„И даље ћеду Србијанци да нам будеду криви“


Слика Уроша Предића "Весела браћа, жалосна им мајка": Рано ујтру, док још боктер није отишао да легне, него "дува" ноћне сате, "слепачки синови" по каљавим сокацима прате пијаног "газдачког сина" кући кроз каљаве сокаке. Свирац, који је и ловац, дува у карабе, а матер с разграђене "еведре" прети деци варјачом и грди их показујући како је кући пао забат док они дангубе. Клипани се клибере и баш их брига што ће за који дан њихова кућа да се сруши њима на главу док буду мамурни дремали. Како било, тако и остало!

Водим свирце у ту собу екстра,

а ти бабо напиши им вексла!

банатски бећарац

…а ко ће други. Пренос надлежности на нове бирократске органе, за чиме су аутономаши толико „дрекали“ годинама, треба да се спроведе. Пошто новаца нема, држава је презадужена на свим нивоима, производња пропада, а једино што расте је спољнотрговински дефицит, онда је право чудо да постоји нека „државна резерва“ у Београду из које могу, по том основу, да се опају „наши новци“ за бабиње новосадској бирократији.

То што је најављено сукцесивно финансирање нових надлежности, значи редовно, то јест оброчно исплаћивање.

Ала је Чанак „здраво викао“ и махао `артијама да покаже како нигде у Статуту не пише да ће се запошљавати нова бирократија за потребе новоаутономашких власти! Па нису они ваљда блесави да тако нешто и напишу!? Али, сви смо знали да хоће и само чекају кад ће. Ово даље није наша измишљотина, него из истог новинског чланка речи  Бојана Пајтића: „Република ће, међутим, финансирати сам процес преношења надлежности док ће даљи рад нових институција и, како је најавио Бојан Пајтић, од 200 до 300 запослених, пасти на терет Војводине, што ће, како верују представници покрајинске опозиције, додатно оптеретити њене грађане“.

Значи, ем ће „нове надлежности“ (еуфемизам за радна места нове новосадске бирократије) да финансија Србија, ем ће, кад „недостане“ новаца, морати да се „опорезуједу“ Војвођани, додатно. Наравно, то ће се звати „такса“, „прирез“, „ваздушарина“, „оџакарина“. „Имам блузу, ал је зовем рекла“.

Није ли то онај „други порез“, о коме је покојни Ђинђић Војвођанима рекао да добро размисле, у чему је корист ако плаћају више уместо да плаћају мање.

Пајтић је дакле први који се огласио да ће његовој администрацији требати дај други порез. Добро је чекао да то буде тек пошто „протера“ Статут кроз Београдску скупштину. Е, његов страначки колега Петровић у исто време тврди да тај порез неће оптеретити Војвођане: „Нове надлежности неће додатно оптеретити пореске обвезнике јер у пројекцији покрајинског буџета за 2010. годину неће бити предвиђена већа средства него што је то било у 2009. години.“ То вам је као кад би рекао: „Купићемо нову кућу, салаш, трактор, комбајн и пробушићемо бунар“, ал нас то неће коштати више него ове године, кад нисмо имали ништа. Па да, ми смо прости, па ћемо у то да верујемо.

Балинт Пастор се здраво „ждере“ за „војвођанске новце“ и тврди како ће по буџету, Војводини „стварно“ да припадне само дванаест милијарди динара. Где је био кад је Покрајина од Војвођана отимала Металс Банку? Зашто се није бунио кад се у џеп фондова новосадских бирократа, преко ове отете банке слио сав приход од продаје НИС-а, и најзад где је био кад је новоаутономашки џеп зинуо на на новосадски сајам?

Док су Евро-паметњаковићи бистрили о „нашим новцима“, а суботичка демократска странка ишла на „симболичко“ путовање у Европу (јер „наших новаца“ за стварно путовање нема), војвођански политичари су јако жмурили и оћутали су када је пропало још нешто лепо, скупо и велико што смо имали. Пропала је „пољопривредна авијација“ из Вршца. У Новом Саду није могло „симболички“ да се иде у Европу. У ствари, није могло да се иде нигде, јер од снега није могло да се оде ни до центра града, пошто нису умели да очисте друмове.

Пропадаш српска Војводино, под газдовањем политичара, који већ рачунају колико  „обавезног откупа“ да пишу на твоја „вексла„. Твоја вексла и вексла твоје деце, унука и праунука.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: