Како нас „лажеду“ за „наше новце“


Аутономаши "с њиним заставама": Аутономаши су две деценије упирали прстом на Београд вичући "хоћемо наше новце". Данас, кад су узели "наше новце" од НИС-а, кад присвајају банке и предузећа која хоће да продају, "наше новце" ни не помињу.

И? Пошто су „њине“ колеге пропале кад су били избори „на Вождовац“, новосадски аутономаши су се сетили да и они „можеду да пропаднеду“, па су на време решили да „поправиду“ имиџ. Отуд је „њин“ градоначелник огласио како ће сам себи да смањи плату а и сто тако још и неколицини градских јавних функционера. А „оће `л вредити?“

Да гротескнје буде, тек што је усвојен војвођански буџет, против којег су били из СВМ. Иако је буџет 54 милијаарде, у томе се нашло преко 10 милијарди неутрошених средстава из ранихих година, а како је рекао Балинт Пастор, тим се „…буџетом ограничава реализација пројеката Фонда за капитална улагања, јер ће четири од укупно 10 милијарди динара морати да буде изводјено за изградњу Коридора 10, а остатак средстава значајно је оптерећен потраживањима извођача“. „Од укупног износа буџета 31 милијарда динара чине трансферна средства, а свега 21 милијарда ефективна средства за финансирање свих осталих функција покрајине, што је за СВМ“. Дакле, раније се кукало да новаца нема, а као што видимо, и претекло је, „задоста“. Кад је требала да почне изградња аутопута „Хоргош-пожега“, аутономашима је било неприхватљиво да се зида аутопут кроз Војводину „од којег она неће имати користи“. Сада, кад сами треба делимично да учествују у томе, опет им није право. Самосталоност кошта.

Бојан Пајтић тврди да за 150 нових надлежности неће отаврати нова радна места. „Само ће да преузме оне из републичке надлежности“. Као да читам гогољеве мртве душе или је дошло неко ненормално феудално доба, па се „преузимају“ људи. Уосталом, то је можда баш традиција из доба кад су војвођански крајеви били у феудалној Аустро Угарској. Међутим, све то вређа интелигенцију.

Италијански „Бернарди“ је обећао изградњу „пословног центра“ у Пећинцима. То је јако велики успех. Само што није. Нарацно, ради се о објекту „ди ћеду се трошити новци“ много више него што ће се зарађивати. Јер, да подсетимо још „једаред“, само производња ствара нову вредност, а услужне делатности је прерасподељују.

Бирократија троши вредност. Шта је то нас брига. Па још у „добо“ социјализма, кроз лик незграпног  Ивана Хајтла, аутономашке власти су нас лагале како је типичан „доброћудни лала“ незграпан и „деб`о“. Гојазност и прождрљивост као „пожељна“ особина је постала важно обележје идеологије војвођанских аутономаша још у доба социјализма, јер је ова вредност јако добро кореспондирала са гојазношћу „фотељаша“, како је народ називао социјалистичке руковоциоце. Прождрљивост као својеврсну „духовиту“ особину, радо истичу и данашњи аутономаши.

Баш као што су њихови дедови веровали у остварење раја на земљи „кад уђемо у комунизам“, тако унуци верују да је Европска унија рај на земљи. Међутим, Бугари, који су чак пре две године ушли у тај рај, муке муче. Они који су имали упштеђевине, купили су добра половна кола. Али, 300000 Бугара, рецимо, живи за 1.6 евра дневно. Аутономаши су поделили 30000 сиротињских пакета пензионерима у Војводини. Пазите, пензионерима! Значи, људима који су читав век провели у раду и издвајали за сигурну старост. А колико су се, до пре десет година аутономаши, „спрдали“ са тадашњим властима која је радила слично. Где је сад Ненад Чанак, који је у листу „Независни“, јануара 1995 године писао: „Људи који су осталки без имовине сада морају да се свакодневно довијају како уопште да преживе и да иду код оних који су их покрали да МОЛЕ за свој рођени, зарађени новац. Под тим околностима, они су за режим безопасни. Уколико би им новац био враћен, ко зна, можда би га они уложили у неку опозициону странку, огорчени поступцима актуелне власти, што би довело до распсламсавања опозиције и ко зна какве би то последице по режим имало“.

Сиромашни ће остати без јефтине струје. Једнако, били под Статутом или не били под њим. Само у Новом Саду, запослени у „Дневнику“ се гласно муче. У овој кући још увек смеју гласно да кажу шта их мучи. Сви они, које је поотпуштао Роберт Чобан и они који су остали на улици после смањивања броја запослених и затварања ТВ станица ћуте. Незапослени не могу да формирају штрајкачки одбор.

На свим телевизијама и по новинама, аутономаши су пре годину дана кукали како је НИС продат за бадава. Ни три накнадне процене нису доказале те тврдње, у ствари, десило се управо супротно. Ревизорска кућа КПМГ била је ангажована на ревизији финансијског извештаја компаније за 2008. годину, који је показао да је НИС, уместо добити од две милијарде динара, у години пре продаје 51 одсто компаније руском „Гаспрому“, пословао с губитком од осам милијарди динара. Финансијски извештај о пословању је већ раније усвојен на седници Управног одбора компаније.Министар енергетике Петар Шкундрић раније је изјавио да потврђени губитак НИС-а неће утицати на реализацију уговора којим је „Гаспром“ постао већински власник те компаније. Аутономаши и евроутописти ћуте о томе. Пошто је аутономашка бирократија добила сав новац само за себе, освануо је само један мали коментар у Дневнику о томе колико су Руси у ствари преварени.

Сад смо чврсто на путу евроинтеграција. нема никог да нас успорава. Укинуте су нам и визе. Аутономаши су добили статут, а добиће и републичке „новце“. Иако је градоначелник Новог сада себи скресао трећину плате, ово неће прикрити чињеницу да је све паре од продаје НИС-а, добила новосадска бирократија. Себи је за „јефтине новце“ откупила и Металс банку. Благотворини утицај развоја етатизма и бирократизације у Војводини на њен развој, већ је видљив. Банкарски капитал се сели из ове регије у главни град Србије. За ово нису криви ни Милошевић, ни Коштуница, ни Руси, ни Бог Отац. Страна „гринфилд“ инвестиција у Зрењанину, „Помпеа Спа“, на ивици је социјалне револуције. Овај страни „гринфилд“, годинама је подржаван урпаво евродонацијама, да би паразитирао на радној снази фабрике „Ударник“, која је успешно преживела ратове, санкције и Милошевићево доба, а затим уништена конкуренцијом странца добро подмазаног „евроновцима“. „Њине“ донације „добијаду само њини“. Неће они дати нама ништа. невоља је што нам неће дати ни да зарадимо. Барем не више него Кинези и Индокинези.

Покрајински Буџет је усвојен, а претекло је чак десет милијарди. Одржана је и „Трећа војвођанска конвенција“ аутономаша, на којој су учесници утврдили како Српска „Војводина није настала на територији Србије„. Остало је само једно једино питање аутономаши данас, ни након десет година учествовања у власти, не могу никако да одговоре свом народу:

„Ди су наши новци?“


О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

One Response to Како нас „лажеду“ за „наше новце“

  1. Повратни пинг: Душан Ковачев: Бојан Пајтић, од Бодрума до русофобне НАТО пропаганде | ИСТОК ПРАВОСЛАВНИ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: