Геза II


Крунисање Гезе II

Геза II

– II Géza –

краљ 1141-1162.

Смрћу Беле II наследио је земљу његов син Геза. Краљ је постао само са једанаест година.

Током његове нејакости Угарском је владала краљица-мајка Јелена и њен брат, српски Велики жупан Белош, Палатин Мађарског краља. Има основа да се претпостави како је Белош у ствари Бела-Урош из српских родослова, личност која је предак Немањиног оца. У сваком случају, Ова српска породица је сигурно блиска каснијем српском владарском роду Немањића. Палатин Белош је у месту Камен (мађ. Ké), касније од Срба званом Баноштор (Банов манастир) подигао манастир. То је један од првих манастира латинског обреда у Угарској. У овом је месту, 1229. године, основана прва бискупија римске цркве у Срему, која је била касније активна у томе да обрати Словене и Грке на латински обред (види под Стефан I). Изгледа је Палатин Белош први почео и да гости хоспиталце и темпларе у Мађарској. По угледу на ујака их је и краљ Геза II касније даровао и гостио, а у месту Врана у Далмацији подигао први темпларски манастир на територији Угарске.

Геза II се 1146. године оженио кћерју кијевског кнеза Изјаслава Мстиславића Јефросином. У браку су добили Стефана и Белу. Чим се оженио, краља  су чекале велике неприлике . Непризнати „син Стефана II“, Борис, опет је упао у Угарску и с помоћи аустријског маркгрофа Хајнриха Јазомиргота отео Пожун. С помоћу ујака Белоша Геза II je најпре произведен у витеза, а потом је у боју на Лајти потукао војску аустријског маркгрофа. Борис је искористио крсташки поход војске француског краља Луја VII, па се прикључио овој војсци на путу кроз Угарску 1147. године, ради другог крсташког рата. Геза II  је тражио од француског краља да му га спроведе, али се Борис затим позвао на право азила као члана пратње француског Краљ Луј VII je обећао краљу Гези II да ће Бориса извести ван Угарске. Изведен из земље, Борис нађе уточиште код Ромеја, у царству Манојла Комнина (вл.1143-1180).

Цар и царица Приска (Пирошка)

Односи Угра с Ромејима након мира у Браничеву постајали су гори. Белош је као српски велики жупан гледао да се осамостали од цара. Цар је ратовао на истоку са Селџуцима, па није имао времена за балканска питања. Поход крсташа и за тим напад Нормана са Сицилије  натерали су цара да се позабави Балканом. Најпре се обратио Млечићима, да нападну Нормане флотом, а за то им пода на уживање повлашћену трговину у царству.

Србијом је у то доба управљао Урош II Првослав (ово би требало да је брат Јелене и Белоша, који је ваљда након што је Белош постао Угарски палатин постао српски велики жупан?). С њим царска војска уђе у непосредан сукоб 1149. године. Кад је цар Манојло дигао војску и опсео Рас, зетски кнез Радослав му дође и покори се, нашавши милосрђе. Робље из Србије цар насели око Софије. Рат са Србима цар настави догодине војском из Ниша према Дрини и уђе у Босну. Тамо га осим Срба доочекају и угарске чете (Печенези и Кализи) који су претходно већ прешли Дрину,Уг да се на Тари састану са Урошевим Србима. арску војску је водио војвода Вакин, који је лично поделио мегдан с царем Манојлом. Цар га ипак победи и зароби, а царска војска сасвим потуче непријатеље, мада је и сам цар рањен. Урош се покаје цару и пода му се у милост, буде му опроштено, али прими тешко бреме војне обавезе (у чијем садржају и ратовање у Азији).

Кад је умирио Србију, цар крене на земљу угрског краља и оплени Срем, па узводно Тамишом пошаље противкраља Бориса с војском, а Гези II понуди мировај прихвати. У то доба, Стефанова војска је била у помоћи у Русији краљевом зету, где је била зле среће јер је потукао Изјаславов непријатељ Јуриј Долгоруки. Мир са царем се наруши кад је цар сазнао како Угри тајно преговарају с царевим војводом Андроником који је управљао војском на Дунаву, о томе да заједно уђу у царску земљу и да Андроника прогласе за цара Ромеја. Манојло опозове Андроника, али 1154. пође Геза II на цара. Нови рат је само покзао како су Сава и Дунав стабилне границе царства. Босански бан Борић је у рат пошао на позив цара, против Мађара (!) а 1155. године је великог жупана Србије Уроша II цар заменио његовим братом Десом (владарем Дукље, Требиња и Захумља). Постоји вероватноћа да су Урош II и Деса дошли у неки сукоб, па цар врати  Уроша II за српског Великог Жупана, a Деси да на управу тзв. област „Дендру“ (никад није тачно утврђено где се налази, мада има мишљења да је била негде на простору данашње Шумадије). Након 1160. Влики Жупан Србије опет је, по царској милости,  Белош. Прође година, а цар отпусти Белоша да оде мађарском краљу за палатина, где му се губи даљи траг у историјским изворима, а за Великог Жупана српског опет постави 1161.године  Десу, који врати цару управу над поменутом „Дендром“. До примирја између цара и краља Гезе II дође 1155. године, али цар на тражење краљеве браће Владислава и Стефана, ове прими да се настане у његову земљу.

Краљ Геза II je сина Стефана именовао сина за савладара 1152. године, да би му осигурао власт над Угарском. Млађем сину Бели 1161. године преда на управу Хрватску и Далмацију.

Геза II  је у довео Саске рударе у Спишку жупанију и у Ердељ, основао је конвент Цистерцита у Батасеку и Хоспиталаца у Столном Београду.

Краљ Луј VII француски и Краљ Геза II угарски

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: