Ладислав II


Принц "узурпатор" Ладислав II и крађа круне

Владислав II

– II László –

краљ -1163.

По смрти Гезе II завладао је Ладислав II, Гезин брат, по мађарском обичају, као најстарији агнат у владарској породици. То није било по вољи покојног краља Гезе II, који је сина Стефана именовао за свог савладара, с намером да га он и наследи.

Међутим, краљевско венчање Ладислава II је одбио да обави Острогрански архиепископ Лука Банфић, па га је крунисао исте године калочко-бачки архиепископ Мико. Овоме се затим отворено супротставио острогрански надбискуп Лука, па краљевством венча Гезиног сина Стефана (Стефана III). Ладислав II, рад да буде мир, ипак  именује непокорног брата Стефана за великог кнеза (херцега). Стефан III, увређен том братовљевом милошћу, повуче се у Пожун, близу маркгрофа аустрије, чијој заштити је  имао да захвали што га оданде стриц није силом истерао.

Острогрански архиепископ Лука затим огласи краљевско венчање Ладислава II незаконитим и још уз то изопшти га из Цркве, али Ладислав га заточи. Узалуд траживши од архиеписккопа Луке да повуче изопштење, најзад га, на тражење Папе римског, ослободи. Убрзо, а по наводном пророчанству архиепископа острогонског Луке, умре Ладислав II. Мађарска историографија сматра да је можда по архиепископовом налогу, краљ Ладислав отрован. Ладислав II је био последњи Арпадовић који је хтео да буде у миру с римском Црквом, а да при том поштује царску милост и добре обичаје. Римској цркви је био мрзак и лако је могуће да овде треба тражити извор басне о „крађи круне“, коју је Владислав наводно извршио, да би се Владислављево венчање краљевством приказало као безакоње.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: