Стефан II


Крунисање краља Стефана II

–  II István –

краљ 1116-1131.

Шта вреди жртва у вину и крви?

Шта вреди човек кад је Мађар?

Ендре Ади

Калман је Стефана још као дете венчао за „младог краља“  да му осигура наслеђе. Наследио је оца с петнаест година тада је опет венчан круном као краљ Стефан II (вл.1116-1131).

Још за Калмановог живота, млетачки војвода Орделафо Фалијери, враћајући се с Блиског истока, нападне флотом на Далмацију, а по смрти Калмановој опет заједно с Немцима и гневним Ромејима нападне угарску војску у Далмацији код Задра и отме Далмацију мађарском краљу. Стефан у доброј вери са својим норманским рођаком (по матери), Робертом од Капуе, поврати Далмацију 1121. године, док је млетачка флота била заузета у Леванту, али му је Млечићи кад се врате с похода, опет отму.

Стефан се одмах, дошавши на престо, показао као нетрпељив валдар, јер није имао доброг ослонца у земљи. Зато нађе за добро да за телохранитеље позове Печенеге, душмане Ромеја. То што је у царску земљу позвао цареве непријатеље, изазове рат. Печенеге је таман страшно потукао у Бугарској и протерао оданде ромејски цар Јован II Комнин, (муж Приске – Ирине, Стефанове сестре од стрица). Од Печенега су Угри, још у доба свог дивљаштва, зазирали. Сад им је краљ угарски дао уточиште, па су се између Мађара многи од њих и населили. Све је то расрдило ромејског Цара, па настане мржња међу Ромејима и Мађарима, противна ономе што су још од  верног краља Гезе  мађарски владари радили и што је довело да се с царем ороде, захваљујући каснијој мудрој политици краља Калмана. Сад међутим, настану свађе међу Ромејима и Угрима и деси се да услед једне такве заваде ромејски трговци наједном изгнају све мађарске трговце из града Браничева. Цар науми да Стефановом стрицу Алмошу (који је у међувремену побегао Ромејима и крстио се у православље именом Константин) преда на управу један град у Македонији (Константинијана), где се убрзо скупи много мађарских незадовољника, који почну да разматрају како да скину Стефана II с власти. Цар је уз то одбио захтев Стефана II да му изручи Алмоша Константина. Угарски хроничари оног доба су тврдили како је цар Јован II крив за рат који је настао између Ромеја и Угра, јер се „ругао“ својој жени, говорећи да је краљ Угарске његов вазал (он је уистину то и био), и како је истукао, након чега су се Стефан и он гадно извређали.

Истина је, међутим, како је мађарски краљ Стефан први напао ромејске градове. Стефан је 1127. године узео Београд и војску довео до Филипопоља (слов. Пловдив). Утим умре Алмош Константин, али и Стефан II се разболи, па цар Јован пође у успешан напад. Он отме тврђаву на Дунаву Рам од Мађара, пређе у Банат, па у Срем, узме Земун и са славом и пленом се врати у Браничево. Краљ Стефан 1129. године опет дигне војску на Ромеје  уз помоћ српског Великог жупана Уроша I. Узму Браничево одакле се цар Јован спасе бекством, а затим се ипак измире с њим.

Стефан II je sа Немцима, а и Чесима, имао рђаве односе.  Још је у доба Калмана, чешки кнез Светопук пустошио Угарску сa цесаром Хенриком V. Покушај да се Стефан измири 1116. године с чешким краљем Владиславом I завршио се несрећно, бојем на реци Олшави и победом Владислављеве војске над Стефановом. А чешки кнез Борживој са аустријским маркгрофом Леополдом III бамбершким, затим крене да пустоши запад Угарске, и међу Угрима није се нашло јунака који би им се супротставио.

Осетивши да му је конац живота близу а да потомства нема, Стефан се покаје. Реши чак да исправи по нешто од свирепости свога оца према рођацима. Нађе брата од стрица, Алмошевог сина, ослепљеног Белу II, којег су калуђери крили у Печвару, ожени га с Јеленом, кћерју свог верног савезника, српског Великог жупана Уроша I. Стефан II се на самрти закалуђерио. Умро је у Великом Варадину, а  сахрањен поред краља Владислава I.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: