Стефан III


Стефан III

Стефан III

-III István-

противкраљ од 1163, краљ 1163-1172.

Поштујући мађарски наследниобичај, исти, калочко-бачки архиепископ, који је крунисао најпре Ладислава II, након његове смрти крунисао је Ладислављевог брата Стефана (Стефан IV). Стефан IV је био ожењен Маријом Комнин, ћерком Манојла I Комнина.

Острогрански архиепископ је Стефана IV такође изопштио из Цркве, као што је пре њега и Ладислава II. Стефан III је потом напао стрица Стефана IV и потукао га у боју код Баноштора. Затим је успео да потисне из Далмације ромејску војску коју је цар Манојло тамо послао. Цар Манојло је био рад миру с Угрима и уговорио је са Стефаном III веридбу своје кћери Марије, која је требала да буде удата за краљевог млађег брата Белу. Овоме Бели је требало да Стефан III одвоји његову баштину, Хрватску и Славонију. Збачени краљ, стриц Стефан IV утврдио се у граду Земуну, али кад га је војска Стефана III 1164. опсела, присталице га убију и баце са зидина, па се предају Стефану III. Краљ Стефан III их помилује.

Стефан IV како принц

Исте године цар Манојло дигао је војску против краља Стефана III. У ромејској војсци против мађарског краља био је Стефанов брат Бела. Царска војска је прво из Босне истерала бана Борића, верног Угрима, па заузме Срем. Прекинувши напад због проблема које је имао у Италији, са Стефаном уговори примирје. Цар Манојло је тек 1167. године наставио рат против Стефана III, и након успешног рата опет је завладао Сремом, а Стефана опет натера на примирје.

Велике планове је цар Манојло полагао у рођака Белу (мајка царева је била Приска, мађарица из братства Арпадовића). Он га је крстио именом Алексије, у источној Цркви. Цар Манојло је затим прогласио веридбу своје кћери Марије за Белу Алексија, назначивши их за своје наследнике и дарујући Бели Алексију милост деспотског достојанства. (цар Манојло није тада имао мушке деце). Добивши после неког времена ипак мушког наследника у свом другом браку, цар Манојло је раскинуо веридбу Беле Алексија и Марије, ускратио му милост деспотства и уместо рођеном кћерју, оженио га је својом свастиком Агнесом – Аном Шатијон. По томе га је заклео на верност цару и царству и царској породици, па га је пустио 1172. да се врати у Мађарску. Као милосник и зет цара Манојла, користио је печат с двоструким крстом (лабрарум, који је од тада стално у мађарској хералдици).

Краљ Стефан  III је најпре био ожењен Агнесом Бабембершком, ћерком грофа Хајнриха II Бабенбершког, која га је надживела.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: