Марсовска запосленост


Марс, планета на којој нема рада

Идемо на Марс! Идемо на Марс!

Ђогани

Недавно смо могли да сазнамо како ће влада новосадских аутономаша финансирати Лафарж да уапошљава нове раднике.То је јако добро. Сад знамо како је то била корисна приватизација и стране „браунфилд“ инвестиције. Пошто су нови инвеститори у „браунфилд“ поотпуштали раднике, сад власти треба да им још плате не би ли, авај, запослили бар некога, да би се аутономаши хвалили успесима своје „социјалне политике“. Пајтић се хвали да је покрајинска власт, ни мање ни више „упркос светској економској кризи“ запослила „24000 људи“. И најавио је велики пројекат запошљавања нових 5о радника на извозним пословима у новосадској компанији „Марс“. Аутономашка влада ће, обећао је Пајтић, Марсу исплатити 56 000 € за 50 запослених.

Мора бити да лаже Републички завод за статистику, који тврди како је стопа незапослености у Србији чак за 16.6% виша у односу на исти период прошле године. И чак шта више, Републичи завод тврди да је та стопа највића управо у Војводини, где износи 18.3%. А Пајтић се овом политиком запошљавања таман похвалио, рекавши: „то је резултат који је постигло мало регија у Европи“. Статистички резултати су га демантовали.

Да се подсетимо, пре мање од године дана, покрајинска власт је просипала сличне процене које данас просипа председник њене Владе која је до јуче била Извршно веће. „Према подацима ПСЗ, у Војводини је крајем прошлог месеца регистровано укупно 199 902 незапослених, што је у односу на исти месец прошле године мање за 16.825 или 7.8 одсто.“ Тако је говорио Заратустра из ПЗС пре само годину дана. Као да 200 000 незапослених није страшно. А за то време је Војвођанска стопа незапослености највиша у Србији. Још више плаши сазнање како су „примењене мере активне политике запошљавања“, како је рекла својевремено директорка ПСЗ Мирјана Шуљманац-Шећеров. Како би тек било да мере нису примењене?

„Евро“ и „мулти“ регија, којом се Пајтић хвали као узором, „производио“ је пре кризе много тога и „извозио“ још више. Пре кризе, док је „успешно пословала, војвођанска привреда је бележила спољнотрговински дефицит 2.4 милијарде долара, а дада је услед поплаве јефтиног кеша порасла запосленост за 16.6%, а спољнотрговинска размена с иностранством чак за 45.3%. Некад било, сад се приповеда.

Чак и према покрајинским подацима, види се да је политика запошљавања сасвим нерационална јер је запослено свега неколико стотина људи више него што их је отпуштено.

Дs ли је запослен неко од отпуштених радника суботичког „Севера“? А од радника новосадског „Петра Драпшина“? Кад су ови протестовали у новембру прошле године, није им се обратио ни Пајтић, нити ико из ПИВ, ПСЗ или „пословног инкубатора“. Отпуштени ливци Кикинде узалудно се од краја 2008. туже са фирмом „Ле белије“, која је уложила у „успешну браунфилд „инвестицију“ некадашњи кикиндски гигант, ливницу. Радници „АД Метал“ из апатина су добили отказе новембра прошле године, зато што су ступили у штрајк, а нисмо чули да је покрајинска Влада њих запослила. Одавно се најављују и отпуштања општинских чиновника.

Дакле, шта онда произилази из свега овога? Иако је стопа незапослености у Војводини већа од исте стопе у осталој Србији, Војвођани треба да се радују што је новосадска аутономашка влада расположена да плати педесетак хиљада динара послодавцима да запосле неког новог радника. Ако је истина оно што тврде Миленко Јованов, онда је рачуница оваква:

120 000 € –  (56 000 € / 50) = 120 000 € – 1 120 € = 118 000 €.

Да се разумемо, „Марс“ је приватна фирма, која се руководи рационалним интересом и савесно послујући, њени руководиоци су дужни да користе повољне прилике које им се нуде. Али, шта је тада оних 118 000 Евра из претходно изложене рачунице? То је „ушур“ аутономашке владе за запошљавање незапослених у „Марсу“, то јест, ако су тачни подаци које преносе новинари. А „ди онда иду ти „наши новци“, „од отог ушура“. Е, ту тајну не смеју да знају они који чакшире подвезују учкуром, јер „шлајпиз“ у листер оделу „није њина брига“.

Проверите је ли заиста тако:

____________________

Пајтић за финансирање нових радних места, С. Медиа, 14. 2. 2010.

Стопа незапослености у Србији 16.6. одсто, Бизнис новине, 4. 1. 2010.

Пајтић – Смањили смо незапосленост у години кризе, Емпортал, 28. 12. 2009.

Једини регион који је смањио број незапослених, Данас, 10. 12. 2009.

Криза (не) утиче на запосленост у Војводини, РТВ, 24. 4. 2009.

Спољнотрговински дефицит АПВ 2,4 милијарде долара, РТВ, 25. 11. 2008

Н. Н: Вишак још 157 радника, Вечерње новости, 16. 8. 2009.

Откази због штрајка, Блиц, 29. 11. 2009.

У западнобачком округу смањена незапосленост, РТВ, 14. 9. 2008.

Пред отказом 455 чиновника, Блиц, 28. 10. 2009.

ДСС – Покрајина потрошила 120 000 евра по запосленом, РТВ, 29. 12. 2009.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

One Response to Марсовска запосленост

  1. Повратни пинг: Евромода: скупа „Војводинавода“ « ДУШАН КОВАЧЕВ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: