Поново не ради грејање


Новосадска топлана лети, по сунчаном и топлом дану

Е, Гари, ладно, …

У главном административном центру, традиционално најевропскије од свих европских регија Србије поново не ради грејање. Наиме, већ други пут од усвајања Корхецовог статута о коме народ Војводине није питан, догађа се да су Новосађанима „ладни радијатори“ баш кад је „најладније“. И не само њима, него и Зрењанинцима. А интервентних чокањица и огризина Влада Новог Сада нема. А и да има, „а ди би се на њи огријали“, јер у становвима нико нема пећке, пошто према урбаним стандардима у високоградњи није предвиђено грејно тело које би грађани могли „да укадиду“ традиционалним говивом које успева на овом региону.

Шалу на страну, градоначелник Новог Сада, сасвим у складу с паланачком традицијом овог региона урадио је оно што ће задовољити сентиментално очекивање „еврорегиоњан“. Упитао је јасно и отворено: „Ко је крив?“ Они који познају менталитет грађана војвођанских паланки, свесни су да је ово питање друго на „топ листи“ питања којим се у ствари скреће питање личне одговорности.  До недавно, прво питање на тој топ листи било је: „Ди су наши новци“, али се нерадо „пева“, од како су се аутономаши „редомогли“ тих „наших новаца“ присвајањем новаца од продаје НИС-а, Металс Банке, урбанистичких, водних и других такси и прочаја и прочаја.

Господин Павличић је реаговао медијски оштро. Не да је изгледао озбиљно на војвођанском телевизору кад је „подвикн`0“ да ово не може да прође „тек тако“ и да ће формирати комисију која ће утврдити „све објективне и субјективне разлоге који су довели до оваквог стања“. Наравно, од Новосађана (чији град је по Сиенену током бомбардовања 1999. године био на Косову), очекује се да не памте даље од доручка. Да не памте како се ово догађа сувише често, да забораве како се недавно, у децембру десило исто кад је зимска `алаука дочекана `ладноћом , па се ништа није урадило да се не понови. Да не памте како топлане не могу да наплате своја потраживања и већ деценију то питање није решено. Да не памте како нове „проевропске“ и „мулти“ власти немају идеју како ће да снабдевају топлане ради грејања грађана гасом који долази само и једино из Русије. А Руси нису они карактери из продукције „Мултфилма“.

Павличићева изјава је занимљива само још као једно средство из „прамбабиног креденца“ социјалистичке самоуправне фразеологије. Ко то доба памти, сећа се добро бројних случајева када су „објективне околности и субјективне слабости“ биле навођене као универзални разлог који не објашњава ништа, али добро звучи да се преусмери одговорност власти за „ситуацију“. Јер, ако је власт носилац „евро“ и „мулти“ вредности, онда ваљда прихвата и „командну одговорност“ за нехат услед којег је дошло до овога.

Јанко Чобрда: Директор Топлане који се сматрао одговорним, па је децембра прошле године поднео оставку не питајући се о кривици другог.

Грађанима је сад хладно и баш их брига што ће кад „ојужи“ Павличићева комисија испитати одговорност других за недаће за које су „по командној одговорности“ одговорни градоначелник и влада. Није шала. Није неумесно поређење. Па Павличић је тај који помиње и кривичну одговорност, иако је носилац самоуправне власти, врсте управне власти, која је према Уставу Србије одвојена од правосудне. А управе топлана и Електровојводине набеђују једни друге за хладноћу у становима. Међутим, неусклађеност у раду између новосадске топлане и Електровојводине није проблем који је настао јуче. Услед истоветне ситуације, пре само два месеца, је поднео оставку Јанко Чобрда. А овај директор је успео да отплати већи део „традиционалних“ дугова градске топлане.  При том, не ради се о политичком сукобу, јер је садашњи директор топлане из исте странке које и Чобрда. Проблем је менталитетски и то је наша слика и прилика. Одговорни признају своју кривицу, па се повуку, а неодговорни окривљују друге. И још прете кривичном одговорношћу, разуме се, других.

У Новом Саду нису проблем само грејање и снабдевање струјом. Улице су „непочишћене“ од снега. Наравно, проблем са топланом није само проблем Топлане. То је урбанистички, дакле системски проблем читавог града. А од рибе глава смрти. Или је другачије у „еврорегији“ у којој Статут има вишу правну снагу него Устав, а закони се усклађују са подзаконским актима?

Уосталом, а  ко је именовао директоре јавних предузећа. Нису их, ваљда, именовале „куркућице“. Именовала их је наравно градска власт.  Градска, покрајинска, републичка… грађанима је све једно „ко је крив“.

„Јер власт је власт…“

Проверите да ли је баш тако:

________________________________________

Е. В. Н: Вечерње Новости, 13. 2. 2010.

Павличић – Зашто није било грјања, Б92, 13. 2. 2010.

Павличић – Зашто је Нови Сад остао без грејања, РТВ, 13. 2. 2010.

Забрињавајућа ситуација у српским топланама, Бизнис новине, 27. 10. 2009.

Дуг за мазут 995 милиона, Блиц, 16. 1. 2010.

Дугови блокирају топлане, РТС, 12. 1. 2010.

Директор „Новосадске топлане“ поднео остаку, РТВ, 25. 12. 2009.

Завршене припреме за нову грејну сезону, Бета, 6. 10. 2009.

Рекордна потрошња гаса и струје, Бета, 28. 1. 2009.

Хладноћа иста, цене различите, РТВ, 29. 9. 2008.

Хладноћа док се не измире дугови, Данас, 29. 9. 2006.

Р. Д: Котао са најновијом технологијом, Данас, 13. 1. 2009.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: