Избачени из ничега ни у шта


Црна рибизла

Црна рибизла

Комшија Мађар: „Лало, зашто су ове црне рибизле, које си ми дао да засадим сада црвене?“

Комшија Србин: „Црвене су зато што су зелене, а кад буду дункл, онда ће да буду црне!

Виц из Војводине

Ово је добра прилика да се подсетимо како ми у војводини волимо да објашњавамо како нам се догодило једно зато што још није друго, а кад буде то друго, онда ће се десити треће.

Пошто су се Мађари успротивили буџету, Тадић је решио да их избаци из републичке коалиције. Ни самим мађарима није јасни шта овим губе, ни из чега су избачени. том приликом, Пастор је рекао: „Не знам шта може бити промењено. Ми немамо министре, државне секретаре, ниједног функционера у републичкој влади тако да се ништа не може променити. Ми и даље гледамо на себе као на део владајуће већине.“ Заиста, већ колико дан касније, СВМ је ипак јавио да подржава Цветковићеву владу и Балинт Пастор је објаснио како мађари нису били против Владе, ни против Буџета, него су у ствари, само имали један амандман.

А могло је бити промењено то штоје Риза Халими постао члан већине.

Зашто Председник ДС и Србије није тренирао строгоћу на Статуту АПВ? Пошто је годину дана затезао, дао је аутономашима све. А управо СВМ је била најдоследнији борац за „Корхецов статут“ којим су закитили Српску Војводину.

Лигаши, наравно, сасвим у складу са аутономашким начелом противречности, критикујући буџет, гласали су за њега и на тај начин изневерили своје колеге из СВМ. Наравно, предмет централне лигашке пропаганде је је поново била критика оних митских 7 посто, иако већ и врапци на гранама знају да се надлежности финансисрају из редовних републичких прихода, покрајина из својих, а да су тих 7% гратис, којом су Војвођани привилеговани, у односу на остале грађане Србије.

Лигашка подметачина је одавно осмишљена и сто пута је понављају. То што они раде је као кад би сте имали право на неки велики регрес, па ишли по селу и викали „гледајте људи како саммало плаћен“, а прикрили да вам послодавац редовно даје плату, уплаћује дооприносе, порез, накнаду за превоз и топло оброк. Мађионичар нерадо изводи своје трикове двапут, а лигаши не престају, што би се рекло у анату, „они су ко вла-ба“. Шеф ЛСВ згражава Новосађане тако што „тера“ моторне санке по улицама. Производњом будалаштина је увек лако скренути пажњу јавности, сада кад она има прилику да увиди катастрофалне последице лигашког руковођења општином Бела Црква, где његову партијску колегиницу сад питају „ди су наши новци“, пошто је њен лигаш Јонел Живан, успео у јавном предузећу водовод и канализација да направи губитак од 5300000 евра! Уосталом, са катастрофалне привредне и финансијске ситуације у општини, већ је на сличан начин скретао председник СО Зрењанин, Александар Мартон. Колеге из зрењанинског ДС га нису смениле. Председница СО Бела Црква (из лиге) направила је потез, кој недвосмислено говори о њеној одговорности. Прекинула је да долази на седнице. Ипак, ЛСВ је коначно превршила меру, па за разллику од Зрењанинског ДС, који је могао Мартону да толерише довођење хрватских добровољаца који су убијали његове суграђане, Белоцрквански ДС није могао овде да толерише крађу.

Ипак, треба подсетити јавност, како је у покрајинском буњету претекло десет милијарди динара, а у Зрењанину се буџет „ребалансира“ да буде све мањи и мањи.  После кажу „новосадизација је измишљотина„. Ево технологије како се то ради: Овогодишњи буџет се пред нову гоцдину смањи за скоро 14%, да би се средства пребацила за наредну годину, па се лепо јави да је повећае преко 5%. А пошто је 14 – 5 = 9, то значи да је стварно градски буџет пао за тих 9%. Стварно да, али стахановским методама статистике, биће повећан на папиру. У Кикинди је буџет под владавином аутономашке коалиције смањен за преко три милиона евра. А они се хвале како су „поткрпили“ чак 17 улица у граду и „потшили па окречили“ спортску халу у Мокрину. Мислите да је то безобразлук? Није. то јест, није у односу на оно кад је Пајтић „отворио“ спортску халу у Зрењанину која још није ни завршена. Буди Бог с нама.

Док се Војвођански Мађари варакају око Статута са њиховим Председником Србије, отаџбина новог власника НИС-а управо враћа последњи преостали дуг својим Западним повериоцима и тиме постала сасвим незадаужена земља иностраним дугом. Осим тога, за нешто виише од године, формираће нову економску заједницу с Белорусијом и Казахстаном.

А код нас, где се послови обављају по принципу „лако ћемо“, након годину дана натезања око Статута, полако се испоставља да главно питање уопште није решено. Наиме, ради се о томе ко, како и колико ће финансирати нове надлежности новосадсске бирократије. „На питање како ће бити дефинисано финансирање нових надлежности које су пренете на покрајину, Бојан Пајтић је, како преноси Танјуг, рекао да ће о томе морати озбиљно да се разговара с представницима Владе Србије. „У наредним месецима мораћемо да дефинишемо средства која се односе на пренете надлежности. Ми смо спремни да дамо и логистичку и техничку подршку да се тај посао заврши наредних месеци”, казао је Пајтић“. А такко су причали да ће и статут бити тема коко које ће да се све реши за пар недеља.

ММФ само што није и званично прописао замрзавање плата и реформу пензионог система.

Новаца нема и бити их неће, не само код нас, а какве су прилике, биће их све мање, а по основу „децентрализације“ и „аутономије“, сви их желе. Много „дете у нама“ је су гурнувши свој глас у бирачку кутију, тврдо веровало да је тај акт аплицирање за донацију „евроноваца“.

А сироти, не знају ни „ди су наши новци“, а камо ли „њини“.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: