Сеча Штефана Сеча


Бачка Паланка

У свакој пори наопаког новог аутономашког поретка, виде се његове карактеристике: Пренормираност, бирократске бесмислености, конфузија прописа и основна сврха – неефикасност која варљиво изгледа да служи мањинама а суштински је формирана тако да одржи партијски монопол најмоћније партије.

Добар пример тога је смена председниак СП Бачка Паланка. Док јој је требала коалициона сагласност партнера из редова мањина да утврди неуставност и правну снагу Статута над законом дотле су колегама из ДС требале мањинске странке. Сад, када оне хоће да одлучују о „нашим новцима“, избацују се из коалиције. Председник општине Стефан Сеч, који је Словак, наивно је поверовао да су аутономашки прописи немогуће скројени тако, да може уложити својеврсни „либерум вето“ на скупштинску одлуку о буџету, па је покушао да затражи бесмислено: Превођење скупштинскг материјала на словачки језик.

Наравно, муњевито је смењен и сви су озлојеђени. Нико од „вро“ и „мулти“ аутономаша и странака на власти није ни трепнуо на чињеницу да игноришући право општинског функционера словака, истог смењују баш у општини у којој је управо „успешно“ одржан Словачко-српски семинар о инвестицијама.

У овој општини, отворена је још једна бирократска установа, „услужни центар“. У ствари, ради се о отварању новог шалтера, или бар нечега што је требало да буде само шалтер у згради скупштине општине. У јеку је кампања издавања општинског земљишта у аренду и легализација објеката и велики „новци“ су у игри.

Проверите да ли је овако:

_____________________

Сеч разрешен функције потпредседника, Дневник, 16. 2. 2010.

Мирић, Слободан: Смењен Штефан Сеч, Блиц, 17. 2. 2009.

Разрешен Штефан Сеч, РТВ, 16. 2. 2010.

Отворен услужни центар у Бачкој Паланци, РТВ, 17. 2. 2010.

Услови за легализацију објеката у Бачкој паланци, РТВ, 11. 2. 2010.

У закуп издато 700 хектара државне земље, Танјуг, 11. 2. 2010. Доступно на сајту „Глас јавности„.

Словачко српски семинар о инвестицијама, Танјуг, 7. 2. 2010. Доступно на сајту РТВ.

Стефан Сеч захтева преводиоца, Танјуг, РТВ, 4. 2. 2010.

Какве политичаре Бачкопаланчани финансирају, Саопштење СНС, 2010.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: