Евромода: скупа „Војводинавода“


Ајав, шта ту има воде! Па ко то може да плати!?

Ајдемо се купати,

вода није скупа!

Чика Јова Змај

Бојан Пајтић, шеф нелегитимне новосадске аутономашке Владе веома се поноси запошљавањем 20, односно 23, односно 25 радника у Новом Бечеју. А видели смо колико је велики аутономашки „ушур“ за овакво запошљавање Војвођана.

Међутим, њега нема да се хвали цифром којом аутономашко предузеће исисава „наше новце“ из Сечња. Наиме, предузеће „Војводина воде“ убира од сечањских рибњака огромну новчану ренту, а она је, према речима тамошњих привредника скупља од цене аренде земље прве класе, које у Банату, а нарочито у општини Сечањ, има врло мало. Уз то, Сечањ је Врл  сиромашна општина. На жалост, кад сам својевремено писао о томе како ће „Воде војводине“ бити ударна песница аутономашке финансијске политике којом ће исисавати новац војвођанским општинама, био сам потпуно у праву. Тада је овај аутономашки паук у своју мрежу уплео Зрењанин, а сада већ и општина Сечањ не може да се отме из његовог загрљаја.

Баш на исти начин, као што су покрајински аутономаши преузели најпре војовђанске новце фактички национализујући Металс банку, хтели су да преузму и водна предузећа, пре свега она, који су још у друштвеној својини. При том аутономаши њима препоручују да се сами трансформишу у јавна предузећа, наравно не општинска, већ да се сами покоре покрајинском јавном предузећу „Војводинаводе“. Ово је прошле године тражило ПИВ, а потом су на истом послу новосадски аутономаши упослили Одбор за водопривреду Савеза самосталних синдиката Војводине. Синдикалце треба разумети, они осећају  да у новофеудалном поретку Војводине неће моћи да остварују икакав приход, уколико нису новосадски долмашки бироши, па су тражили од предузећа оно што је у њиховом личном интересу.

Да је покојни цар Фрања наплаћивао водну ренту скупље од аренде, никад не би ни једна дуж долме била подигнута.

А да нешто устане чика Јова Змај, ала би се изненадио како је скупља водна рента него аренда.

Проерите да ли је стварно тако:

______________________

Ковачев, Душан: Марсовска запосленост, 15. 2. 2010.

Држава дажбинама потапа рибаре, Зрењанин, 11. 2. 2010.

Ковачев, Душан: Криза у средњем Банату, Фонд Слободан Јовановић 3. 8. 2009.

Воде Војводине (не) преузимају друштвена водопривредна предузећа, 1. 4. 2009.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: