и још горе, да је принцип хијерархије правних аката изокренуо да дуби на глави. А нико не може бескрајно дуго да дуби на глави, осим ако га нсиу обесили за ноге, да виси наглавачке.

Пошто је изопачени поредак почео да доноси резултате, новоустановљена бирократија новосадских аутономаша партијски централизује државу. Прекјуче је почишћен Јожеф Каса из СВМ, јуче Штефан Сеч у Бачкој паланци, данас Золтан Пек у Сенти. Ко год у Војводини није етаблиран унетранспарентном кадровском поретку бирократске новосадске власти, потенцијална опасност. Онај ко ван Новог сада сме да има својемишљење, сбиће смењен, јер ће му се пришити кривица за све што није ваљало прошлих година. Такав ће „бити крив“, Тако и Золтан Пек, бивши председник општине Сента, чију смену је образложио представник локалне „коалиције за европску сенту“: „Шта је СВМ за свих тих 18 година учинио?! Мало. Град је пропадао, занемаривани су интереси грађана.“

Евро-утопијска коалиција сада само једно не види, а  то је оно у шта се све време заклиње. То је визија Зорана Ђинђића, који је својим сарадницима непрекидно понављао: „Гледајте ширу слику Србије“ (име новог председника општине Сента, Анико Ширикова, нема везе с том широм сликом). Од тога су одустали најпре у СВМ, па су партнере тражили међу аутономашима, заборавивши како су Срби у Војводини управо из гађења на аутономашку политику поверовали Милошевићу. Сад је другачије – ни један проблем Милошевићевог доба није решен, стари су остали, а призвани су нови, ради још бесмисленије вере у немогуће – да ће „новци“ падати с неба од ЕБРД, ММФ и разних фондова.

Чим је бирократска контрареволуција успела да врати аутономашки поредак, прво што је урадила било је да народ загњури у бесмислено питање „ко је крив“. На жалост, војвођански мађарски политичари се већ с уживањем брчкају у бари кривице фрагментисаног паланачког менталитета. „Шта је СВМ за свих тих 18. година учинио?“ А шта је учинила покрајина  – то питање се не поставља. Уосталом, чула су се још два мишљења: „Грађани су гласали за промене“ (тиме је оправдана промена којом ће СВМ бити избачена из власти) – као да грађани нису хтели да им се промени стандард на боље, него бирократска гарнитура.А неко је рекао „Ако је СВМ најбројнија странка, није и најпаметнија“. Ми Срби то добро знамо, зато су ваљда Напредњаци ван власти, а кадрови Г 17, који су паметни, омогућили су две киле меса од укупне приватизације свој српској сиротињи.

У сваком случају у Сенти неће бити битних промена, осим за породице неколицине бирократа. Бар – не без јогурта. А Сента ће добити градоначелницу по мери новосадских бирократа пајтићевог клана ДС, који ће од сутра почети да смењује начелнике које је поставила СВМ. СВМ су у Сенти изневерили двадесетогодишњи неспорни савезници у свим пројектима бирократске контрареволуције, која је требала да смањи влат Београда. Радован Радовановић, координатор ЛСВ за Северну Бачку  тврди да због СВМ овај крај „већ 20 година тапка у месту“. Одједном није крив ни Милошевић, ни Коштуница, него ЛСВ.

А Пастор се „чуди“ каквог је партнера нашла Демократска странка.

Све је баш као у „Будиму граду“ из српске песме.

Кад су војвођански Мађари гласали за Корхецов статут, мислили су да ће Војводина кренути ка будиму.  Међутим, нису рачунали како је за Србе из ДС то био „Будим – град“ из њихових шаљивих песама. А треба знати да је Пајтићев отац чувени српски драматург, запослен у правом Будиму, у чијем предграђу су Пајтићи живели вековима.

Будим је сан мађарских националиста.

Зато им је сувише често српска уставно-правна фантастика у Војводини изгледала као крупан корак ка остварењу њиховог сна.

Не треба веровати сувише трезвеним Србима…

…они често будни сањају.

Проверите да ли је стварно тако:

___________________________

Иветић, М: Одсад дама води град, Вечерње новости, 17. 2. 2010.

СВМ избачен из власти у Сенти, Глас јавности, 18. 2. 2010.

Пастор – у Сенти формирана танка одборничка већина, Блиц, 17. 2. 2010.

Смењен председник општине Сента, РТВ, 17. 2. 2010.

После Суботице,  на реду је Сента, Политика, 13. 2. 2010.

Симић, Ј: Пастор не мири Бачку, Вечерње новости, 12. 2. 2010.

Колунџија, Недељко: Нова коалиција на власти, СВМ прелази у опозицију, 11. 2. 2010.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: